Psihologul cabotin

Ieri am rămas stupefiat când în direct la Realitatea TV dr. Cristian Andrei a rupt sec o bancnotă de 50 de euro, motivând gestul prin faptul că oamenii ar trebui să pună mai mult preț pe valori umane decât pe bani — “Este important să aveţi valori umane adevărate cu dumneavoastră şi nu astfel de hârtii“, zise dr. Andrei, întărindu-și gestul.

Găsesc gestul acesta revoltător și de un cabotinism fără margini, din partea unui om care n-a reușit niciodată, cel puțin pe mine, să mă convingă de o treabă sau măcar să-mi transmită o trăire. Dr. Andrei a făcut mereu mai mult show decât consiliere la televizor, cu acei oameni confuzi și disperați care au acceptat pentru bani să-și spele rufele în public și să se lase loviți cu ouă și roșii stricate de “înțeleptul” popor român, atât de profund în sms-urile sale.

Acum dr. Andrei revine cu un gest teatral și total neconvingător, revoltător pe de-asupra, pentru a sublinia că “valorile umane adevărate” trebuie să fie mai presus decât banii. Că vrem să acceptăm sau nu, banii sunt benzina mașinăriei uriașe care formează societatea umană. Fără ei, totul s-ar opri și am ajunge înapoi în epoca primitivă. Putem vedea foarte ușor prin efectele crizei ce înseamnă mai puțini bani și o circulație mai lentă a banilor în acest “motor”.

E ușor să dai vina pe bani, și sigur, la banii dr-ului Andrei, este ușor să faci astfel de gesturi. Mă întreb dacă el ar mai fi făcut această demonstrație în situația în care era în urmă cu rata sau acei 50 de euro erau ultimii lui bani și mai avea o saptămână două până la salar sau pensie, ca mulți dintre cei cărora se adresa. De asta gestul său e neverosimil și nu e nimic altceva decât un truc nefericit de rating. Sunt nenumărate situațiile în care acei bani ar fi fost infinit mai utili decât pentru susținerea unui truism la tv. De câte ori aud câte un anunț umanitar, de oameni sau copii care mor cu zile pentru că le lipsesc bani, mă gândesc la oamenii cu adevărat bogați — ce fac ei? Nimic, își văd de viețile lor, adesea goale de valorile de care vorbea psihologul, fără a le păsa. Dar frecvent tocmai acești oameni cu bani vin și ne dau lecții despre “valorile cu adevărat umane”. Bonus, Cristian Andrei rupe 50 de euro. Hai sictir.

11 thoughts on “Psihologul cabotin

  1. Da, dar ce voce sexoasa avea la radio… Atunci chiar avea efect… nu stiu daca ala pe care il dorea el, dar sigur avea unul :)). Totul s-a terminat cand a aparut la TV…

  2. E psihiatru, nu psiholog. Da, cu 50 de euro se puteau face atatea chestii cu adevarat umane…

  3. Din pura curiozitate, cum ai ajuns tu sa te uiti taman la doctoru’ 9595? De unde atata timp liber? :))

  4. sa`l ia naiba pe dr. cristian andrei sa rupa bani la TV in asa situatie cacacioasa. peste tot se reduce din personal, se scad salariile, se scot primele, deja benzina s`a scumpit si a ajuns lux sa ai 23 de grade C in casa si el rupe banii?
    daca tot e psiholog sa faca un experiment si sa traiasca fara bani undeva intr`o cocioaba si sa manance din gunoaie, sa vad cat de fericit e fara bani si cat ii tin valorile umane pana da in cap la prima persoana ca sa`si cumpere ceva de mancare ce nu`i mucegait.
    intr`adevar banii nu garanteaza fericirea dar o sustin. mai fericit esti daca stii ca iti poti permite sa`ti platesti facturile, sa ai mancare in frigider si sa n`ai grija zilei de maine, si asta tot datorita banilor.
     
     

  5. cu dansul…multucu dansul…multumesc multmesc mult

  6. Pingback: Joe

  7. psihiatrii sunt doctori in schimb psihologii nu. admir gestul domnului cristian andrei, si cred ca ar trebui sa vedem intr-un final care sunt adevaratele valori ale vietii.

  8. Dr.Cristian Andrei facea referire la oamenii de afaceri,care fiind preocupati in a avea tot mai mult, uita de faptul k viata este aici si acum,ei traind mereu in viitor spunand:”pt un viitor mai bun”,viitor care nu mai vine niciodata.

Comments are closed.