Mai folosiţi ceasuri mecanice?

Mecanism de ceasPe mine m-au fascinat de mic ceasurile mecanice cu mecanismele lor complicate şi precise, însoţite de ţăcănitul atât de caracteristic. Îmi amintesc că aveam mai multe ceasuri ruseşti “de noptieră” marca Slava, dar şi alte mărci. Părinţii mei aveau desemenea ceasuri de mână mecanice. În general, se purta Pobeda, o marcă rusească destul de bună, şi cei mai grozavi aveau un Doxa, celebra marcă elveţiană.

Când eram eu copil, ceasurile electronice erau o mare noutate în România, dar erau mari, din plastic şi grosolane, faţă de elegantele şi robustele ceasuri clasice. Noutatea pe vremea aceea erau ceasurile electronice cu melodii, şi adesea la şcoală ne chinuiam ceasurile “împrumutate” de la părinţi punând toate melodiile pînă când se termina bateria.

Dar, revenind la ceasurile mecanice, constat cu părere de rău că vremea lor a trecut. Azi toate ceasurile sunt cu quartz, adică electronice, care sunt mult mai ieftin de făcut decât un ceas mecanic. Când eram copil, eram atât de obişnuit cu tic-tac-ul pe care îl făcea ceasul meu de pe noptieră, încât nu puteam să dorm fără el. Acum sunt atât de dezobişnuit de ceasul mecanic, încât m-ar enerva şi nu aş putea adormi. Totuşi, ceasul mecanic are un farmec aparte. E ca un organism mecanic, mai ales dacă îl desfaci şi vezi cum funcţionează şi cum se mişcă fiecare rotiţă din el. De asta mie ceasurile electronice mi se par lipsite de personalitate, pentru mine nu au nici o identitate. Ceasurile mecanice pot funcţiona zeci de ani, uneori se transmit din generaţie în generaţie, şi de asta ceasul mecanic are o istorie pe care un banal display cu cristale lichide nu o poate avea.

Adesea mă uitam la cadranul artistic decorat ca la un ochi al timpului, rece, distant, care nu are tangenţă cu noi, muritorii, doar prin faptul că ne transmite trecerea timpului. Dar din când în când, inimă sa mecanică se oprea neputincioasă, iar eu trebuia să îi întorc cheiţa, dându-i energie pentru încă o săptămână două.

Mereu mi-am dorit un ceas cu pendul, pe perete. Mi se pare ceva elegant şi aparte prin felul solemn în care sună ora fixă. Dar, recent, am văzut într-un magazin de ceasuri, pendule… cu cuarţ. Degeaba erau frumoase, pentru că mie îmi creau imaginea de fals, de surogat. E doar o cutie din care lipseşte arta şi meşteşugul ceasornicarilor, pentru mine acel ceas nu are “viaţa” unui ceas mecanic autentic. Poate sunt doar eu nostalgic…

40 thoughts on “Mai folosiţi ceasuri mecanice?

  1. vremea ceasurilor mecanice nu a trecut, doar s`a mutat la alt nivel social. ceasurile de colectie vacheron constantin produse in serie limitata si ajungand sa coste sute de mii de euro sunt numai mecanice. cunoscatorii si super bogatanii din alea poarta. cand te gandesti ca poate 1000 de ceasuri cu baterii nu costa cat un ceas din ala nu`ti mai vine sa zici ca ceasurile mecanice dispar.

    • tin sa te contrazic ca vreamea cesurilor mecanice nu a trecut si nici nu va trece….exista o multitudinde de ceasuri mecanice pe piata: orient, seiko, tissot, citizen, certina, atlantic….si multe altele….cele mai interesante fiind insa cele japoneze ptr ca folosesc mecanisme proprii (seiko:7s26 de exemplu dar si citizen: miyota 8200), celelalte ceasuri elvetiene au mecanisme comune: comunul eta 2824, mai rar eta 2892, chronografele valjoux 7750…dupa parerea mea cel mai bun ceas mecanic este seiko5…..

  2. Ceasurile de firma au fost si raman obiecte de lux, dar ceasul mecanic a disparut din casa oamenilor obisnuiti. Nu cred ca a disparut pt ca oamenii vor neaparat ceva electronic, ci mai ales pentru ca sunt greu de produs si mai scumpe decat un ceas cu cuart, care costa o fractiune din pretul unuia mecanic.

