Experimentul secolului si sfârsitul lumii

Cum e mai bine să prezinți marele experiment de la CERN, LHC (Large Hadron Collider) menit să aducă descoperiri importante în domeniul fizicii particulelor? Obiectiv, documentat, serios șamd? Nu. Majoritatea presei exploatează senzaționalul dintr-un eveniment științific care încă nu a avut loc, dar pentru că fizica cuantică și cosmologia nu sunt domenii populare și la îndemâna oricui, trebuie creat ceva șocant și dramatic, precum sfârșitul lumii.

Atât presa cât și massmedia abundă de știri și scenarii legate de subiectul LHC, iar Realitatea TV încearcă să ne bage pe gât o poveste despre fizică din care mare majoritate nu înțelege nimic. Câți știu ce e acela un proton, big bang sau o gaură neagră (mă rog, aici semnificațiile pot fi nebănuit de diverse). Dar toată lumea înțelege ce e “Sfârșitul lumii” și subiectul prinde foarte bine. Subiectul sfârșitului în general are audiență, mai ales la televizor. Sfârșitul naționalei de fotbal la cutare campionat, sfârșitul carierei cuiva, sfârșitul unui nefericit într-un accident, mai ales grozăviile, acestea sunt lucrurile care prind la televizor, iar Realitatea TV, un tabloid în devenire, tinde spre rețeta de succes a știrilor bombastico-maneliste ProTv.

Pe saiturile diferitelor ziare ce trateaza bombastic “experimentul secolului” am văzut un număr imens de comentarii, în mare parte aberațiile unor oameni care mai întâi scriu și gândesc după, sau niciodată. Oameni care acuză și condamnă fără să înțeleagă ce, oameni care se bagă aiurea și care nu vor să afle defapt nimic. Lăsând la o parte fanatismele religioase și îndemnurile la căință cu ecou medieval, am remacat întrebări de genul – la ce bun acest experiment, nu mai bine se cheltuiau banii pe sănătate, energie alternativă sau alte cercetări, ce proști îs ăia că se ocupă cu particule în loc să se ocupe de mașini, și altele.

În primul rând, experimente de genul acesta se fac demult, inclusiv la CERN, dar până acum cel mai mare accelerator era în SUA, numit Tevatron, dar care e de 7 ori mai slab decât puterea maximă a LHC. Deasemenea există și în România unul sau mai multe acceleratoare de particule, și nimeni nu a fost absorbit într-o gaură neagră (cu excepția celei a prostiei, din care în mod similar nu mai e scăpare și tinde să absoarbă tot). Totuși LHC va porni la o fracțiune din puterea sa și va ajunge la maxim prin luna octombrie, când se vor produce acele coliziuni de 7 tera electronvolt fără precedent. Este bine de știut că atmosfera Pământului este bombardată frecvent din spațiul solar de particule care vin cu energii de milioane de ori mai mari decât cele încercate la CERN, fără ca să se fi creat la impact vreo gaură neagră care să ne absoarbe pe toți.

Deasemenea experimentul nu are nimic cu teoria evoluției sau cu religiile, lucruri exploatate de tabloide, datorită așa numitei particule divine sau particula lui D-zeu, bosonul Higgs, ce se dorește a fi observată deși probabilitatea de a o observa este de 1 la zeci de miliarde. Această particulă a fost supradenumită astfel, pentru că dpdv teoretic se află la baza tuturor particulelor fiind o particulă fundamentală. Din antichitate până în secolul 19 se credea că atomul este particula fundamentală (atom înseamnă indivizibil în greacă), dar ulterior s-a descoperit că se compune din particule și o mulțime de alte sub particule.

La ce bun toate astea?

Contrar părerilor cele mai numeroase, fizica particulelor nu este un domeniu inutil și pur teoretic. Primele descoperiri se datorează mai multor fizicieni, printre care Einstein, Planck, Heisenberg, Fermi și alții, la începutul secolului 20. Acestea au condus printre altele la dezvoltarea bombei atomice. Cercetările în acest domeniu au condus la progrese importante în domenii precum medicină, energie și electronică, dar și alte domenii conexe. Fizica nucleară, a contribuit la găsirea unor noi metode de tratare a cancerului și de investigație, cum ar fi tomografia și RMN. Mecanica cuantică a permis înțelegerea unor fenomene electrocuantice care au facilitat invenția tranzistorului, fără de care calculatorul și internetul nu ar fi posibile. Tot fizica particulelor a permis invenția laserului, care are aplicații în foarte multe domenii, printre care electronică (de exemplu DVD) sau medicină (operațiile cu laser pe ochi).

