Cum sa iti protejezi imaginile cu watermark

alamoon watermark logoLa inceputurile activitatii mele ca blogher, nu constientizam cat de important este sa iti protejezi continutul original de diversi “amabili” care iti “imprumuta” pozele sau chiar articolele pentru scopurile lor diverse. La ceva timp dupa ce incepusem sa colaborez cu igu la proiectul “latrecut“, am avut surpriza ca intr-o zi sa primesc pe mail, un forward cu propriile-mi imagini postate pe latrecut, amestecate cu altele ale altor colaboratori. Atunci mi-am dat seama ca altii se folosesc de imaginile mele fara voia mea si fara a-mi da credit. Evident, m-a deranjat chestia asta, si am inceput sa punem un watermark pe toate pozele, adica un text suprapus care sa indice autorul sau sursa pozelor.

Exista o multime de metode pentru a proteja pozele prin watermark, dar majoritatea sunt complicate si majoritatea programelor care te ajuta sa faci asta, nu sunt gratuite si pot fi anevoioase. Nu am sa va spun cum sa faceti asta in Photoshop sau alt program piratat haiduceste, atat timp cate exista si alte variante destul de comode si eficiente.

Eu am gasit un program simplu si mai ales gratuit care aplica un text watermark foarte simplu, chiar si unei liste de poze. Programul se numeste Alamoon Watermark si il puteti descarca de pe saitul Alamoon. Versiunea gratuita are o mica limitare, si aceea ca ingreuneaza aplicarea protectiei la o lista de poze, dar se poate face fara prea multe complicatii. Pentru o aplicatie gratuita, este un program foarte bun!

flori de primavara

6 thoughts on “Cum sa iti protejezi imaginile cu watermark

  1. util, n`am pus niciodata watermark si nici nu cred ca e cazul, screenshoturile cu wow nu`s proprietatea mea si pozele cu mine, e clar cine`i in ele hehe. poate dc ma pun sa fotografiez flori, peisaje, chestii mai artistice, atunci voi folosi.

  2. Eu le “mazgalesc” cu Gimp, si asa nu am decat 2-3 poze de obicei. Pentru grupuri mai mari de poze, exista Picassa. E free, are optiunea de a modifica ochii rosii, contrastul, luminozitatea etc (la pozele facute cu un aparat simplu e necesar, la cele facute cu 400D-ul nu e nevoie.) si e usor de folosit.

  3. Programul asta te scuteste de Gimp si Picasa, prin simplitate. Face un singur lucru – aplica un text watermark. De regula vrei sa iti pastrezi pozele nealterate pentru colectia proprie, nu sa aplici pe originale watermark cu Picasa..

  4. Din cate stiam, le poti face in foldere separate, mai ales daca ai dat si resize. Sa nu-mi spui ca tu nu modifici deloc pozele pe care le pui pe net.
    La Picassa ii setezi cat sa ti le redimensioneze, daca sa le dea autocontrast sau ba, sa scoata ochii rosii, watermark etc si ii dai un folder/ o cale unde sa le puna. E simplu! Setezi la inceput chestiutele astea si isi face treaba fara sa te stresezi. Si e tot free!
    Am nevoie de un program care le si modifica putin, nu doar de unul care aplica watermark si atat! Pozele facute cu sapuniera au nevoie de retusari …

  5. Rar modific pozele pe care le pun pe net, si de regula fac toate retusarile din Irfanview (resize, contrast, etc). Din pacate Irfanview nu are inca un plugin de watermark, sau cel putin nu am aflat eu de el.
    Am incercat si in Picasa, dar nu am acelasi control asupra watermarkului cum am in alte programe.
    Picasa e f bun in tandem cu picasaweb…

Comments are closed.