  3. COnsider ca ceasurile mecanice dispar, doar datorita superficialiatii oamenilor de a evalua un lucru, in cazul de fata ceasurile. Majoritatea sunt interesati de design si mai putin de mecanismul in sine. De ex marci entry-level ca Seiko sau Orient , produc si ceasuri mecanice(automatice) cu o precizie extraordinar de buna si cu o fiabilitate de asemenea destul de mare. Pe de alta parte sunt si marcile consacrate gen Tissot, Doxa , Atlantic etc care de asemenea si ele produc ceasuri mecanice, cu preturi ceva mai mari decat Seiko si Orient insa totusi la un nivel accesibil. Nu vorbim aici de Pateck sau Piguet care se adrseaza strict catre un segment exclusivist. Deci concluzia e ca ceasurile mecanice se produc in continuare , se afla in piata, insa dezinteresul oamenilor fac sa fie cumva situate intr-un con de umbra. De ex sunt marci germane care sub diferite branduri produc ceasuri care au in componenta lor mecanisme de la Poljot, marca de altfel ruseasca. Chiar si Poljot isi produc popriile ceasuri sub diferite nume(vezi Strela, Aviator, etc) cre de altfel fac concurenta serioasa ceasurilor din segmentul celor mecanice.
    De curand am facut un mic sondaj de opinie printre colegii de la firma unde lucrez , media de varsta fiind una destul de frageda si am aflat cu stupoare ca nimeni nu stie si nici nu a aflat ca ceasurile mai pot fi si altfel decat cu quartz. Am dat de vreo doi colegi mult mai inaintati in varsta care au zambit cu compasiune catre mine si fara sa spuna nimic mi-au aratat ceasurile lor, mecanice. Unul din ei avea un ceas mecanic la care capacul din spate era transparent , ceea ce a facut ca toti restul sa se uita cu o deosebita curiozitate la ceea ce era in interior. Ce a fost mai regretabil a fost faptul ca toti ceilalti au trait ferm cu convingrea ca si a lor quartz e fix la fel numai ca nu are capac transparent.

    Deci concuzia e clara, prioritar in aceste vremuri este pretul si design-ul. Nimeni nu va dori un ceas pe care sa-l poarte mai mult de un an , sa fie ieftin si sa arate de efect. Restul e can-can.

  4. Eu am ceasul din 1968, Wostok, carcasa s-a “tocit”(la fel si eu pe ici pe colo!!!)dar tot bine merge si mecanismul e impecabil. Are un mister anume si patina timpului, mi-aduce aminte de tinerete. Ceasurile mecanice au farmecul lor inegalabil, ca e de mana, de perete, de buzunar, samd…

  5. Sunt din generaţia tânără şi am un ceas mecanic! Până acuma am avut numai ceasuri electronice ieftine care nu mă ţineau prea mult, aşa că după ce m-a lăsat ultimul ceas cu quartz, m-am hotărât să îmi cumpăr unul mecanic. Am studiat mai mult timp ofertele de ceasuri mecanice, dar erau mult prea scumpe. În sfârşit, azi am găsit un ceas mecanic la uin preţ rezonabil. E marca ORIENT, cea despre care a amintit şi Cristian mai sus. După preţ, într-adevăr sunt la un nivel accesibil. Chiar dacă plăteşti mai mult, măcar obţii un ceas durabil, acică ceea ce căutam. Ceasurile mecanice au parcă o personalitate a lor, pe care nu o au cele electronice, e ceva dincolo de design.

  6. Salut. Eu mai folosesc ceasuri mecanice – in special rusesti. Totusi trebuie sa mentionez ca doar la noi in tara si cateva tari din vecinatate, precum Polonia si Ungaria, marcile elvetiene de ceasuri Doxa si Atlantic sunt cunoscute. Insa aceste marci nu sunt de top/consacrate, ele sunt incadrate in marci de nivel mediu.
    Toate cele bune.

  7. Si eu sunt pasionat de casuri mecanice foarte mult….am colectionat multe…..de buzunar..de mana…..dar tot nu am inteles principiul lor de functionare.Recent,la un ceas de mana de al meu nu-i mai functioneaza corect sistemul de prindere al remontorului…..cand introduc remontorul….inloc sa il pot intoarce,el seteaza ora…daca puteti va rog sa-mi dati sfaturi.

    • trebie desfacut sub cadran si umblat la mecanismul de prindere al remontorului….eventua inlocuite anunmie piese….du-l la un ceasornicar…mai trebuie si lubrifiat pe ici pe colo….

