Ilustrații – Gustave Doré

Întodeauna am avut o pasiune pentru grafică și ilustrațiile de carte. Primele ilustrații de care m-am îndrăgostit au fost cele din cărțile lui Jules Verne, făcute în stil victorian de o serie de mari ilustratori francezi după indicațiile precise ale scriitorului. Poate de aceea îmi place așa de mult grafica lui Gustave Doré, pentru că îmi amintește de primele cărți “serioase” citite în copilărie. Pentru mine, o carte fără ilustrații e impersonală și comună și asta fiindcă ilustrația de carte este un demers artistic care îmbogățește cartea și adesea ne arată felul în care autorul și-a imaginat personajele sau locurile din cartea sa.

The Inferno, Canto 5, lines 137-138: I through compassion fainting, seem’d not far/ From death, and like a corpse fell to the ground.Gustave Doré a fost un artist francez din secolul 19, care s-a remarcat în special prin ilustrațiile de carte făcute pentru cărți cu titluri mari, precum Divina Comedie a lui Dante, Biblia, Don Quixote de Cervantes și alți autori celebri — Milton, Rebelais, Balzac și Lordul Byron. Tehnica lui preferată era gravura, în lemn sau oțel, dar fiind un artist prolific (a început cu ilustrațiile de la 15 ani) a realizat și picturi sau sculpturi. Stilul său a influențat foarte mulți ilustratori și a creat anumite arhetipuri, de exemplu imaginea lui Don Quixote.

Don Quixote, ilustratie de Gustave DoreMie îmi place expresivitatea ilustrațiilor lui, felul în care personajele sunt surprinse, ca și cum ele făceau ceva în momentul în care ai întors pagina și atunci s-au oprit, involuntar, ca într-un stop cadru. Deasemenea, tehnica este de admirat, felul în care poate reda jocuri de lumină și umbre doar din alb și negru (în tehnica folosită nu există tonuri de gri, dar prin micșorare, imaginile pot da impresia de tonuri de gri).

Foarte multe din ilustrațiile lui Doré se găsesc pe internet, unele chiar la rezoluție foarte bună (de exemplu Divina Comedie) și fiind alb negru, ies foarte bine la imprimantă (mai ales laser). Eu mi-am scos la imprimantă A3 imaginea cu Don Quixote (8000×6000 pixeli) de mai sus ca să o pun într-o ramă. Pe Wikipedia, la pagina lui Doré, sunt câteva imagini de înaltă rezoluție. Vă recomand pagina de la ARC dedicată lui Doré, cu o mulțime de imagini de înaltă calitate.

5 thoughts on “Ilustrații – Gustave Doré

  1. Cartile tiparite inainte de primul razboi mondial aveau un aer aparte. Mi s-a oferit ocazia sa vad citeva exemplare rarisime cu ilustratii, la Biblioteca Mihai Eminescu din Iasi, exemplare tiparite intre anii 1800-1900 (aproximativ).

    Am avut senzatia ca tin in mina niste opere de arta, nu niste simple carti.

  2. ce detalii impresionante! imi place ca pe pagina de wikipedia are multe creatii ‘fantasy’.

  3. Dacă îţi plac, să ştii că ies bine la imprimată, mai ales laser. Arată f bine pe perete, normal, dacă se potriveşte cu ce ai în cameră 🙂

Comments are closed.