Fundamentarea teoriilor cuantice a dus la anticiparea unor anumite particule, descoperite ulterior, sau a antimateriei, imaginată ca o sursă de energie și nunumai. Antiparticule ale antimateriei cum ar fi pozitronul (opusul electronului) sunt folosite în medicină pentru investigație și tratament. Înțelegerea universului și a Big Bang-ului ne va permite noi aplicații în domenii fundamentale pentru om, printre care și găsirea unei surse noi de energie, sigură și nepoluantă, cum ar fi fuziunea nucleară, soluție aflată în fază de proiect.

Desigur, lucrurile acestea nu sunt explicate de către presă, care preferă o dezinformare profitabilă și convenabilă politicienilor care manevrează trusturile și care doresc manipularea populației.

Pentru cei care doresc mai multe informații:

  • www.stiinta.info/news/492/ [^]
  • www.stiintaazi.ro [^]
  • www.hotnews.ro [^]

Bonus, comentarii amuzante de pe forum

Paul: Nu se poate folosi acceleratorul de particule la accelerarea neuronilor domnului de la PC?

ecumenicu: Cum puteti crede ca Universul a luat nastere din nimic. O sa muriti in iad. Universul a fost creeat de Dumnezeu, care exista din nimic.
R: Si cum ii vremea pe acolo in evul mediu? am auzit ca ii destul de cald in perioada asta anului!

2012: Dumnezeu nu exista mai oameni , nu mai credeti aiurea in spirite si basme gen biblia.
R: murok: Si ce te face sa crezi asta? Prostiile care le inveti la scoala? Cu maimute si big bang? Tortura eterna in flacarile iadului ii prea putin timp pentru specimenele ca tine!

23cm: Pentru toate gagicile de aici, eu sunt foarte dotat si am marimea instrumentului de 23 de cm! Daca sunteti interesate sa stiti cum e, inainte de sf lumii contactati-ma 🙂

sexy_gurl: cine vrea sa se …..cu mn?ca sa nu mor virgina..plz…fak ce vreti baietilor!!!!!!

261: Inapoi la cratita

8 thoughts on “Experimentul secolului si sfârsitul lumii

  1. ufff… kids these days :P. Adica am muscat din tevatura asta cu gaura neagra si secretomania de pana acum (ca nu ni s-a zis pana acum ca se pregateste, ca ce nesimtire etc., etc.), desi am fost relaxata, nu m-am isterizat sau ceva. Dar tot e amuzant cat de orbeste am urmat suvoiul alarmist de la TV. Daca mai e nevoie-prin “ei” m-am referit la aia de comentara, de mai sus. 😛

  2. Oh, apropo-acum le dau linkul asta si celorlalti, care scriu mesaje de imbarbatare pe grupuri etc. 😉 E si mai comod, ca mi-e lene sa scriu eu ideea de la capat :D.

  3. In cadrul experimentului are loc si accelerarea
    ANTIPARTICULELOR (acestea se creeaza permanent si sunt anihilate;antiproton=proton negativ..etc)
    La acele energii s-a DEFECTAT acceleratorul
    trebuind sa fie oprit.S-a obtinut acel “ceva” deocamdata secret.

  4. haha! un thumb up pentru, citez: “cu excepția celei a prostiei, din care în mod similar nu mai e scăpare și tinde să absoarbă tot”
    speranțe există ca totuși la celălalt capăt al găurii negre să dăm de una albă de unde să apară pe bandă rulantă numai genii de îngerași … gângurind cu degețelul în gură ….
    la partea cu LHC-ul și mai puțini înțeleg cantitatea uriașă de date experimentale pe care le va genera LHC-ul …. internet2 sa inventat special pentru evenimentul LHC …. așa de multe de ani de zile mii de calculatoare vor rumega la ce va genera o clipă de experimente la energiile alea … iar datele experimentale vor fi așa de contadictorii și surpinzătoare de ne vom trezi cu și mai multe particule elementare decât la început … suficient cât să le pună la toți savanții creierii pe bigudiuri mult timp de acum încolo …
    le urez noroc … și cu ocazia asta ți-am tras articolul în anul 2010 că a rămas înțepenit în 2009 ….

Comments are closed.