Film – Fire and Ice

Tocmai am vizionat cu mult interes acest film produs de Media Pro Pictures, si in momentul de fata sunt curios daca si cartea este la fel de slaba precum filmul. Cu toate ca cei de la Media Pro s-au ambitionat ca sa faca primul film fantasy romanesc, vorbit in engleza totusi, nu pot sa zic ca m-au convins, chiar daca la realizarea filmului s-au implicat persoane implicate in realizarea unor productii de mare notorietate precum: Catwoman, Battlestar Galactica, Titanic sau Armaggedon.

In primul rand, scenariul este cel care m-a dezamagit cel mai mult, fiind subtire si total previzibil. Daca povestea era interesanta si captivanta, nu doar un pretext pentru un film fantasy, treceam cu vederea multele neajunsuri ale acestei productii. Dar povestea este simpla – regatul imaginar Carpia, condus de bunul rege Augustin, este atacat inexplicabil de un dragon de foc, care ii distruge sistematic regatul, regele neavand solutii pentru a infrange dragonul malefic. Regele Quilok, un tiran clasic din tinutul vecin, ii ofera ajutor regelui Augustin in schimbul vasalitatii acestuia. Intre timp, printesa Luisa, fiica lui Augustin, pleaca de capul ei in cautarea legendarului vanator de dragoni, fost mare cavaler si izgonit de la curte cu mult timp in urma.

Filmul nu apuca sa spuna nimic despre tinut, dragoni, originea lor sau personaje. Cadrele nu au fost niciodata generoase, pline de mult fum si ceata, iar palatele regale erau ca niste case boieresti, dar pana si acelea aveau mai multi slujitori. Regele avea un singur usier, dar nici un strajer, nici un paharnic, nici un paj sau scutier, era doar el cu nevasta si fiica lui, una la parinti si mandra-n toate cele. Doar printesa avea o camerista (Loredana Groza), probabil singura din palat, si aceea cu jumatate de norma. Carpia e un tinut pasnic, fara pericole si animale,Β  singurele creaturi periculoase pentru eroul aventurier fiind “oamenii copaci” pe care i-am vazut doar sub forma unor umbre ca la jocul de-a “baba oarba”. Luptele cu sabia au fost hilare si m-au plictisit total, mai ales ca nu se vedea nimic, nici cum arata oamenii copac, nici cum loveste Fat Frumos cu palosul cel drept in omul salbatic al padurii.

La un moment dat, scutierul lui Gabriel, vanatorul de dragoni, scoate in mod surprinzator din traista un fel proiector cat se poate de hi-tech pentru orice fantasy, prin care explica didactic cu diapozitive tainele unui dragon. Tot m-am intrebat cum niste pribegi au facut in grota in care se ascundeau un proiector si de unde atata ingeniozitate pe batranul scutier care toata viata lui i-a tinut scara la cal stapanului si i-a fost cuier pentru armura – a, stai care armura, ca nu avea. Carpia e un tinut imaginar dar totusi nu foarte departat, pentru ca vestea lui Robin Hood si a printesei Persiei s-a dus si pana pe meleagurile greu incercate de dragoni si oamenii copaci.

Singurul lucru pe care nu pot sa nu-l apreciez este calitatea efectelor speciale (putine) si a scenelor cu dragoni, desi dragonii aveau mai degraba forma pestelui manta, decat cea arhicunoscuta.

Ce mi-a placut – efectele speciale, Cabral in rolul capitanului garzii tiranului

Ce nu mi-a placut – restul

P.S. Trailerul e bine realizat, puteti sa il vedeti aici πŸ™‚

14 thoughts on “Film – Fire and Ice

  1. (Nici) mie nu mi-a placut filmul. Plicticos din cale-afara.
    Cabral mi s-a parut cam sters. Iar Sangimel nu cred ca era scutierul lui Gabriel, mai degraba un sfetnic or something.
    In rest, sunt cam de acord cu tine. πŸ˜€

  2. Care “efecte speciale”????In afara de lupta dintre cei doi asa zisi dragoni, nu am gasit nici cu lupa un efect special care sa ma lase “masca”

  3. chiar a trebuit sa ii imitam pe straini si sa facem si noi un film cu dragoni? cate filme cu dragoni s-au facut pana acum? o multime. nu am vazut decat bucatele din filmul “fire and ice”, de curiozitate, insa mi-am pierdut repede interesul. nici macar efectele speciale nu au fost cine stie ce , si nu cred ca au fost facute de aceleasi persoane care au facut si titanic. adica ce ma-sa??? aia au luat premiile oscar pentru filmele mentionate de tine si acuma de oboseau sa faca filmul astaa?? In halul asta au ajuns?

  4. costin, nu e vorba de a imita aici, genul fantasy este iubit si in Romania. Dragonii din povestile noastre se numesc zmei. Sunt convins ca si in Romania se poate face un film fantasy bun, dar probabil cei de la Media Pro au avut un buget f limitat, lucru care se vede dealtfel in film.

    Parerea mea e ca regizorul nu prea a avut imaginatie, pt ca erau multe lucruri care puteau salva filmul, de exemplu niste lupte mai vitejesti si spectaculoase (ceva actiune acolo) sau chiar episodul cu oamenii copaci.

