Tic-toc beta 1.1

Anul trecut mi-a venit ideea asta năstrușnică de a construi o pendulă mecanică și cu toate că la început destul de multă lume m-a descurajat, eu am continuat să cred în ideea mea și iată că, după vreo 2 luni, mă bucur că nu am renunțat. De la niște planuri luate de pe net la o construcție e cale lungă, iar de acolo la a avea o pendulă funcțională e cel puțin încă pe atât.

Prototipul functional din plexiglass

Prototipul functional din plexiglass

Inițial m-a încântat ideea de a construi o pendulă din lemn, dar pentru că lemnul potrivit (placajul de mesteacăn) este greu de procurat și nu tocmai ieftin pentru încercări, am ales să fac un prototip din plexiglas, la scara 0.66 din 1, și așa destul de mare. De aici am avut o mulțime de probleme, pentru că a trebuit să refac piese și să găsesc soluții pentru plexiglas. De multe ori am vrut să arunc toată construcția pe fereastră. Totuși hobby-ul e ceva ce faci din plăcere, așa că dacă te enervezi cu lucruri din astea e de regulă din cauză că pui suflet și că te suprasoliciți. Așa că de câteva ori am amânat totul pentru o vreme.

Sunt foarte multe lucruri interesante despre pendule pe care nu le știam și pe care am fost nevoit să le aflu, vorba aia, the hard way.

Pendulul în sine a fost descoperit de Galileo Galilei, dar principiul nu a fost aplicat la ceasuri mecanice decât ceva mai târziu, de către fizicianul olandez Christian Huygens, care printre altele s-a ocupat mult de oscilații și studiul lor. Savanții sunt de regulă oameni curioși și nu degeaba sunt etichetați ca distrați pentru că se uită aiurea mai tot timpul. Așa făcea și Galilei, pentru că se zice că el a observat odată mișcarea unui candelabru din catedrala din Pisa și a continuat să-i observe oscilația pentru mai mult timp. Galilei a constatat că perioada de oscilație este aceeași, indiferent de o serie de factori.

Partea interesantă a pendulului este că perioada lui de oscilație (dintr-un capăt în celălalt) nu depinde nici de greutate, nici de viteză și nici de lungimea arcului pe care îl descrie în spațiu, ci de un singur lucru — de lungimea pendulului. Iar un pendul cu lungimea de 0.994 metri are perioada de 1 secundă 🙂 Toate pendulele care au bătaia la o secundă au lungimea de 1 metru! Matematicienii au descoperit în secolul 17 că pendulul descrie în spațiu o curbă numită cicloidă, care are niște proprietăți foarte interesante, dar nu vreau să vă plictisesc cu curiozități matematico-fizice 🙂 Cred totuși că dacă la mate, în liceu, s-ar fi predat lucruri din astea aș fi fost mai interesat de matematică.

Revenind la pendula mea, cel mai fain a devenit când am început să înlocuiesc piesele originale cu cele proiectate de mine, pentru că a trebuit să ma adaptez modificărilor pe care tot eu mi le-am impus. De la patru minute cât mergea inițial, chinuit ca un Pinochio stricat, am ajuns să meargă patru ore întrerupte doar de faptul că s-a rupt firul cu greutatea, eveniment care probabil că a speriat câțiva vecini în miez de noapte. Satisfacția mea a fost foarte mare pentru că piesele acelea noi nu le mai testasem și ce gândisem eu teoretic, mergea strună și în practică. Practic am refăcut complet roata și ancora care dau bătaia, piesele cele mai importante din ceas, după care treptat am mai înlocuit și altele.

Acum funcționează până când greutatea ajunge la sol (cam o zi), moment în care mecanismul nu mai are energie și pendula se oprește. Inițial o lua destul de mult înainte, cam un minut pe oră dar decând am lungit un pic pendulul nu mai sesizez dacă rămâne în urmă sau o ia înainte.

A trebuit să învăț până și cum se fac anumite noduri, pentru ca să nu mi se mai desfacă greutatea și să pice din nou în miezul nopții. Există două feluri de oameni: cei care știu să facă noduri complicate și cei care nu știu. Nodul cu fundă de la pantofi nu se pune. Am găsit un sait foarte util, care te învață pas cu pas, dacă ai degete suficient de îndemânatice, ca să faci orice nod — de cățărat, de pescuit, pentru orice. Noduri din acelea care nu se desfac 🙂

Pasul următor e construcția unei pendule din lemn folosind o parte din design-ul actual, dar care spre deosebire de asta, va avea și un aspect estetic elaborat, pe măsura perfecționismului meu. Eu oscilez între niște modele complicate de arabesc, sau ceva tematic, ca un ceas medieval. O idee ar fi o temă cu templieri și simboluri misterioase a la Dan Brown și jocurile Broken Sword.

Am să revin cu detalii, pentru că observ că am câțiva cititori interesați de proiectul meu 😀

P.S. Există pe youtube un documentar Discovery foarte interesant, intitulat Ancient Robots, unde este prezentat și celebrul ceas al lui Al Jazri, un mare savant arab, care a realizat un ceas deosebit de complex cu mult timp înaintea olandezului Huygens. Ceasul avea o sumedenie de figurine care făceau diverse lucruri la anumite intervale de timp.

8 thoughts on “Tic-toc beta 1.1

  1. Pingback: N-am murit

  2. Pingback: Cand blogul trece printr-o criză

  3. Pingback: Tic-toc beta 2.0

  4. Buna seara ! Vă rog frumos dacă puteţi sa-mi daţi un scurt apel la *****, am si eu o problemă la o pendulă.Vă mulţumesc foarte mult.

    Edit: nu sunt ceasornicar și nu vă pot ajuta.
    Sirg

    • Vă rog frumos măcar cu un sfat .Tel.0721531353-MULTUMESC!

      • Consultați un ceasornicar sau un specialist de la un magazin de antichități, daca e ceva vechi.

Comments are closed.