Dezamăgire

De curand mama mea s-a intors dintr-un concediu in Europa, aducandu-mi o multime de poze si suveniruri. Uitandu-ma la poze, singura mea consolare este ca noi in Romania avem un relief mult mai frumos decat majoritatea tarilor europene, dar din pacate tara noastra e frumoasa doar din avion, pentru ca daca te apropii de o zona populata, deja se vede “dezastrul”. Sigur, nu ne vom putea compara niciodata orasele cu cele ale Spaniei, Italiei sau Frantei, dar un lucru cu care nu ma impac este lipsa curateniei la noi, si dezinteresul pentru frumos si curat.

Este un “mit confirmat” faptul ca in tarile vestice nu este praf pe strada. Am constatat si eu acest “miracol” cand am fost in Germania. Pentru mine este de neinteles cum reusesc ei, si cum la noi totul este inecat in praf si mizerie. Toata lumea face mizerie, dar cred ca in strainatate este o preocupare mai intensa pe a strange mizeria cat mai repede si a penaliza pe cei care murdaresc. Ei au mai multe spatii verzi si mai inteligent amplasate, care absorb praful. Eu tot m-am intrebat de ce la noi turismul nu se dezvolta, pentru ca economia noastra este foarte slaba, si cu toate astea putem fi o tara prospera precum Grecia care nu are nu stiu ce industrie, dar traieste din turism. Romania are ce oferi, dar probabil nu si romanii 🙂 Cred ca este al treilea an in care se reia sectiunea de stiri zilnice in care se arata dezastrul de la litoralul romanesc. Nu vad sa se schimbe ceva. Nu mai stiu pe nimeni din Timisoara care sa mearga la noi la mare. Toti merg fie in Grecia fie la munte sau pe alt litoral strain, unde iesi mai ieftin sau pentru 100 de euro in plus vezi niste lucruri si esti tratat onest si cu profesionalism. Cunosc si pensionari care aleg sa plece in Grecia, in locul mizerabilului nostru litoral.

8 thoughts on “Dezamăgire

  1. Eu n-am vazut marea niciodata. In schimb imi place la nebunie la munte. Poate la ca “ei” lenea nu e chiar asa de mare sau poate ca nu le place sa se scufunde in mizerie si praf. Hmm … oare emisiunea aia “Curat-Murdar” era chiar fake sau cat se poate de reala?

  2. Este reala, dar si regizata pe alocuri. Eu am vazut mai multe editii si erau anumite cazuri pe care nu le puteai regiza (de ex era o batrana care isi facea nevoie in pat si.. nu mai continui pt ca e greu de descris).
    In schimb, alte personaje din emisiune fac o bravada din faptul ca e mizerie la ele in casa – cred ca o sa scriu despre asta. E incredibil.

    Sugestia mea – economiseste un salar si mergi in Grecia cu Lau. Costa cam 300 de euro de persoana cu tot cu banii de buzunar pt haleala si locatii de vizitat (ma refer la o excursie de buget de ex. Paralya).

  3. E adevarat ca la noi nu se sinchiseste nimeni de curatenie, dar nici “dincolo” nu e totul chiar asa de roz. Oameni necivilizati sunt peste tot si mizerie e si in orase mult mai renumite ca ale noastre. Daca vezi Venetia, Timisoara ti se pare “pistol cu apa” 🙂

  4. N-am spus ca dincolo e ideal, dar totusi, in marile orase si pe unde am fost nu era praf pe strada 🙂

    Acolo preocuparea pentru curatenie este evidenta, aici nu. Poate si aici ar fi mai curat daca ar exista mai multe cosuri de gunoi si pubele pentru diferite deseuri, precum plasticul.

  5. La praf chiar nu am fost atenta…ma uitam mai mult pe sus 🙂
    Ar fi bine sa existe astfel de pubele, dar eu nu sunt convinsa ca ar rezolva mare lucru. In primul rand, ar trebui educati oamenii…

  6. as putea sa vorbesc 2 pagini pe tema asta dar am mai scris pe blog si tu ai citit deja, stii parerea mea.
    vezi ca in strainatate e si cultura florilor, in germania si austria ce cochet arata orice casa de la tara cu muscate si petunii in geam. la noi la tzara sunt gramezi de nisip in care se scalda gainile in fatza casei.
    eu de fiecare data cand ma intorc din strainatate sunt deprimata intre 1 si 7 zile, depinde cat am stat dincolo.
    se vede dif. dintre nadlac si mako din spatiu si sunt despartite de o granita imaginara si cativa km.
    in arad dupa o zi se vede ca parul s`a murdarit, e atata praf aci de nu`ti vine sa crezi, totul e in constructie sau demolare pe aci, zici ca e santier, plm deja ma plang ca un pensionar.

  7. Nu prea ne meritam tara…Ar merita-o nemtii si alte popoare harnice ca re valorifica tot ce pot.
    Ei fac din nimica aur, noi face din aur nimica!

  8. Sa ne fie rusine! Nu prea ne meritam tara…Ar merita-o nemtii si alte popoare harnice ca re valorifica tot ce pot. Ei fac din nimica aur, noi face din aur nimica!

Comments are closed.