De ce mă duc la vot

Eu consider că dacă nu votezi, nu ai dreptul să te plângi de “țara asta, ca la noi la nimenea”. Chiar dacă nu am un candidat pe care să îl simpatizez, cineva dintre ei tot va fi la putere și nu cred că scenariul va fi identic indiferent de cine va câștiga. Cel puțin nu pentru cel obișnuit ca mine, care trăiește dintr-un salar românesc, pentru care orice schimbare, cât de mică, se simte pe termen scurt sau mediu, iar felul în care se gestionează criza economică la noi este poate cel mai bun argument în favoarea penalizării celor implicați, prin vot. Chiar vreau ca cei care s-au arătat iresponsabili să piardă urât și sper să dispară repede din politică.

Din păcate cunosc mulți oameni, mai ales tineri ca mine, care s-au blazat și nu mai votează. Nu sunt oameni plini de bani cărora să li se rupă, ci dimpotrivă. Ei au renunțat prea repede și prea ușor la a susține un proces de lungă durată — și anume transformarea într-o republică democratică — pentru că au fost dezamăgiți de răspunsul primit la întrebarea “dar mie ce-mi iese”. Noi suntem doar la 20 de ani de la revoluție, adică la început. Altor state le-a luat chiar și sute de ani pentru a ajunge la democrațiile cu care ne comparăm azi: de exemplu Franța e la a cincea republică, Corea de Sud la a șasea. Să nu uităm că până azi am avut conducătorii pe care i-am meritat și mai rău, pe care noi ni i-am ales, sau în cazul blazaților, pe care alții i-au ales pentru ei.

Eu nu vreau ca lelea Floare de la sat să decidă în locul meu după culoarea plasei cu alimente primită de la primar. Nu vreau nici ca moș Costache, nostalgic și conservator, să aleagă pentru mine butelii și ajutoare pe care tot eu le voi plăti. Nu vreau nici ca partidele să-și facă jocurile și să câștige pe baza absenteismului, prin mașinile lor de partid cu votanți disciplinați. Votul meu e doar unul, dar fiind parte dintr-o conștiință colectivă, întotdeauna am considerat că ce fac eu contează și poate influența pe alții, nu invers.

5 thoughts on “De ce mă duc la vot

  1. Pingback: Săptămâna politică

  2. Ai respectul meu atat pentru post cat si pentru atitudine.
    E excelenta comparatia cu lelea Floare. 🙂

  3. Multumesc. Nu-mi place sa discut politica pe blog, dar parca uneori se impune. Trebuie sa ne trezim ca popor, sa depasim resemnarea ciobanului mioritic.

Comments are closed.