  8. Daca te uiti pe blogul meu vei intelege cum functioneaza un ceas mecanic. Cat despre problema ta se poate rezolva, dar la un ceasornicar (ceasul trebuie desfacut).

  9. Manu_21 … Am si eu un ceas Orient 🙂 si in cazul in care nu stii despre aceasta firma urmatoarele lucruri .

    – firma produce ceasuri mecanica in Japonia inca de la 1901 dar sub diferite nume
    – debea la 1951 firma capata numele de ¨Orient¨
    -mecanismele folosite de ei sunt neschimbate de zeci de ani !
    – mecanismele lor sunt In-House ( facute 100% de catre ei ) lucru destul de rar intalnit
    -Recent Seiko a cumparat 53 % din actiunile Orient dar nu si-a bagat nasul in mecanismele lor… doar la unele colectii noi care sunt pe quartz.
    -Sunt alte firma mai scumpe , gen Tissot , Atlantic , Certina etc. care isi cumpara mecanismele de la firma ETA care esti producatoare de mecanisme pentru ceasuri

    Vreau sa ajung la faptul ca cel putin pentru mine un ceas nu reprezinta doar o modalitate de a sti cat este ora…
    Un ceas mecanic , are o istorie in spate , o traditie , si trece alaturi de tine prin viata.. zi de zi.. ani dupa ani.. este alaturi de tine cand iubesti sau cand esti suparat , cand ti se naste primul copil.. sau atunci cand pierzi pe cineva drag.. este o parte din tine.. Sper ca ati inteles ideea 😛
    Acum va las ca a venit seful la birou.
    O zi buna

  10. @helios_asd — da, ai rezumat bine ce înseamnă un ceas mecanic.

    Aș vrea să mentionez o marcă deosebită de ceasuri, folosită de cunoscutul Bear Grylls (cel care realizează documentarele despre supraviețuire extremă de la Discovery) si anume Bremont. Sunt făcute să dureze 🙂

  11. Merci Sirg 🙂
    Stiu ca Bear Grylls mai poarta si un Breitling Emergency .
    Despre Bremont nu stiu chiar nimic dar avand in vedere ca englezii sunt printre primii care au facut ceasuri mecanice tin sa cred ca sunt ceasuri foarte bune si de calitate .
    Ce sa mai zic despre ceasuri… Imi plac ceasurile cu o istorie in spate..care au o semnificatie aparte..Cum ar fi.. :
    Atlantic – Printre primele firme care au realizat un ceas water-resistant ( de aici se trage si numele firmei )
    – Prima firma care a facut mecanismul de schimbare rapida a datei .
    Omega SpeedMaster – Primul ceas purtat pe suprafata Lunei si cam singurul ceas din cate stiu care este licentiat de catre NASA pentru iesiri in spatiu .
    Omega a mai realizat si mecanismul co-axial prin 2000 parca.. mecanism care necesita revizie o data la 10 ANI .
    Multe multe firme de ceasuri si multe de zis…

  12. Pingback: Expoziţia de antichităţi

  13. Pingback: Prima rotiţă

  14. Salut!
    Am achzitionat un ceas mecanic la mana a doua si as dori sa stiu la cat timp se intoarce si in care sens. Nu am detinut pana acum un ceas mecanic si poate intrebarile mele par puerile. Multumesc!

  15. Pentru Mirel : Depinde de cat de mare este rezerva de functionare a mecanismului , dar nu cred ca este mai mare de 35- 40 de ore , asa ca cel mai indicat este sa-l intorci o data la 24 de ore , dar nu 100% , pentru a nu tensiona prea tare arculetul care pune in miscare mecanismul .
    Sa-l duci la curatat si reglat o data la 3 ani si daca nu a fost dus pana acum sa nu eziti sa faci o vizita unui ceasornicar ! 🙂

    • se intoarce o data pe zi pana la maximum…..
      e adevarat s-ar putea sa aiba nevoie de o revizie completa sau partiala….depinde….ce ceas e?

  16. Eu am un ceas Wostok 2809 din ’60 si daca il intorc de mai multe ori in mai multe pozitii (ceasul) se opreste chiar si intors, dar ii dau un mic ghiont si iar porneste.
    Stie cineva ce poate fi, avand invedere ca nu am facut nicio revizie si nici nu l-am curatat pe interior/uns?

