O iluzie fabuloasă

Sunt un fan al iluziilor optice. Iată una foarte bună, peste care am dat întâmplator pe net. Am o colecție acasă, dar asta e cea care m-a uluit total și a trebuit să analizez culorile după codul RGB ca să mă conving că este o iluzie. Priviți (click pe imagine pt zoom):

Iluzia culorilor în spirală - verdele și albastrul sunt aceeași culoare!

Culoarea verde și cea albastră sunt defapt aceeași culoare! Iată mai jos o zonă decupată

Spiral Illusion crop

Motivul pentru care percepem două culori este felul în care creierul nostru analizează culorile funcție de culorile din jur. De asta hainele au o nuanță în magazin și alta acasă! Sunt convins că fiecare s-a lovit de probleme din astea, fie în viața de zi cu zi, când a ales poate culoarea faianței și a vopselei, sau în profesie. De exemplu, ca grafician, eu aveam problema alegerii nuanțelor potrivite, care păreau minunate în paletă sau mostrar, dar când le puneam în compoziție parcă nu se potriveau.

via

4 thoughts on “O iluzie fabuloasă

  1. m`am uitat la poza pana cand mi`au dat lacrimile si tot nu vad ca albastrul si verdele sunt aceiasi culoare. am citit, inteleg “trick`ul” dar nu vaaaad.
    imi plac iluziile optice si pe asta nu am mai intalnit`o pana acuma.

  2. Nu ai cum sa le vezi ca aceeasi culoare, tocmai pentru ca simtul nostru nu este perfect, sau, dimpotriva, asa este construit de la natura. Eu a trebuit sa analizez codul RGB. E f simplu daca folosesti IrfanView, doar faci click pe culoare si iti afiseaza codul RGB. Nu trebuie sa intelegi ce e acel cod, doar sa vezi ca e acelasi pentru culori, aparent f diferite.

    Mai am cateva acasa, poate revin cu altele.

  3. Creierul poate fi păcălit extrem de uşor; mai uşor decât ne imaginăm… iluzia asta a ta e dovada…
    Suntem slabi din aproape orice punct de vedere;

    Nu numai creierul poate fi prostit ci şi ochiul…urechea…şi în principal orice simţ;
    Ce mai ingenioasă metodă e cea care activează la nivel de gândire… ooo da… Aia e preferata mea.

    Îţi dai seama că religia chiar ne-a făcut să credem că este un Om Invizibil în cer? :)) asta mi se pare the ULTIMATE “OPTICAL” ILLUSION…

    Oricum, să nu sar de la subiect, asta e preferata mea: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Spinning_Dancer.gif

  4. stiu spinning dancer, parca noi vedem ca se invarte in sensul acelor de ceasornic si de fapt merge si invers. imposibil sa o vad invers.

Comments are closed.