Femeile si berea

Berea este clar o bautura pentru barbati. Sigur ca nu exista o regula, cunosc destule femei care beau bere, dar este dizgratios pentru o femeie sa bea bere din sticla in public, cu manifestarile de rigoare ale unei gasti galagioase de barbati veseli. Daca mai adaugam si spartul semintelor si injuraturile de rigoare urmaririi unui derby la televizorul terasei, se completeaza peisajul pe care marea majoritate a femeilor il detesta cand vine vorba de barbati in general sau de cazul nefericit al propriului iubit. Cunoasteti cliseul gastii de barbati burtosi, nerasi si galagiosi, ce beau prieteneste suferind si bucurandu-se impreuna la meciurile nationalei de fotbal. Nu stiu cum sunteti voi, dar eu nu gasesc nimic atractiv la o femeie care s-ar incadra in acel cliseu.

P.S. Lili a trecut la “motorizarea” pe bere de o vreme incoace si se pare ca se supara daca cineva ii comenteaza alegerea 😉

22 thoughts on “Femeile si berea

  1. Dragul meu, berea se bea din pahar in care pui o feliuta de lamaie. Hai nu incepe si tu cu stereotipiile 🙂
    Nu beau nici Cola direct din sticla, am oroare de a bea ceva direct din sticla.
    Daca ar fi sa luam ad literam toate stereotipiile si prejudecatile, ar insemna ca orice barbat care bea ceai e gay, pe principiul ca un barbat adevarat bea doar bere din sticla, nu?

  2. Un barbat care bea ceai e gentleman, asa spun “stereotipiile”. A bea ceai presupune si o doza de rafinament. De unde ai scos-o pe asta cu gay?

  3. Dar din doza am voie sa beau?
    Pe burta pot sa ma bat?
    Trebuie sa ma rad mai intai? Merge si-n maieu?
    Decizii, decizii…

  4. nu ma prea omor cu berea pentru ca dupa jumatate de doza sunt ametita. prefer vin sau un cocktail.

  5. Acuma serios vorbind, nu sunt de acord ca femeilor le ÅŸade mai urat decat barbatilor sa faca unele lucruri care sunt inestetice in general. Se mai spune si “ce urat e sa vezi o femeie care fumeaza”, sau “e urat sa vezi un barbat beat, dar sa vezi o femeie beata e si mai urat” si altele. Asta vine de la imaginea femeilor de papuÅŸele datoare sa fie frumoase si decorative, de chestii care au misiunea principala de a bucura ochiul.

  6. Nu prea am inteles ce vrei sa spui, pentru ca femeile nu sunt datoare sa fie frumoase si decorative, ci este in natura lor de a fi frumoase (nu zic decorative). Cel putin, din epoca pietrei pana azi, femeia s-a evidentiat prin gratie, frumos si armonie, si numai societatea moderna a mai plasat-o si in alte ipostaze, de la pantalonii lui Coco Chanel pana la otelareasa de la Galati.

    Nu stiu de ce se incearca relativizarea oricarui concept, prin a spune ca anume lucru e un cliseu si defapt trebuie sa iesim din tipare si asa mai departe, cand defapt acelea nu sunt clisee si doar niste realitati.

    In fine, da-mi voie sa simplific – o femeie care ragaie in public este mult mai penibila decat un barbat, asa cum un barbat in rochita roz e mai penibil decat o duduie la 60 de ani in aceeasi tinuta.

  7. Draga Sirg,
    E interesant ca zici ca o femeie care râgaie e mai scârboasa ca un barbat.
    Râgaitul e un fenomen natural al carui nume medical e “eructatie”. Acest fenomen natural este considerat scârbos in societatea noastra. El este acceptat doar la copii mici care nu se pot controla. Când devin mai mari li se spune ca e urât si ca trebuie sa se abtina.
    FETELOR li se spune ca râgâitul este foarte urât pentru fete drept care ele se controleaza mai mult.
    BAIETILOR li se spune ca râgâitul este urât în anumite cercuri (la opera, la serviciu, în fata unei potentiale iubite) dar e acceptabil când persoanele din jur sunt apropiate.
    Râgâitul mi se pare urât la ambele sexe, dar exista acest dublu standard intre ce e acceptabil sa faca un baiat si ce e acceptabiil sa faca o fata.
    Concluzionez ca fetele au mult mai multe restrictii de la comportamente naturale decât baietii si trebuie sa isi inhibe mai mult pornirile naturale.
    Aceasta inhibitie cultivata si incurajata se numeste “gratie”, “delicatete”, “feminitate”.
    Cât despre culoarea roz pt baieti, este si ea cultural penibila, din cauza ca e asociata cu fetele. In india culoarea doliului este albul, la noi e negrul. Nu exista nimic in culoare decât o simbolistica conventionala aplicata de oameni.
    Identitatea masculina se construieste pe negarea femininului : noi nu plangem, noi nu ne imbracam in roz, noi nu suntem delicati ci vigurosi, noi ne imbatam ca porcii tocmai pt ca femeile nu o fac (pt ca noi altfel le-am taxa drept nefeminine).

