Adevărul despre hărțile lui Piri Reis

Piri Reis americas mapDacă vă plac misterele și lucrurile inexplicabile din istorie, probabil că ați auzit de celebrele hărți ale lui Piri Reis, un amiral și cartograf turc din secolul al XVI-lea. Hărțile lui au fost descoperite relativ recent, adică în 1929, din întâmplare, cu ocazia renovării unei clădiri. Hărțile sunt foarte detaliate și precise pentru secolul 16, dar partea care a creat controverse a fost detaliul cu care erau desenate contururile continentelor americane, proaspăt descoperite în timpul lui Piri Reis, și o parte din contururile Antarticii, care au fost descoperite mult mai târziu de către James Cook în 1773.

Una din cărțile de căpătâi pentru interpretări arheologice senzaționale este Amintiri despre Viitor a lui Erich von Däniken, carte din care am aflat și eu, demult, prima dată despre hărțile lui Piri Reis. Däniken are un talent deosebit în a transforma lucrurile obișnuite în descoperiri șocante de ordinul fantasticului și pe atunci eram fascinat de toate dovezile lui “solide” despre extratereștri sau civilizații super avansate, dar dispărute, din epoca glaciară. Oricum, e mai interesantă o ipoteză trăznită decât una banală ce ține de realitatea istorică sau de un raționament mai atent și de asta cartea lui are niște merite. Este “S.F.” Încheind paranteza cu Däniken, trebuie să spulber misterul hărților și să spun că amiralul Piri Reis nu avea harta de la nici un extraterestru sau civilizație avansată din epoca glaciară. Măcar de era așa, i-o desenau cum trebuie și nu pe piele de gazelă.

La sfârșitul secolului 15, europenii reușiseră să dezvolte suficient tehnica navigării pe mare și perfecționaseră îndeajuns corăbiile pentru a naviga dincolo de spațiul mediteranean și coastele Europei. Astfel, patru mari puteri maritime, Anglia, Spania, Portugalia și Olanda ajung să descopere Lumea Nouă, din interese pur comerciale, cu scopul de a ajunge pe mare în India și China, adică în Asia. Ca o paranteză, accesul către Indii și drumul mătăsii fuseseră blocate odată cu căderea Bizanțului și dezvoltarea Imperiului Otoman, dar și datorită altor conflicte din Asia. Ajuns în insulele Caraibe de azi, Cristofor Columb a fost convins toată viața că descoperise Asia, deoarece oceanul Pacific a fost descoperit cu puțin timp după moartea sa (de aici numele de indieni dat băștinașilor). Vestea marilor descoperiri s-a răspândit repede, iar un imperiu foarte bogat, precum cel Otoman, a cumpărat cu bani grei hărțile cele noi. Așa Piri Reis a compilat o mulțime de hărți provenite din surse independente, unele necunoscute, pentru a avea un atlas complet cu lumea cunoscută atunci.

Corespondenta intre harta reala si cea a lui Piri ReisDin antichitate se bănuia existența unui continent sudic, numit Terra Australis Incognita, adică tărâmul sudic necunoscut, și de asta un continent nedefinit apare în multe hărți dinaintea lui Cook, inclusiv pe harta lui Piri Reis, copiată probabil de la exploratori portughezi sau spanioli. Pe lângă asta, continentul sud american este desenat foarte alungit în partea de sud, în zona Țării de Foc, dar cu puțină atenție se poate identifica “Antartica” drept Țara de Foc.
Așa că nu mai e nici un mister, doar o hartă despre care s-a speculat prea mult și cam degeaba 🙂

10 thoughts on “Adevărul despre hărțile lui Piri Reis

  1. eu m`am gandit ca pe baza conturului vestic al africii a dedus conturul aproximativ al americii de sud, daca la momentul ala stia ca cele 2 continente au fost la un moment dat unite.

