Data Pastelui

Poate v-ati intrebat de ce lumea crestina nu sarbatoreste cea mai importanta sarbatoare – Pastele – in aceeasi data, in conditiile in care ar fi de dorit o unitate mai mare a lumii crestine. Fiind vorba de religie, motivul tine mai mult de evenimente si circumstante istorice foarte vechi si mai putin de ratiuni practice.

Nu se stie exact data nasterii lui Isus si nici data la care a fost crucificat, si de asta data Craciunului cat si a Pastelui s-au stabilit prin conventie, modul de calcul a datei Pastelui fiind stabilit cu ocazia consiliului de la Nicea din anul 325.

Ca sa nu o lungesc, ortodocsii se ghideaza dupa un calendar mostenit de la romani, calendarul iulian, introdus de Iulius Cezar in anul 46 î.e.n. Romanii aveau o problema cu calendarul lor, care era inexact, avand o deviere de 1 zi pe an la fiecare solstitiu sau echinox. In timpul lui Cezar problema se complicase foarte mult, incat doar oficialii stiau exact data, asa ca Iulius Cezar a hotarat reformrea calendarului (de unde calendarul iulian).

In anul 1582 papa Grigore al XIII-lea propune la randul sau o reforma a calendarului iulian, din cauza erorii acumulate din timpul lui Cezar – aproximativ 1 zi la fiecare 128 de ani, deci cam 10 zile pe timpul papei Grigore. Pe langa aceasta, data pastelui era calculata dupa un calendar lunar (al fazelor Lunii), bazat pe calendarul iulian, calcul ce acumulase o eroare de cateva zile din timpul lui Cezar. Papa Grigore al XIII-lea dorea sa respecte canonul initial din 325 privind data Pastelui si sa determine toate bisericile crestine sa sarbatoreasca pastele in aceeasi zi – o alta hotarare a primului consiliu din Nicea, care nu s-a respectat niciodata 🙂

Papa Grigore al XIII-lea propune ca toti anii divizibili prin 100 sa fie bisecti, numai daca sunt divizibili si prin 400 (astfel anul 2000 a fost bisect, dar 1900 nu a fost). Deasemenea el a “sters” 10 zile din calendar, 5 octombrie 1582 devenind 15 octombrie 1582 in calendarul gregorian. Abaterea noului calendar era de 1 zi la 3300 de ani fata de 1 zi la 128 de ani in calendarul iulian. Schimbarea a fost proclamata printr-o bula papala si toate statele catolice s-au conformat repede. Din motive politice dar mai ales datorita divergentelor religioase, tarile protestante si ortodoxe nu au adoptat calendarul gregorian, ramanand la cel iulian pana la inceputul secolului 20 cand majoritatea statelor ortodoxe au adoptat calendarul gregorian (Romania in 1919). In 1923 reprezentantii ortodoxiei se intalnesc la sinodul din Constantinopol unde adopta o forma revizuita a calendarului iulian. Defapt ei au sincronizat calendarul vechi cu cel gregorian, “stergand” 13 zile, la fel cum papa Grigore al XIII-lea a taiat 10 zile din anul 1582 (intre timp s-au mai adunat 3 zile). Totusi, ortodocsii nu s-au putut intelege asupra unui mod modern de calcul al Pastelui – nedorind sa adopte metoda catolica – si astfel au ramas la calendarul iulian pentru data Pastelui.

4 thoughts on “Data Pastelui

  1. Ştiam povestea dar nu aşa detaliat. Mersi mult! Eu tot cred că ar fi normal ca Paştele să fie sărbătorit în prima duminică după luna plină de după echinocţiul de primăvară – aşa cum a rămas la catolici, evident, conform calendarului actual.

  2. Se foloseste un calendar lunar in combinatie cu cel iulian. Calendarul lunar tine cont de fazele lunii. Nu stiu sa-ti explic in detaliu, e cam complicat. E vorba de prima luna noua dupa nu stiu ce.

Comments are closed.