  8. Hehehe. Am auzit ca in anumite culturi, sa ragai zgomotos dupa ce ai fost servit cu mancare e un semn de buna crestere, iti arati aprecierea fata de calitatile culinare ale gazdei.

  9. @dana – foarte interesant… cu alte cuvinte spui ca identitatea sexelor se construieste pe contrastele dintre acestea.

    Totusi, mi se pare ca discutam de ceva evident si ca ne facem ca nu intelegem niste lucruri evidente.

    Daca incerci sa spui ca barbatii si femeile sunt la fel, eu nu cred in ideea asta, si cateva exemple in acest sens sunt instinctele – de exemplu un barbat nu are instinct matern, si nici comportamentul ce deriva din asta. Faptul ca voi deveniti mame si aveti grija de copil va face diferite din nastere.

    Mie nu-mi place sa generalizez foarte mult, pentru ca pe masura ce generalizez devin tot mai vag. Nu stau sa analizez toate obiceiurile din lume cand dau un exemplu (cunosc si eu faptul ca unele tari ragaitul este un compliment si faptul ca simbolistica unor culori difera de la o tara la alta).

    In incheiere, nu cred ca femeile se retin mai mult decat barbatii, ba dimpotriva, ele se exprima mult mai mult si mai gregar, vorbesc mai mult, comunica intre ele, plang, cumpara (ultimele doua sunt strans legate) si asa mai departe. Femeile intre ele sunt chiar mai vulgare decat barbatii 😉

  10. Identitatea sexelor, in opinia mea, se construieste prin generarea artificiala a unor contraste si instaurarea lor drept naturale.
    Peste posibilitatea biologica a femeii de a fi mame s-au suprapus straturi si straturi de interpretari si caracteristici care cica decurg din astea dar de fapt sunt niste chestii fabricate. Faptul ca femeia ragaie sau nu in public nu are nici o legatura cu capacitatea ei de a creste copii.
    Femeile se autocontroleaza si autocorecteaza mult mai mult decat barbatii : isi corecteaza diverse “defecte” precum parul de pe corp, parul din cap, culoare fetei, pleoapelor, sunt mai obsedate de igiena (pt a nu fi respingatoare), nu vorbesc urât, nu se dau la barbatul care le place ca ‘nu se face’. Fac cumparaturi compulsive ca sa achizitioneze diverse instrumente de seductie – haine, parfumuri, bijuterii. In multe aspecte rolul trist al femei e sa fie si sa faca pe placul barbatilor.
    Cât despre instinctul matern, variaza de la specie la specie. Foarte multe pasari functioneaza in pereche hranind alternativ puii, pentru ca un singur partener nu ar face fata. La puiul de om care se maturizeaza in 14-15 ani existenta activa a tatalui este o conditie supravietuire a copilului. Nu suntem o specie care sa isi permita ca puii sa fie crescuti de un singur partener. Instinct matern inseamna sa ai afectiune si tandrete pt ala mic, si cred ca exista barbati dotati cu asa ceva. Si aceia vor fi barbatii selectati de femei ca parteneri. Asa ca incet-incet, prin selectie naturala, sper ca barbatii fara instinct matern vor disparea incet incet…

  11. Mi se pare ca ne indreptam spre un sofism, si se deviaza discutia la pasari si altele 🙂 Instinct matern nu inseamna doar afectiune pt copil, ci mai degraba o inclinatie spre a ingriji si proteja un copil, nu neaparat al tau. Deasemenea astea implica si responsabilitate. O dovada este faptul ca fetele se maturizeaza mai repede atat psihic cat si fizic, deci nu sunt lucruri fabricate de societatea de consum.

    Am inteles din comentariile tale ca vrei sa prezinti femeia ca pe un fel de victima a prejudecatilor si mentalitatilor fabricate de societate, saraca femeie care nu are dreptul la ragait si la vulgaritate precum barbatul. A, si sa nu uit, barbatilor li se pare mai putin dizgratios ragaitul, indiferent de context (eu sunt o exceptie). In schimb femeilor li se pare ceva grosolan 🙂 Autocontrolul este o masura a educatiei si rafinamentului, nu o consecinta nefasta a societatii pe care o tot blamam.

