Fumatul e un obicei prost

Eu cred ca nevoia de a fuma are o cauza psihologica, precum mancatul dulciurilor. Diferenta e ca dulciurile nu sunt atat de nocive precum tigarile, dar toata lumea stie ca tigarile sunt nocive si totusi, majoritatea fumeaza in cunostinta de cauza. Mai grav, fumatul ii afecteaza si pe cei din jur, adesea fara voia lor.

Ca nefumator sunt deranjat de cei care fumeaza, mai ales in locuri publice unde fumatul e interzis, prin hotararea oficiala cutare. Din pacate, in localurile pe care le cunosc, aceasta noua regula este “optionala”, pentru ca toti fumatorii o ignora. Eu speram ca pe masura ce ne modernizam ca societate, oamenii vor renunta treptat la fumat – un obicei prost si cam anacronic, daca stai sa analizezi ca traim in secolul 21, nu in America coloniilor din secolul 16.

Majoritatea fumatorilor ignora riscul de a se imbolnavi de cancer sau de alte afectiuni specifice fumatului, pe principiul “nu mi se intampla mie”. Altii considera ca toate astea fac parte din viata si ca oricum poti sa te imbolnavesti. Recent, am fost pentru o ora intr-un spital romanesc pentru un control si am vazut niste oameni cu adevarat bolnavi si suferinzi, impinsi pe coridoare in scaune cu rotile ca niste bucati inerte de carne. Prin contrast am realizat ce pretioasa este sanatatea si ce fericit ma puteam considera eu pentru ca eram bine, avand doar o problema minora de sanatate. Cand esti bolnav, realizezi cu adevarat ca nu exista nimic mai important pe lume decat sanatatea. Cat timp esti bine, crezi ca banii sau alte chestii sunt cel mai important lucru in viata, dar e doar o amagire.

12 thoughts on “Fumatul e un obicei prost

  1. E, hai ca nu doar fumatul aduce atingere sanatatii. Mai sunt si altele. Inclusiv dulciurile, consumate in exces, produc fel si fel de probleme. Ca sa nu mai zic de fast-food si alcool. Ca sa dau doar cateva exemple. Nimeni nu duce o viata 100% sanatoasa.

    Sa nu crezi ca ma disculp. Stiu foarte bine ce riscuri implica fumatul si mi le asum.

  2. Nici nu ziceam ca fara tigara duci o viata 100% sanatoasa. Dar consumul de dulciuri si mancare fast-food nu ii afecteaza si pe cei din jur. Ma rog, nu asta era ideea, pt ca poti fuma si fara sa deranjezi.
    Tocmai, majoritatea fumatorilor sunt constienti de riscuri. E interesant de ce si le asuma 🙂

  3. De-aia 🙂

    Problema cu fumatul e ceva mai complexa, cel putin din perspectiva mea. Si nici macar nu vreau sa ating partea cu sanatatea, bucatica ce-mi genereaza lungi discutii interioare cel putin 3 seri pe saptamana… Dar uneori, nici macar nu-mi place. Pur si simplu ma trezesc pe la jumjatatea tigarii ca nu-mi place si o sting.
    Habar n-am 🙂

  4. @Nabbu: stiu experimentul, l-am mai vazut de cateva ori. Nu ma impresioneaza foarte tare, poate si pentru ca nu fumez un pachet pe zi, si in plus, eu fumez ultra-light, ceea ce inseamna cel mult 6 mg de gudron/tigara, de trei ori mai putin fata de tigarile folosite in experiment.

  5. sunt nefumatoare dar mai fumez o tigara la un chef din 2 in 2 luni sau chiar mai rar, asa cand imi pica mie bine, sa ma prostesc.
    in rest nu ma deranjeaza fumul de tigara, e clar ca in bar se fumeaza, acuma dc ma duc acolo clar ca nu mor 2-3 ore daca inhalez niste fum.
    e un obicei tampit dar fiecare trebuie sa aiba un viciu cel putin.

  6. @Maddy
    1) toate argumentele “defensive” legate de fumat sunt ilogice
    2) chiar daca ma duc intr-un bar, doresc sa pot alege, nu sa fiu obligat sa inhalez fumul altora
    3) nu e musai sa avem obiceiuri tampite, nici vicii

    Ma rog, e adevarat ca nimeni nu poate fi perfect, dar asta trebuie sa fie un deziderat nu o scuza 😉

  7. 1. de acord.
    2. la bar nu sunt de acord. barul e bar, se bea si se fumeaza. dc nu vrei fum, mergi la cofetarie sau restaurant. si mie imi lacrimeaza ochii de la fum si nu fumez dar parca barul e mai ‘adevarat’ daca are si fum.
    3. ba e musai, e uman general sa faci ceva ce te autodistruge.

  8. 3) Si asta e adevarat, totusi fiind oameni si nu animale, avem discernamant si capacitatea de a ne autodepasi si evolua.
    Deasemenea, scopul mai tuturor religiilor este de a-l face pe om mai bun, mai evoluat prin apropierea de divinitate. Indiferent de credinta, asta e un lucru pozitiv. Tendinta noastra pentru autodistrugere nu poate fi o scuza, tocmai pentru ca avem discernamant…

  9. nu cred ca`i om fara viciu: fumat, shopping in prostie, alcool, droguri, jocuri de noroc, furie, ceva tot tre sa fie si nici nu condamn ca e absolut normal si uman.
    atata timp cat e tinuta treaba sub control si nu afecteaza alte activitati din viata omului, viciile sunt ok.

  10. Uite, aici nu sunt de acord cu tine. Tu formulezi viciile ca pe un defect de care esti constienta, dar pe care refuzi din motive subiective sa il corectezi si pe care il accepti. Mai mult, declari ca e un viciu, si ca e normal ca sa avem vicii asa cum e omeneste sa gresesti.

    Cu alte cuvinte, viciile sunt slabiciuni omenesti. Unora le place sa curveasca, altora sa fumeze, si asa mai departe. Dar slabiciunile, desi firesti si omenesti, nu trebuie sa fie ceva pe care sa dorim sa le pastram, ci ar trebui sa ne debarasam de ele, cel putin asa mi se pare mie logic.

    Este corect ce spui tu, ca nu exista om fara viciu. Dar e una sa accepti de exemplu ca ai chelie, si alta sa accepti ca esti betivan. Ce vreau eu sa spun e ca omul nu trebuie sa fie sclavul slabiciunilor lui.
    A, si apropo, prostia nu e un viciu, e un defect.

  11. revenind la subiect, fumatul e considerat un viciu. 99% din fumatori stiu ca face rau dar nu le pasa si totusi nu renunta. mi se pare aiurea fumatul ca nu aduce nici un beneficiu, macar drogurile iti dau alte trairi sau viziuni, alcoolul te face sa mai uiti si esti mai vesel, jocurile de noroc iti dau o doza de adrenalina. fumatul nu face nimik din toate astea si totusi sunt asa multi fumatori…
    nu compar fumatul cu alcoolismul, pentru ca fumatorii sunt acceptati de societate pe cand alcoolicii dar nu stiu ce e mai rau, sa`ti bati joc de plamani sau de ficat.

Comments are closed.