  17. Cel mai bine e sa ajungi la un ceasornicar cu el . Dar cred ca este vorba despre o lipsa de curatare si re-ungere a mecanismului ( ulei uscat-ingrosat ) .
    Poate ne ajuta si romika cu o parere 🙂

  18. Am fost la un ceasornicar si a zis ca are o piatra sparta.
    Acum e la reparat.

  19. Ideea este ca prefer acest ceas mecanic deoarece are o istorie grea in spate.
    Este mult mai frumos sa stii ca ai un ceas cu o gramada de rotite care sunt puse in miscare de rotirea unei cheite o data pe zi, fata de un ceas cu un circuit in el.

  20. Apropo, eu am 15 ani si nu imi pasa ca ceilalti elevi imi spun ca e antic.
    CONTEAZA CE E IN INTERIOR SI NU CE E IN EXTERIOR!!!

  21. Pentru mine conteaza mai mult ce e in interior decat exteriorul.
    Pentru altii e invers, dar asta e parerea lor.

  22. Mai este faptul ca te gandesti cate rotite sunt puse in miscare puntru a-ti arata ora exacta.

  23. @cristi și mie îmi plac ceasurile cu mecanism, de asta și încerc să construiesc ceasuri (cu pendul). E fascinant când după ce ai asamblat tot mecanismul, deodată prinde viață și începe să ticăie.

    Încearcă să scrii într-un singur comentariu ce ai de zis, nu fă o mulțime de comentarii succesive. Ai butonul de edit dacă ai uitat ceva, mulțumesc.

  24. E interesant sa ai ceas mecanic la mana; nu este chiar comun.
    Dar trebuie sa mai tineti seama si de un aspect deloc de neglijat: costurile intretinerii, adica reviziile care se fac cam la 2-3 ani (conform insructiunilor). Stiu ca un ceas poate functiona si 20 de ani fara revizie, pe internet e plin de asemenea relatari.  O revizie, la un ceas mecanic ieftin, in cel mai bun caz, se ridica la jumatate din pretul de achizitie al ceasului de nou.
    Mai este vorba si de precizie: un ceas cuart de la toneta are o abatere de +/- 20 secunde pe luna. Unul mecanic are abatere de +/- 20 secunde (sau mai mult) pe zi! Evident, exista si ceasuri mecanice cu precizie -4/+6 secunde pe zi (asa numitele cronometre), dar un calcul simplu ne duce la -120/+180 secunde pe luna. Cu alte cuvinte -2 minute/ +3 minute pe luna. Mult mai slab decat un ceas de la toneta… Iar un ceas “cronometru” costa cateva sute de euro, pe putin…
    Am mai multe ceasuri mecanice, dar le tin in sertar. A fost o perioada in care am fost pasionat de aceste minunatii ale mecanicii fine, dar am renuntat sa le mai port. Dupa ce am pierdut un avion pentru ca aveam incredere oarba intr-un ceas elvetian Atlantic pe care il intretineam foarte bine si cu reviziile la timp, am renuntat sa mai port ceas mecanic.
    Port doar ceasuri pilotate de cuart, si pentru siguranta ma uit si la ceasul de la telefon – asa, pentru siguranta…
    Privesc cu consternare ceasurile mecanice din sertar: mie, personal, nu mi-au adus nici o bucurie, decat cea de moment, la achizitionare, pentru ca erau ceva nou. La fiecare revizie nu am facut decat sa imi inclestez dintii vazand cum un ceasornicar pentru ceasuri cu acelasi mecanism ma taxa diferit: acest ceas, daca e mai scump, atunci si revizia este mai scumpa, nu conteaza ca sunt aceleasi mecanisme intre ele. Am tacut si am platit…
    Am fost orbit de forumurile in care erau prezentate imagini cu rezolutii foarte mari, cat tot ecranul, cu niste mecanisme extraordinare si erau ridicate in slavi priceperea si indemanarea mesterilor ce au produs acele mecanisme. Iar preturile erau exorbitante, astronomice…
    Ce se uita foarte des, este ca mecanismele de ceasuri mecanice sunt executate aproape in intregime de masini controlate de computere. A apus de mult perioada in care ceasornicele erau facute de mana.  Nici macar o singura rotita nu este executata de asa renumitii mesteri. Tot ceea ce fac ei este sa asambleze, sub lupa sau microscop niste piese. Stiu ca pare grozav, dar v-ati gandit vreodata cum decurge o operatie pe ochi ? Sau cum sunt cusute de catre medici venele si nervii la un membru amputat ?
    Mai nou, niste intreprinzatori descurcareti din Elvetia, sub acoperisul legislatiei din tara cantoanelor, cumpara mecanisme chinezesti  cu cativa centi si le pun in ceasuri de sute, mii, sau zeci de mii de euro, un ceas care poarta emblema “Swiss Made”. Legislatia elvetiana permite acest lucru: doar 50% din costul mecanismului trebuie sa fie elvetian. Adica, daca mecanismului chinezesc de cativa centi i se schimba un surub sau o rotita fabricata in Elvetia, rotita care costa cativa euro, atunci, despre acel mecanism se va putea spune ca a fost  fabricat in Elvetia, adica “Swiss Made”.
    Va doresc sa nu picati in capcana “ceasurilor mecanice”: nu veti castiga nimic, din contra, veti pierde: in primul rand bani. Bani ce vor intra in buzunarul celor care produc ceasuri (presupun ca stiti cum traiesc elvetienii si ce salarii pe masura au – tocmai pentru ca exista cumparatori) – au niste profituri imense, nici nu va puteti inchipui. Bani veti cheltui si la ceasornicari meschini care va vor jupui de bani fara pic de  etica profesionala: cu cat ceasul va fi mai scump, cu atat pretul reviziei va fi mai mare, uneori, cat salariul vostru pe o luna: atat va castiga el in 2 ore de munca. Doar pentru ca un ceas este scump, nu pentru mecanismul “viu” din interior…