    oricum, interesanta expunerea ta 🙂

  12. Maturizarea mai rapida a fetelor e o dovada de ce? Maturizarea fetelor este corelata si cu mediul in care traiesc. Un studiu( citat in Affluenza, Oliver James), arata ca fetele care cresc in familii fara tata se maturizeaza sexual mai repede (menarha este mai timpurie).
    Barbatilor li se pare mai putin dizgratios ragaitul si alte chestii pentru ca standardele care le sunt impuse lor sunt mai joase. Mie mi se pare o problema cand doi indivizi din aceeasi specie au standarde diferite de igiena, scârbosenii, fidelitate etc. Automat cel mai sensibil este deranjat de cel mai putin sensibil. De ex, daca barbatii ar fi la fel de sensibili la murdarie ar fi si ei obsedati de pete, grasime, jeg etc. Dar nu sunt, si deci lasa in urma lor murdarie pe care o strange ghici cine, persoana care “nu suporta” murdaria. Si ajung la concluzie, si anume ca standardele pt ceea ce consideram acceptabil au evoluat de-a lungul istoriei dar nu sunt uniforme ceea ce genereaza conflicte. “Diferentele dintre sexe” sunt dobandite si invatate in marea lor majoritate.
    Un aristocrat o sa strambe din nas daca nu are 15 feluri de tacamuri diferite dupa fiecare fel de mancare. O face pentru ca asa a fost obisnuit de mic. In acest caz diferentele de clasa sociala creeaza standarde diferite. In acelasi sens, femeile sunt crescute cam dupa valorile “aristocrate” iar barbatii sunt lasati sa fie mai” rustici”. Nu exista nimic in genele feminine care sa strige dupa curatenie si delicatete.

  13. “Mie nu-mi place sa generalizez foarte mult” – Ai generalizat in articolul asta! A spune ca o femeie care bea un pahar de bere e un lucru disgratios si nefeminin, e o generalizare stupida. La fel si in cazul pantalonilor!
    O femeie reuseste sa transforme lucruri care daca le-ar face un barbat ar parea grosolane si disgratioase.
    In definitiv, cu totii folosim toaleta. Cu totii ne scarpinam, suflam nasul, facem partz etc.
    Ai asezat femeia pe un piedestal si refuzi sa o vezi ca pe un om.

  14. lili – am spus “este dizgratios pentru o femeie sa bea bere din sticla in public, cu manifestarile de rigoare ale unei gasti [..] ”
    interpretarea spuselor mele intr-o exprimare de femeie emancipata ma dezamageste. Ma asteptam la niste argumente mai solide, ca ale Danei.

    Pe langa asta am o anumita doza de misoginism pe care nu ma feresc sa o arat sau recunosc, deci departe de mine gandul de a pune femeia pe un piedestal. Am pus anumite femei din viata mea pe piedestal, da, si in cateva situatii a fost o greseala, dar asta e alta problema.

    Am o problema cu femeile care vor sa faca tot ce fac si barbatii si sa se bage in treburi de barbati, si asta cat timp barbatii nu se baga in treburi de femei. Barbatii nu simt nevoia de a “recupera” ceva in fata sexului opus, ci doar raportat tot la barbati. In schimb femeile vor sa arate ca sunt mai bune politiciene decat barbatii, ca sunt mai bune militare, otelarese, macelare, culturiste si asa mai departe. In istorie au existat femei care au demostrat ca au fost exceptionale (imparatese, regine, lideri, savanti) si au eclipsat barbati, si asta nu e neaparat o exceptie tocmai pentru ca acele mari femei nu au incercat sa fie barbati. Au fost femei. Iar o femeie care nu crede in feminitate si in virtutile femeii este femeie doar cu sexul.

    P.S. Dana am sa iti raspund alta data poate intr-un post dedicat, dar acum nu am timp.

  15. Barbatii nu simt nevoia de a recupera ceva in fata sexului opus pentru ca nu au nimic de recuperat, nici un avantaj. E ca si cum ai zice ca nobilii nu fac revolte ca sa obtina privilegiile mujicilor.
    Barbatii nu se baga in treburi de femei nu ca nu sunt in stare sa gateasca, sa croiasca (stii vechea zicala cu cei mai buni bucatari sunt barbati, cei mai buni designeri sunt barbati), ci pentru ca acestea, ca si avutul grija de copii, sunt considerate activitati minore, repetitive, neinteserante, bune de delegat robotzelelor care “sunt facute pentru asta”.
    In Danemarca barbatii, daca vor sa aiba o partenera, trebuie sa se implice destul de mult in gospodarie. Dar chiar si in aceasta minunata tzara unde se pare ca femeile si barbatii traiesc cat de cat in egalitate, femeile ajung sa faca doua treimi din munca casnica. Daca barbatii danezi fac o treime din munca, si asta e un record, nici nu vreau sa ma gandesc cat de multa munca fac barbatii romani.
    Apoi mai e problema cu munca in gospodarie care nu este remunerata. Asta inseamna ca daca vrei sa fii casnica, asa cum e “natura femeii”, vei fi dependenta economic de barbatul de langa tine.
    Femeile nu vor sa arate ca sunt mai bune in nimic, ci doar ca si ele isi pot folosi mintea pentru a judeca si a gandi – stiinta, politica.
    Imi place cum inchei tu : “o femeie care nu crede in feminitate si in virtutile femeii este o femeie doar cu sexul”. Sunt total de acord. Femeie inseamna OM de sex feminin, si atât. Restul sunt credinte in care poti sau nu sa crezi.

