Prima rotiţă

O călătorie de 1000 de mile începe cu un pas, spunea un filozof chinez (Confucius sau Lao Zi), sau orice lucru complex începe cu ceva simplu. Important e să începi odată şi odată. Iar eu am făcut primul pas pentru micul meu hobby legat de ceasurile mecanice. Vreau să construiesc un ceas mecanic simplu, cu pendul…

Bucuria de a trăi în mileniul 3 e că ai la dispoziţie atâtea tehnologii şi mijloace, încât doar imaginaţia este limita a ce ne dorim să facem (mă rog, nava mea spaţială mai are de aşteptat). Azi poţi face foarte simplu ceea ce mari meşteşugari de acum 100 de ani se chinuiau să facă. Un exemplu este această mostră de rotiţă dinţată cu diametru de 13mm, tăiată cu laser din plexiglass. Urmează să-mi fac şi restul pieselor, pentru a forma un prototip, şi apoi o să mai văd eu 🙂 Oricum, pentru mine e incitant şi interesant. Un fel de LEGO la care fac eu piesele.

Rotiţa din plexiglass Proiectul de ceas

P.S. Pentru cei interesaţi de aşa ceva, iată de unde am luat modelul: woodenclocks.co.uk.

11 thoughts on “Prima rotiţă

  1. Nu esti singurul atras de lucrurile vechi si bine facuta in care tehnologia se imbina cu arta.
    Exista o magie a mestesugurilor, zic eu.

    Citisem un articol despre pensionarii din Franta care, in numar din ce in ce mai mare, se inscriu la diferite ‘cercuri’ in care invata olaritul, tabacitul pieilor, constructia de putine si butoaie din lemn, impletitul cosurilor de rachita …. 🙂 si se declara foarte satisfacuti ca au reusit sa invete astfel de lucruri.

    Imi inchipuiam un fost mare diector de firma cum se straduieste sa faca doage la butoi sau pe o specialista in cardiologie cum picteaza oale si ulcele 🙂


    Nu înţeleg de ce ţi-a intrat comentariul în moderare.

  2. Poate trebuia sa ma apuc si eu de cosuri, pentru ca treaba asta cu ceasul e mai complicata si mult mai pretentioasa (toate piesele trebuie facute).

    Sa inteleg ca preocuparile mele sunt nefiresc de timpurii, dat fiind faptul ca mai am mult pana la pensie? 😉

  3. interesanta activitate, dar de unde vei cumpara componentele? sa ne tii la curent cu progresul 🙂

  4. Roțile dințate le tai cu laser la un “centru de copiere” din plexiglass, precum rotița din imagine, iar axurile le cumpăr (defapt le-am și comandat deja) de pe net, există saituri cu accesorii pentru modelism și la noi.
    Inițial vroiam să fac ceasul din lemn, ca cel care a făcut proiectul, dar cred că voi face prima dată din plexiglass și ulterior am să încerc și cu lemn, pt că are mai multă personalitate, zic eu, decât plasticul.
    O să revin cu detalii când voi avea piesele tăiate!

  5. daca faci tot mecanismul din plexi si cadranul dintr`un plexi dar colorat va arata foarte futurist si modern, cine stie ce opera de arta moderna creezi.

  6. Ideea pentru prototip e sa fie tot transparent, sau semitransparent, pentru a se vedea cum functioneaza mecanismul. Ma gandesc ca si cadranul sa fie transparent, cu cifrele mate.
    Axurile (arborii) nu le pot face tot din plexiglass, dar vor fi din alama, si vor arata totusi frumos.

    Momentan incerc sa vad cat m-ar costa un astfel de proiect, si as vrea cu timpul sa il elaborez, adica nu vreau sa il fac foarte complex la inceput cand inca multe lucruri nu imi sunt clare.

    Scopul e ca sa fie functional, iar aspectul sa se poata corecta sau modifica ulterior (cadranul, limbile, sau alte elemente)

  7. Azi am primit ultimele materiale si dupa ziua nationala dau piesele la taiat laser, asa ca in curand o sa ma joc de-a ceasornicarul 🙂

  8. Pingback: Recente

  9. Pingback: Ceasuri astronomice

  10. Pingback: Tic-toc beta 1.1

Comments are closed.