James Cameron e un om norocos

Deja lumea se împarte în două categorii de oameni: cei care au văzut filmul Avatar, de James Cameron, și cei care nu l-au văzut. N-am să insist acum asupra filmului, pe care eu îl consider fabulos, un eveniment în lumea cinematografiei, ci vreau să spun altceva.

Îl invidiez pe James Cameron pentru că are la dispoziție tot ce se poate și lucruri pe care noi nu le imaginam, pentru a-și materializa, pe marele ecran, imaginația. Din fericire, mai sunt câțiva ca el, George Lucas și Steven Spielberg îmi vin acum în minte, cărora deasemenea, trebuie să le mulțumim pentru filme care ne-au marcat viața și care ne-au întregit colecția de eroi și povești favorite.

Sunt convins că acești regizori mari nu sunt singurii oameni cu idei minunate, dar numai ei și încă o mână de norocoși pot pune în imagini lucruri minunate. De câte ori nu m-am întrebat, ce film aș face eu pentru IMAX, ce lumi aș inventa și unde în timp m-aș situa. Fantasy? Mitologie? Legende? S.F.? Dar de ce să mai căutăm, când sunt sute de cărți care ar putea fi ecranizate astfel. Tolkien a fost unul din autorii norocoși și noi deopotrivă că am putut vedea și altfel decât cu ochii minții ce a imaginat el!

Proaspăt câștigător al Globului de Aur, James Cameron avea dreptate când spunea că el și actorii din acea sală au cea mai frumoasă meserie din lume. A fi artist și a fi acolo înseamnă într-adevăr maximum — a putea să te exprimi și să-ți manifești la un asemenea nivel personalitatea artistică, având toată tehnologia la dispoziție.

Tocmai am văzut a doua oară Avatar 3D, fix la o lună de la premieră când, îmi amintesc că într-o mare înghesuială am intrat cu greu la film. După o lună am dat de aceeași îmbulzeală și coadă la bilete, semn că Avatar este cu adevărat un imens succes, care m-a impresionat la fel de mult acum ca și la premieră. Dar Avatar este doar primul mare film 3D, iar cele care vin au această ștachetă de trecut pentru a ne face să zicem “mai tare ca Avatar”.

Un review excelent scris de Richie puteți citi aici pe marele-ecran, un blog pe care îl recomand călduros.

6 thoughts on “James Cameron e un om norocos

  1. Iti mai poti da seama ca e un film cu adevarat bun cand hoardele deoameni care vor sa-ti vada filmul suspina ca de 3 saptamani incoace n-au mai prins UN biet de bilet si-s intristati ca nu pot depune marturie la maretia filmului alaturi de ceilalti, mai norocosi cu rezervarile si biletele, de dinaintea lor.
    Acum o saptamana, cand am vazut filmu’ pentru a 2-a oara am cunoscut oameni care statea cu rezervare la rand aproape de la avanpremiera si mai erau inca foarte multi care se lamentau frustrati ca iar n-au prins bilete sa vada si ei filmu’ 🙁

  2. sunt parte din hoarda de oameni care tot n`a vazut filmul. urmaresc site`ul cinema`ului in speranta ca voi prinde niste locuri bune, la jumatatea salii, dar tot ce e liber e in randul 1.
    cred ca numai eu si unii care locuiesc intr`o pestera in afganistan n`am vazut filmu asta. crap de curiozitate!

  3. @Maddy: nu te speria, cinema City are licenta pe film pana in aprilie. si eu mai vreau sa merg asa ca nu ma grabesc, poate luna viitoare e mai lejer 🙂
    @sirg: misto ai scris si tu de James. eu chiar ma bucur pentru el ca a luat 2 globuri importante, astept sa ia si macar un Oscar la regie caci omul asta trebuie sa intre in istorie definitiv. El este exact ceea ce aspira multi regizori americani, este prototipul succesului in industria filmului. Cu un Avatar care cred ca va depasi 2 miliarde $ incasari pana la Oscaruri si cu un Titanic nescufundat de 13 ani Cameron e undeva sus de tot in visteria Hollywoodului.
    Insa nu totul se rezuma la bani caci filmele astea cultiva si emotii, de asta mi-a placut Avatar

  4. Eu aștept încântat Prince of Persia pentru că a fost jocul care m-a făcut să mă îndrăgostesc de calculator și am foarte multe amintiri cu acel joc din 1990. După trailer, se pare că acțiunea filmului va prelua câteva idei din jocurile mai recente, și anume pumnalul timpului sau așa ceva (eu n-am jucat jocurile noi, numai alea 2 vechi pe calculator 386).

    • tin minte cand jucam prince of persia si ma dispera cand alunecam de pe o margine direct in tepii aia pixelati.

      • da, şi eu la fel, dar repede am învăţat pasul mic, cu shift+săgeată stânga-dreapta. A fost un joc atât de reuşit, îmi amintesc ce fericit eram când am ajuns la final şi l-am învins pe vizirul Jaffar după un duel aprins cu săbiile.

Comments are closed.