  16. N-am spus ca a fi femeie inseamna a-ti asuma indatoriri banale sau gospodaresti. Totodata societatea noastra este bazata pe aceleasi fundamente pe care functiona si societatea primitiva – barbatii mergeau la vanatoare iar femeile aveau grija de pestera si copii 🙂 Nu interpreta ca as sustine acest mod de viata, rolul femeii in familie este cat se poate de important, si aici ma refer la educarea copilului si asa mai departe (activitati care azi se intampla tot mai rar, de unde si educatia deplorabila a copiilor). Femeia poate avea azi orice rol, dar ca orice optiune, are si consecinte.

    Societatea de azi, spre deosebire de cea primitiva sau medievala, ofera femeii optiuni. Poti sa sari indatoririle casnice si asa mai departe daca nu te mariti sau daca gasesti un barbat care sa faca el treburile respective. Nu e obligatoriu sa te mariti, poti trai in concubinaj, cum fac multe femei azi; nu e obligatoriu sa faci copii si sa ii cresti, si asa mai departe. Dar femeile care incearca sa fie de toate esueaza pana la urma, pentru ca viata iti demonstreaza ca nimeni nu poate fi om orchestra, sau om familie, precum samponul 3 in unul.

  17. Exagerezi Gheorghe! Ma rog, s-a cam deviat de la discutia din post. Oricum, ai generalizat cand ai spus ca orice femeie care bea bere cot la cot cu barbatii e dizgratioasa. E o chestiune de opinii, tu vezi intr-un fel femeia, ai anumite asteptari de la ea. Nu ar fi asta problema, ci problema intervine in momentul in care tu o arati cu degetul pentru ca, in opinia ta, face ceva ce nu ar trebui sa faca. Pentru unii barbati o femeie e disgratioasa atunci cand poarta chiloti tanga sau cu “manecute”, sau e stangace ori are degete groase. Dar asta nu inseamna ca daca bea bere vrea sa dovedeasca faptul ca “poate sa faca ce face un barbat”. Stii foarte bine ca sunt oameni si oameni, suntem cu totii foarte diferiti.
    Nimeni nu incearca sa va ia locul in societate, asa cum sugerai tu.
    Ca sunt unii barbati incredibil de greu de urnit, care sunt inca prinsi dupa fusta mamei, e o chestiune ce ii priveste. Uite, mie astia mi se par “tufe”, nu barbati. Dar repet, e o opinie personala!
    Prea repede categorisesti o persoana sau o situatie. Incearca sa vezi lucrurile in mai multe nuante, nu doar in alb, negru si gri!

  18. sunt barbat daca e s-o luam dupa sexu dintre picioarele nerase; o femeie care ragaie e sexy si dragalasha 😀 parerea mea.. care este hic! si e si buna la pat si fidela, si “de viata”, fata de unele “aristocrate” care nu beau ele vai de guritza lor bere ca nu e cumsecade ca asa le-a zis mama ca tre sa fie domnishoare in societate si saracele tre sa se preocupe cum sa se diferentieze mai mult de maimutele alea cu masini mertzane care sa le tina numa in puf

    berea e o bautura punct. sanatoasa. ragaitul e sanatos.

    uneori prefer irish coffee cu frisca, baietii si fetele rad de mine ca beau cafea cand de fapt are si 1/3 whiskey

    deci musiu Sirg sau cine a postat aberatzia aia, bravo, ai reusit sa rascoli o comunitate de readeri

    AAAAAA
    da’ berea FARA ALCOOL? cu aia cum ramane?? e legal sa bea femeile din ea?
    :))))))))))))
    fetelor, hai LA BERE

  19. provincialule, aberatiile de pe acest blog imi apartin, iar comentariile sunt pe raspunderea autorilor 🙂 Fiecare cu optiunile lui in materie de femei. E interesant daca ai facut un studiu al infidelitatii femeii functie de cantitatea de bere consumata si manifestarile de rigoare. Te astept si cu alte paralele. Femeia si injuratul la volan, femeia si fotbalul, femeia si biliardul, etc!

  20. Ma bucur ca printre noi baetii ibitorii de bere sunt asa fete ca lilisor, dana as sta cu voi la o bere…

Comments are closed.