Inventii ale antichitatii – betonul

In general se crede că anticii erau primitivi și nu odată am auzit oameni spunând că cu mii de ani în urmă oamenii erau mai proști decât azi. Ceea ce se știe mai puțin e că anticii — babilonienii, egiptenii, perșii, romanii, grecii, etc — aveau societăți cât se poate de complexe, și în mare parte, se confruntau cu aceleași probleme cu care ne luptăm noi azi. Adevărul e că oamenii nu devin mai inteligenți odată cu dezvoltarea tehnologiei, ci poate dimpotrivă, deoarece lăsăm tehnica să gândească pentru noi și încetăm a ne mai punem probleme.

Interiorul ColoseumuluiMultă lume crede, de exemplu, că betonul este o invenție a societății moderne și într-o oarecare măsură au dreptate. Dar adevărul e că betonul a fost inițial descoperit și perfecționat de romani, cu puțin înaintea erei noastre, descoperire ce declanșat o adevărată revoluție în arhitectura romană. Poate lucrul pe care îl admir cel mai mult la civilizația romană este ambiția de a construi lucruri cât mai impunătoare și totodată practice, care să dureze sute sau chiar mii de ani. Pantheonul - RomaCu ajutorul betonului (Opus caementicium) romanii au construit minunile arhitectonice pe care le putem vedea și azi – Coloseumul, Pont du Gard, Panteonul, blocuri de locuințe, băi publice, canalizare, poduri, și multe altele. Una dintre cele mai impresionante construcții din beton nearmat, Panteonul din Roma, este și azi cel mai mare dom de beton din lume. Romanii obișnuiau să construiască blocuri din beton și cărămidă pentru plebe, cu 4-6 sau chiar 8 etaje, numite insulae, similare cu blocurile noastre de azi în unele privințe. Domul Pantheonului vazut din interiorDe exemplu, la parter erau magazine, iar etajele erau închiriate, prețurile fiind funcție de etaj (etajul de sus era cel mai ieftin). Când am vizitat Roma am văzut niște blocuri antice, fapt ce mi-a trezit admirația pentru constructorii lor, gândindu-mă la blocurile noastre ceaușiste și problemele lor.
O altă chestie dezvoltată de romani este încălzirea prin podea, de care beneficiau cei bogați dar și toată lumea, în interiorul băilor publice. Romanii au inventat un sistem foarte ingenios, numit hypocaust, prin care podeaua era ridicată pe piloni, iar sub ea circula aer fierbinte de la un cazan întreținut de sclavi.

După căderea imperiului Roman, secretul betonului a fost pierdut până în 1756 când a fost redescoperit de britanicul John Smeaton într-o formulă asemănătoare cu cea folosită de romani cu 13 secole în urmă…

9 thoughts on “Inventii ale antichitatii – betonul

  1. “In general se crede că anticii erau primitivi și nu odată am auzit oameni spunând că cu mii de ani în urmă oamenii erau mai proști decât azi.”

    Asa “primitivi” cum erau au lasat lumii constructii unice, iar unele, cum e cazul Marii Piramide, nu pot fi executata nici macar cu tehnologia moderna de azi :).

    Pentru unii, stiinta si “nivelul de civilizatie” se reduce la “butonarea” citorva aparate si ustensile (televizor, mobil, uscator de par 🙂 ) … din pacate.

    Interesanta informatia referitoare la hypocaust … nu stiam despre acest fel de incalzire.

  2. S-a arătat prin experimente că cimpanzeii pot fi învățați relativ ușor să folosească un număr destul de mare de butoane, pentru selecția tipului de mâncare și alte chestii 🙂

    Legat de hypocaust, după romani, invenția a fost preluată de arabi, în perioada lor de glorie, care au perfecționat sistemul folosind conducte din ceramică ce treceau prin podea. Am citit că un sistem similar s-a folosit și în Corea, în evul mediu.

    Poate voi scrie ceva și despre piramide, mi-ai dat o idee

  3. Nu stiu cine poate fi atat de incuiat incat sa nu recunoasca gradul de civilizatie al vremurilor trecute. E clar ca fara ei nu am fi ajuns unde suntem azi. Foarte interesant articolul, insa, ma intreb: de ce ne miram ca anticii foloseau cimentul? E doar normal sa fi gandit asa ceva. Hai sa ne miram de faptul ca piramida de la Chichenitza nu contine ciment DELOC! Sau piramidele din Egipt. Deloc. Adica, daca ei au reusit chestia asta, cu atatea mii de ani in urma… scuza-ma, numai prosti nu le poti spune, nu? 🙂 Si nu vreau sa ajung mai departe in istorie, pe la inca, sau maya. Ori MAI departe… niste lucruri pe care oamenii de stiinta de astazi nu si le explica. Prezenta desenului becului cu filament din Egipt, sau capacul de mormant sumerian cu un astronaut desenat pe el… eu am asa, o senzatie, ca noi suntem niste inapoiati 😀

  4. @Neamtu’ – gandește-te că europenilor le-au trebuit secole ca să reinventeze betonul, deci nu este ceva așa de intuitiv precum roata sau scripetele.
    “Astronauții” din antichitate sunt un alt subiect, și eu sincer sunt rezervat în privința lor, dar cu siguranță voi reveni asupra lor în viitor.

  5. Interesant articol. O sa razi dar prima oara unde am citit de blocurile de pe vremea romanilor a fost in Asterix si Obelix, benzi desenate, cand calatoresc la Roma si au vazut un oras mare pentru prima data in viata lor.
    In realitate nu am vazut colosseum`ul de la Roma ci pe “fratele” lui bine conservat de la Pula.

  6. Pingback: Roma, impresii (I)

  7. Pingback: Panteonul din Roma

Comments are closed.