  25. @owe — eu cred că nu numai piesele se fac automatizat ci și montajul. Creatorii de ceasuri de azi lucrează cu computere și roboți, a apus vremea pilei și a ministrungurilor 🙂

    Ce zici tu despre ceasuri e adevărat, totuși mulți doresc un astfel de ceas ca pe o piesă tip antichitate de colecție. Mie îmi place cum face tic tac, sau tic toc la o pendulă. Legat de doctori și operații complexe, unele din acele operații se fac asistate de roboți (pe ochi și alte lucruri f delicate) dar încă medicul nu și-a luat complet mâna de pe pacient… ceea ce e bine sau rău.. nu știu încă 🙂

  26.        Draga OWE , am mai postat un mesaj dar se pare ca sa produs o eroare din cauza faptului ca am uitat sa trec adresa de e-mail , asa ca-ti scriu din nou…
          Multe vorbe reci la adresa ceasurilor mecanice … Atat de multe incat nu am putut sa trec cu vedere postul tau .
        Te-ai gandit o secunda ca poate nu ai tu ce trebuie ca sa vezi frumusetea acestor mecanisme? Crearea si asamblarea acestor ceasuri , se poate numi arta , pe care unii nu o inteleg , nu o plac si nu o accepta . Prefera sa vada “un film pe DVD decat sa citeasca o carte ” .
     Trebuie sa intelegi ca in crearea acestor ceasuri intervine mecanica fina care este formata din multe stiinte… si multe calcule matematice …
    Iar legat de acele mecanisme chinezesti , cumparate de catre elvetieni si puse in ceasuri de sute , mii si zeci de mii de euro… e… nu stiu… ca si cum ai zice ca Ferrari are motor de Dacia… Doar ca-i schimba 2,3 suruburi… Imi cer scuze pentru aceasta comparatie ieftina dar asa suna…
    Poate te referi la faptul ca sunt firme care au fabricile in tari din Asia , asta deoarece mana de lucru este mai ieftina dar sunt putine care recurg la asa ceva…
    Adica sa inteleg ca… Omega , Tag Heur , Breitling , Longines au mecanisme chinezesti in ele???
    Ai auzit de ETA ? De 2824 , 2836 , 2892 , 7750 valjoux  ??
    Voi reveni  si voi spune mai multe , acum sunt la birou si nu am timp.

  27. Sal all! Anul asta (2010) fac pe 9 aug. 46 de ani. Referitor la primul comentariu din 04.08.08 acela nostalgicul fata de ceasurile mecanice cand la moda erau Pobeda etc. Subscriu acestui comentariu. Exact asa simt si eu. Am avut si eu cumoarat prin aug. 1964 de la un baiat un ceas Atlantic de mana mecanic pe care am dat la vremea aceea 800 de lei. Imi placea nespus. Nu avea nici un an de zile cand il cumparasem. Ma enerva insa ca o cam lua inainte si nu reuseam sa-l nimeresc niciodata sa merga cat de cat, hai sa zicem cu un plus sau un minus de 1 min la saptamana. Mi-ar place si acum, am vazut la magazinele B&B ceasuri de mana misto Atlantic automatic, anul trecut erau vreo 13 mil. acum cica sunt 14. Pai pe criza asta trebuiau sa scada, nu? Ca si autoturismele, pai nu? Cam ticalosi acesti comercianti ai nostri, nu credeti? Mi-a zis cineva ca cica in Germania ar fi cam 200 euro. Asa o fi? Inca o data misto comentariu din Diverse, de Sirg asa scrie acolo. Exact la fel simt si eu! Bravos.

