Norman Rockwell

rockwell10-hpAzi Google ne amintește de artistul american Norman Rockwell (1894-1978, foarte apreciat mai ales în SUA pentru ilustrațiile și picturile sale care au creat un stil aparte specific lui Rockwell. Norman Rockwell s-a remarcat în special prin cariera de ilustrator, lucrând pentru revista Saturday Evening Post aproape 40 de ani, dar și realizând o mulțime de ilustrații pentru cărți și diverse publicații. Este unul din artiștii mei preferați în materie de ilustrație, în special pentru felul deosebit de expresiv în care desenează chipurile oamenilor, plasându-i în tot felul de ipostaze dinamice și haioase.

Rockwell este genul de artist pus pe șotii, care aproape în toate ilustrațiile sale are o poantă sau ironizează ceva. Spre sfârșitul vieții, tematica lui Rockwell s-a diversificat și a început să abordeze teme mai serioase, cum ar fi problema rasismului și a segregaționismului în America. A fost un artist popular și influent în SUA, fiind imitat și copiat (cel puțin mai multe teme de ale lui).

Îmi vine greu să fac o selecție cu lucrări de ale lui, dar totuși, iată câteva:

Barfitorii

Barfitorii

Marinarul

Marinarul

Rockwell apare discret în tabloul cu marinarul (în partea stângă, cel cu pipă).

Secretara

Secretara

Coperta revista

Coperta revista

Autoportret

Autoportret

Fata la oglinda

Fata la oglinda

Am să mă opresc la lucrarea Cunoscătorul deoarece face legătura cu mai multe alte opere de artă și artiști, contemporani cu Rockwell:

Cunoscatorul

N. Rockwell - Cunoscatorul - 1962

J. Pollock Ritm de Toamna

J. Pollock - Ritm de Toamna 1950

Rockwell amintește de celebrele ritmuri abstracte ale lui Jackson Pollock, iar mai jos, Mark Kostabi unește două lucrări într-una singură, Cunoscătorul și Nighthawks, dându-le un alt înțeles, paralele discutate pe blogul lui -X-.

M. Kostabi - Perceptions and Reality

M. Kostabi - Perceptions and Reality 1991

E. Hopper - Nighthawks 1942

E. Hopper - Nighthawks 1942

❓ Am o mică ghicitoare/problemă pentru -X- și cei pasionați de artă. În autoportretul lui Rockwell, sunt 4 miniaturi din care trei sunt ușor identificabile (Durer, Rembrandt și Van Gogh). Care e celălalt?

2 thoughts on “Norman Rockwell

  1. Interesant acest ilustrator. In viitor voi incerca sa-i dedic un post.
    In ce priveste miniaturile, cred ca cel de-al patrulea portret il apartine lui Picasso.

  2. la Picasso m`am gandit si eu, nu ca as fi mare cunoscatoare dar stilul ala nu ai cum sa`l confunzi.
    recunosc ca nu stiam de Norman Rockwell dar imi plac ilustratiile pe care le`ai postat. dupa ce am citit Simbolul Pierdut m`am pus sa caut mai multe de Albrecht Durer si mi`a placut si stilul lui de gravuri ca daca te uiti atent descoperi o groaza de detalii si imi place genul asta de arta.
     

Comments are closed.