Reacție la “lista infractorilor”

În primul rând nu este vorba de o reacție negativă la inițiativa mai multor blogheri (Orădeanul, De Ce, Visurât, ș.a.), ci mai degrabă punctul meu de vedere, mai nuanțat decât un simplu NU.

Am citit și auzit tot felul de discursuri pe bloguri și cred că România e plină de bloguri cu păreri și “inițiative”. Problema noastră cea mai mare, ca națiune, după Revoluție, este la nivelul mentalității. Nu suntem proactivi, nu știm să fim. Românul nu este înclinat spre eficiență și randament precum nemții, ci mai degrabă spre contemplare și cântarea a ceea ce contemplă. Cel mai grăitor exemplu este Miorița, cu ciobanul care își contemplă soarta sumbră.

Dar, este ușor să scrii, să zici să discuți și este cu totul altceva ca să și faci ceva. Noi în România ne rezumăm la a scrie și a ne indigna pe blogurile noastre, ne mulțumim prin a fi reacționari prin discurs, dar mai rar prin fapte.

Revenind la chestiune, înțeleg că “inițiativa” era ca să arătăm câtă piraterie este în România, și că toată lumea cu un calculator sau un iPod este defapt un “infractor” pentru că folosește soft sau material multimedia pentru care nu a plătit, iar de asta cartea de telefon este lista. Hmm… profund. OK, am înțeles că este o problemă cu pirateria, dar ce facem, doar tragem “un semnal de alarmă” și continuăm să furăm piratăm, pentru că toată lumea o face?

Ați observat cum în România, atunci când se adună o mulțime nemulțumită, se strigă invariabil “hoții“? La noi se strigă “hoții” foarte des, dar nimeni nu sare să îi prindă. Mă rog, acum nu propun ca toți “infractorii” din cartea de telefon să fie prinși și închiși, ci mă gândeam că am uitat ceva foarte important. Și anume puterea exemplului personal. Dacă toată lumea aruncă pe jos gunoi, eu nu o voi face și voi arunca gunoiul în mod “ostentativ” și demonstrativ la coșul de gunoi – “uite așa măi nesimțiților!”. La ce bun dacă mă indignez și scriu pe blog despre gunoi, dacă și eu arunc pe jos?

De asta ziceam că trebuie mai multă inițiativă. Dacă ești blogher sau jurnalist, fi tu primul care dai un exemplu, și scrie despre ce ai făcut, pentru că toți știm ce se întâmplă în România. Zilnic citesc posturi de genul: mă enervează cutare, mizerie acolo, indolență dincolo, nesimțire, etc… dar foarte puțini și vin cu o propunere sau măcar cu un discurs constructiv. Ne-am obișnuit să ne denigrăm orașele, semenii, țara sau obiceiurile, uitând că și noi suntem responsabili și că avem și noi procentul nostru de contribuție la ce ne supără. Și mai ales, nu facem mai nimic. Am un mare respect pentru cei care au inițiative la modul practic și întreprind acțiuni non-profit, voluntare, și care ajută la curățenia orașului, sau merg cu jalba pe la primărie pe problemele care ne supără pe mulți dintre noi – mizerie, indolență, lipsa de infrastructură, ș.a.m.d.

Legat de pirateria software – ca blogher, consider că dacă scrii despre fenomenul pirateriei, ar trebui să dai exemplu prin a arăta că ai cumpărat măcar un soft pe care îl folosești. Da, în România sunt venituri mici și asta este unul din motivele pentru care există piraterie, dar să nu uităm că există piraterie și pentru că “se poate” și că majoritatea fură “copiază” soft nu pentru că nu au bani, ci pentru că e la îndemână.

3 thoughts on “Reacție la “lista infractorilor”

  1. nu cred ca e roman cu PC care sa nu aiba minim 10 programe piratate sau crackuite, inclusiv sistemul de operare. si eu ma numar printre ei, dar macar eu am dat bani si pe softuri ofiginale (WOW, Burning crusade) dar si pe jocuri pentru PS3 si acuma, ca lucrez si am un venit, consider ca daca imi place un joc/program si mi`l pot permite, mai bine il cumpar decat sa`i fac download.

  2. Simplu fapt ca platesti pentru acele cateva programe sau jocuri este un pas inainte spre normalitate. Chiar daca e asa cum spui (si nu esti departe de adevar) asta nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam la modul convenabil – daca am furat pana acum, de ce sa ma opresc acuma 😉

  3. problema generala in romania este ca oamenii nu sunt obisnuiti sa plateasca ceva ce folosesc. se asteapta sa primeasca pe gratis, sau sa fure. faptul ca lucrul folosit nu e ceva palpabil in realitate (un program, un joc, muzica) probabil in mintea unora inseamna ca nu`i asa mare bai daca nu`l platesc.
    dar ei nu se gandesc ca pentru a produce cele enumerate mai sus muncesc oameni.
    WoW de exemplu, am platit 18 mil pe el in 3 ani numai pe serviciul lunar (abonament) dar cate zeci de ore de disctractie mi`a adus, pentru banii astia. mergi in club de banii aia si te distrezi 4 sambete…

Comments are closed.