  28. Scuze, vroiam sa zic ca am cumparat in august 1984 acel ceas ATLANTIC. 🙂

  29. Si apropos, ca era sa uit, acum am un Orient automatic luat in aug. 2006 de la Bucur-Obor cu suma de 3 mil 200! Merge binisor insa mai ramane putin in urma deoarece il dau jos de la mana cand dorm noaptea si de aceea cred! Mai modest acesta dar totusi merge! 🙂

  30. Tot eu sunt ca m-am enervat. Apropos de pendula de perete, chiar ieri mi-am luat si eu unul din magazinul Big-Berceni, parter, marca Condor cica italian la pretul de 350 RON. Arata f. misto si are acel tacanit frumos (Nu cel ce il  asculta 🙂  ). Are la ore fixe si la jumatati un donganit de zici ca esti la catedrala. Problema e ca aseara i-am sistat donganeala adica i-am intors arcul in jos sa nu mai atinga in el acel ciocanel. Dar tot mai fasaie. Asta e. Cand s-o descarca nu mai intorc cu cheia partea stanga cu melodia. Desi imi placea mult cum se auzea. Dar cum sa faci sa bata numai ziua? Pai cum sa mai dormi noaptea? Abia am reusit sa adorm cu acel tic-tac-toc si asa. De ieri imi arunc ochii ba la tv ba la ceas. din 5 in 5 min. 🙂 Imi place mult de tot.

  31. eu port uneori (depinde de tinuta 🙂 un ceas atlantic ce l-am primit si are o valoarea sentimentala destul de mare…din cate stiu este din timpul celui de al 2 lea razboi maondial dar arata impecabil asa vintage cum e

  32. Dap, mai sunt oameni care inca mai folosesc ceasurile mecanice.
    Am cateva ceasuri care functioneaza chiar dupa 50 de ani. Ceasuri rusesti facute ca pentru tractoristi, rezistente la toate socurile, in special ceasurile Pobeda.
    Preferatul meu e Vostok Komandirskie.

  33. Trebuie sa recunosc faptul ca si pentru mine ceasurile reprezinta o placere tainica.  De mic fiind, imi placea sa le demontez si remontez, sau sa ma joc cu ele. Acum, de vreo  doi ani, pasiunea a capatat o noua haina. Am observat ca foarte multi oameni arunca ceasuri vechi sau le au uitate pe undeva prin pod.  Ei bine, eu pe acelea (doar pe acelea, nu omor ceasuri vii) le pun din nou pe piata sub o alta forma.  Suntem foarte putin in Romania care facem asta. Cein ce vor sa vada  sa viziteze http://www.breslo.ro/Portofoliu/curcubeuldintineclujnapoca/Coliere-si-pandantive_categorie_3129

  34. Salut!
    As dori sa imi cumpar un pendul de perete , mecanic. Am avut unul , foarte vechi si care functiona perfect,  insa ne-a fost furat. Si atat de rau imi pare de el, il aveam de cand eram copil, incat m-am hotarat sa cumpar altul in locul lui. Dupa ce am cautat si am cautat pe internet, am dat peste aceasta pagina:
    http://b-shop.ro/ceasuri-de-perete/
    Au acolo ceasuri pendul mecanice care mi se par ok, insa ce ma nelinisteste este pretul…550 de lei, mi se pare foarte putin. Si inca un aspect, am  cautat date despre firma City Time, care le produce, si nu am gasit nimic.
    As avea nevoie, va rog,  de un sfat. Credeti ca sunt autentice? Sau poate fi doar o pacaleala?
    Va multumesc anticipat.

  35. @Mara — pendulele de perete mecanice sunt de regula scumpe, mai scumpe de 550 lei. Eu cred ca e vorba de pendule cu mecanism tip quartz (adica cu baterie) la care pendulul e decorativ (nu influenteaza functionarea ceasului).

    Daca vrei o pendula mecanica, cele mai ieftine pe care le-am vazut la antichitati sunt pe la 300 de euro si sunt mici. De regula pendulele ieftine (cele mecanice) sunt cele pe baza de arc (deci se trag ca un ceas normal) si nu au greutate (ca la pendulele mari).

Comments are closed.