  2. Pe atunci nu erau siguri daca pamantul e rotund sau plat, ce sa mai vorbim de miscarea continetelor. Axioma era ca pamantul a fost creat a-la Geneza.
    Sincer, una din intrebarile mele din copilarie/adolescenta a fost cum s-au creat toate astea, lumea, soarele, cerul, etc (prin creatie). Poof! Sau a mesterit cumva la ele?

  3. Copilu’ ,iclusiv tu speculezi,iar speculatiile tale sunt naive si ilogice. Nimeni n-a afirmat că Piri Reis ar fi primit harta de la extratereştri. Afirmi că extratereştrii nu i-ar fi copiat harta pe o piele de gazelă. Dar pe ce ? Pe hârtie? Dar dacă civilizaţia din care veneau extraterestii nu utiliza hârtia ? Doar nu toate civilizatiile sunt identice cu a noastră(asta ca fapt divers). De ce continentele sunt dispuse pe harta lui Piri Reis ca pe planiglob?  Ca si cum imaginea ar fi fost luată de deasupra Mediteranei de la mare înălţime.Ai văzut vreodată cum arăta o hartă din vremea lui Columb ?  De unde stii asa sigur că Imperiul Otoman a cumpărat pe “bani grei” nişte hărţi?  Credeţi că Imperiul Otoman cumpăra pe “bani grei” nişte hărţi fără vreo utilitate ? Pentru colecţie ?  Împeriul Otoman n-a ajuns niciodată în America.  Dar despre cursurile,precise,ale unor afluenţi ai Amazonului,care se găsesc în harta lui Reis nu vă contrariază ?

    • Cred că n-ai citit cu atenţie ce am scris: eu nu am spus că Piri Reis ar fi cumpărat harta de la extratereştri sau că o avea de la ei, asta presupune Daniken în cartea sa, iar eu afirmam contrariul, că turcii ar fi cumpărat hărţi de la alte popoare exploratoare şi că le-ar compilat într-o hartă mai mare, cu care Piri Reis să-şi poată impresiona paşalele sau mai ştiu eu ce turbane de la Poartă. Pe de altă parte, astea nu sunt speculaţiile mele, evident că înainte să scriu “speculaţiile” astea m-am documentat.

  4. Parerea me e ca esti intr-o doaga . Ce text convingator ? Ce studiu nemaipomenit ? Ce argumente idioate ? Unde zici ca ai facut scoala ? Ai mai citit si altceva exceptand “amintiri despre viitor ” “

    • Dar tu ce argumente aduci? De fapt nu am înțeles controversa din articolul ăsta, care e problema ta? Comentariul tău are valoare zero pentru că nu contribuie cu nimic la ce s-a scris aici. Ca și alții, probabil nu ai citit ce am scris eu până la capăt și ai sărit la comentarii pripite.

  5. oricum din punctu meu de vedere acea harta ridica multe semne de intrebare, cum iti explici ca in anul 1513 cineva sa fie capabil sa deseneze cu precizie o asemenea harta, apare reliefeul din zona americii de sud, date despre starea demografica si faunistica a teritoriilor de pe harta, apare si groenlanda!!!! teritoriu care avea sa fie descoperit in 1820…pentru vremea aceea sunt multe prea multe informatii nu aveau tehnologia si nici cultura necesara sa deseneze asa ceva…si sa nu uitam ce scrie pe harta: ” o copie a unei copii, a unei copii, a unei harti din vechime”, cred ca asta spune totul
    P.S. iar harta lui piri reis a fost atat de bine facuta incat a modificat anumite date ale hartilor de azi…

  6. Cu ce iti sustii punctul tau de vedere? Mie mi se pare subred… Cum poti spune ca o harta din secolul 16 a modificat harti de azi, cand astazi vezi din satelit orice tufis?

  7. Pe harti apare conturul Antarcticii inainte sa fie acoperit de gheturi…deci cu peste 6000 de ani in urma

Comments are closed.