De la cizma de cauciuc la laptop

După părerea mea nu e nici o ruşine să nu ştii, dar e o mare ruşine dacă nu vrei să ştii sau sa înveţi cand vrei să foloseşti un lucru dar nu ştii cum. Pentru că lucrez în domeniul IT, iar lucrul acesta a devenit cunoscut la mine în bloc şi în zonă, apelează la mine diverşi oameni care vor să îşi ia un calculator sau au probleme (a se citi buşit uindousu) ceea ce nu mă deranjează, dar de multe ori asist la întâmplări hilare.

De curând a venit la mine un muncitor ca să îl sfătuiesc, pentru că el vrea să îşi ia LAPTOP, nu orice calculator ca restul lumii. Că de, orice amărăştean are azi calculator luat în rate de la Altex şi internet. Dar el nu ştie nimic despre calculatoare, zero barat.

Am fost “amabil” şi am încercat să îl lămuresc ca să nu dea 2000-3000 de lei pe un laptop (pentru că el vroia ceva scump şi performant, nu orice ştift ieftin). I-am zis omului, dom’ne, mergeţi la cineva care are laptop (cum sunt copiii lui mai mari) şi jucaţi-vă cu el, să vedeţi dacă vă prinde fenomenu’ bla bla… (ziceam că poate se vede depăşit de situaţie şi renunţă) …

Dar nu, omul era hotărât şi într-un sfârşit şi-a luat laptop, cu care s-a lăudat la prieteni şi colegii de şantier. ACER ASPIRE 5500. Numai că el când pleacă cu el de acasă, scoate şi lasă acumulatorul acasă, plimbând în sacoşa de laptop cordonul de alimentare, că cică se strică acumulatorul dacă îl foloseşti (aşa i-a zis lui un nene “inginer”). Într-o zi am aflat că a belit Vista, şi în disperare de cauză, a chemat un tip din ziar ca să depaneze scula, pe principiul banii mei – eu te fac, eu te distrug (sau invers, încă nu îmi e clară ordinea la el). Iar ăla de la mica publicitate cred ca era un cocălar, pentru că i-a zis tot felul de prostii… ca şi povestea cu acumulatorul.

El nu vrea să înveţe, vrea să ştie instantaneu, iar daca ii explici, zice că faci pe deşteptu’.. că da’ ce mare chestie e şi cu calculatoarele astea, dă-le dracu! Apoi când îi arăţi unde a greşit, vine cu tot felul de texte şi poveşti hilare, gen “eu n-am făcut nimic, s-a şters singur”. Acum am făcut şi o generalizare, pentru că foarte mulţi oameni fac la fel. Pentru neiniţiaţi, calculatorul este o entitate conspiratoare, care adesea în chip malefic şterge muzica şi programele, sau se virusează (evident, tot singur). Cunosc foarte puţini oameni care când şi-au luat primul calculator au cumpărat bonus nişte reviste şi cărţi specifice, gen CDforum, sau calculatorul pentru to(n)ţi. Asta pentru că românii au mentalitatea de popor atotştiutor, lasă dom’ne că ştiu eu, pe mentalitatea mecanicului amator de Dacie, la care totul se poate repara cu nişte sârmă.

Bonus – cum s-a “buşit” Vista: vroia să închidă laptopul dar Vista îşi instala actualizările de pe net şi nu se mai închidea. Şi ce o zis – ce faceee, nu te închizi când vreau eu? Banii mei – şi a scos cordonul de alimentare, dar stupoare – deh, e laptop, are baterie şi nu se stinge ca frigiderul… hmm.. ce să facă.. la întors pe dos şi i-a scos acumulatorul în timp ce Vista îşi instala updates. Acum de ce nu mai merge bine?!

3 thoughts on “De la cizma de cauciuc la laptop

  1. de coma! am un prieten economist la o fabrica si un cuplu de muncitori de acolo care stateau intr`o garsoniera ca daca dai cu usa pica geamul si`au luat computer in rate de vreo 40 sau 50 de mil, ceva mega-scula, dar nici unul din ei nu stiu sa umble la el. l`au luat ca “toata lumea are”. nu am comentarii la acest subiect pentru ca nu inteleg cum pot gandi unii asa.

Comments are closed.