    Eu as fi imaginat un covor de frunze din padure care batut de un vartej de vant prinde forma unor oameni, iar altii sa fi prins forma din pamant si din trunchiuri de copaci. Ma rog, ce stiu eu…

  5. Si eu am vazut doar fragmente din film, dar dragonii din basme nu sunt zmeii, ci balaurii. πŸ™‚ Zmeii sunt niste neni mai solizi si mai suparati.

  6. CriCri – asa iti imaginezi tu zmeii – neni mai solizi. Pt mine zmeoaicele sunt niste gagici fatale, poftim :))
    Totusi nu-mi amintesc de o anumita distinctie intre balaur si zmeu. O fi, nu contest.

  7. Fortunately there are bigger and better performances further down the cast list, starting with John Rhys-Davies, who of course gets the best lines (when Luisa says she has a dagger to fight off bad guys with, he remarks, β€œThat’s not a weapon, that’s cutlery”). Arnold Vosloo gives a strong and measured turn as the king, and Oana Pellea does a very nice job giving us a stately, dignified woman who’s also a mother.
    http://scifi.about.com/od/moviereviews/fr/FILM_fire-ice.htm

  8. Pai aminteste-ti ca erau si balauri cu cate 3 sau 7 capete, la fel ca unii dragoni, dar zmei la fel nu stiu sa fi fost. Balaurii sunt sigur dragoni, dar poate ca zmeii sunt dupa posibilitati. πŸ™‚ A, plus ca nu prea vad un dragon sa-si arunce buzduganul inainte ca sa-l preceada cand se intoarce acasa, speriind printesa captiva cu bubuitul in usa. Apropo, un dragon daca fura printesele, le manca, de ce le-ar mai fi tinut captive? πŸ˜‰ Iar Greuceanu n-ar fi avut cum sa se masoare in sabii, tranta si buzdugane cu un dragon, oricat de voinic era el. πŸ˜€

  9. unde ai vazut filmul? torrents?
    am vazut un clip pe acasa de la Loredana cu secvente din film, l`am vazut inainte sa citesc articolul si chiar ma miram ce face Cabral in armura. din videoclip a parut ok filmul, cu niste efecte speciale primitive.
    povestea intr`adevar nu suna bine si dupa cum l`ai descris pare a fi ruda saraca de la “dungeons and dragons the movie” care n`a fost cine stie ce.
    e greu sa faci filme fantasy si cred ca pe langa o poveste solida iti trebuie buget gras pentru efecte speciale, costume, machiaj, decor si evident o editare la final.
    cred ca puteau sa faca filmul integral in romana pentru ca:
    1. genul filmului e iubit de toate varstele
    2. strainii nu cred ca vor fi asa interesati, mai ales daca filmul nu`i cine stie ce
    3. filmele si serialele romanesti prind bine si de ce sa ne dam mai interesanti cu un film in engleza, vorbita probabil cu accent.

  10. Trailerul e f bine facut.

    Filmul l-am vazut la ProTV.

    In afara de Loredana Groza, toti vorbesc foarte bine engleza dpdv al accentului. Loredana fiind camerista putea sa aibe accent, pt ca era din popor πŸ™‚

    Daca erau mai multi figuranti era mai bine, pt ca ai impresia de palat parasit.

    @CriCri – eroul Siefgrid din balada Nibelungilor ucide un dragon cu sabia fermecata Balmung. Dragonul avea niste solzi impenetrabili. Dupa ce il ucide, Siefgrid face baie in sangele dragonului, devenind invincibil, precum Ahile, dar o frunza se lipeste de trupul sau cand face baie si locul acela ramane vulnerabil. πŸ™‚ Deasemenea sunt si alte povesti cu eroi care ucid un dragon, eu si Maddy iti putem relata o groaza de povesti cum am biruit nenumarati dragoni mai tari decat orice zmei ai visat tu:) Nefarian, Onyxia… Malygos comming soon.
    A, si am uitat. Din cate stiu eu, dragonii din povesti se hraneau cu fecioare. Asa se explica cum ei au disparut ca specie si nu mai exista in ziua de azi =))))

  11. Super comentariul referitor la “hranitul cu fecioare”:))
    Explicabil ca saracii (dragonii, evident) au murit de foame in zilele noastre….

  12. :))
    Ce vroiam sa zic era ca dragonii nu se foloseau de bauzdugane, sabii si lupte greco-romane, care erau stilurile de lupta zmeiesti. Daca s-ar fi luat la tranta Greuceanu cu un dragon, mira-m-as sa-l fi bushit in pamant pana la gat, cum zice povestea. In luptele de care zici tu, raportul de forte era voinicul (Maddy, Sirg…:D)+palosul si dragonul+scuipatul cu foc (mancase ardei iute).
    Da, balaurii mancau… tinere domnisoare :P, asa am zis eu mai sus, dar zmeii de obicei le furau pt. ca visau sa le pastreze ca sotii sau menajere (e un pleonasm, stiu). De asta voinicul le mai gasea in viata si bine-mersi, incuiate in castelul zmeului si suspinand cu ochii-n zare. Revezi si faza cu aruncatului buzduganului in usa/cui de la o distanta de x poste inainte de a ajunge acasa. πŸ™‚

  13. Mda, buzduganul sosea, sa aiba timp Fat Frumos sa sara de pe Cosanzeana pe cal si sa o ia la sanatoasa…(asta in caz ca nu avea palos) :))

Comments are closed.