Fumatul pe timp de criză și alte plăceri

La cât de scumpe au devenit țigările, sincer mă întreb, în cazul oamenilor cu venituri obișnuite pentru țara asta, de ce dracu mai fumează. Totuși se fumează în prostie, toate barurile sunt blurate de fumul țigărilor. E clar pentru mine că sunt dependenți, pentru că altfel s-ar lăsa, sau dacă fumează de placere, ar fuma puțin, una două țigări pe seară, dar eu vad cum fumează jumate de pachet în două ore. Asta înseamnă câte un pachet în fiecare zi, adică în jur de 9-10 lei, cam 300 de lei pe lună. Cunosc oameni care dau și 500 de lei pe lună pe țigări, cu toate că au venituri modeste. De regulă la banii ăștia se mai adaugă și băutura, probabil încă pe atât.

Și mie îmi plac mult diverse chestii la care îmi e greu să renunț, dar asta nu înseamnă că o să renunț la mâncare sau am sa merg pe jos ca să îmi pot satisface poftele ca un copil mic. O senzație care îmi place foarte mult e primul pahar de cola dintr-o sticlă proaspăt deschisă, atunci când deschid sticla de cola și beau acel prim pahar “înțepător pentru nas”. Dar dacă lăsăm senzația la o parte, Cola e o mizerie de băutură, practic mult zahăr cu colorant și sifon. O gură de cola nu omoară pe nimeni, dar până la urmă pot să mă lipsesc de cola și să aleg în loc un suc bun de mere, și el ajutat de chimia alimentară, dar mai puțin artificial și toxic.

Cel puțin pe mine criza financiară m-a făcut să reevaluez tot ce mânânc și beau. Multe chestii s-au scumpit, iar altele par tot mai neaccesibile pentru portofelul tot mai subțire. De fapt nu am nevoie de o mulțime de mizerii pe care le cumpăram doar ca să ronțăi ceva sau ca să nu beau apă. Cât timp pot cumpăra 3 kiwi cu 1 leu și 3 portocale cu 2 lei, de ce să cumpăr un suc aproape 100% artificial cu 5 lei? Decât să iei o cola mai bine cumperi o bere, este mai bună și mai sănătoasă… exemplele sunt multe, dar totul e degeaba dacă ești comod.

12 thoughts on “Fumatul pe timp de criză și alte plăceri

  1. vorbind de fructe, ieri am mers pe la kaufland si m`am speriat ca de abia mai erau cosuri afara. multa lume ingramadita la fructe si legume, ceea ce e foarte bine. de o vreme iau lamai si fac limonada, m`am plictisit tot de apa.
    cat despre fumat, e un viciu. un fumator cu bani putini mai bine face alte economii sa aiba bani de tigari.

  2. Am un tovarăş care a decis să se lase de fumat după patru ani tocmai pentru că il distruge d.p.d.v financiar 🙂

  3. Sincer eu sper ca tigarile sa se scumpeasca si mai mult, la fel si spirtoasele (nu ma refer la vinuri si bere). Viciile trebuie sa coste, mai ales cele care afecteaza si sanatatea celor din jur. Pe mine ma exaspereaza ca nu pot sta 10 minute intr-un local fara ca sa fiu afumat si sa-mi puta apoi hainele de la tigari.

    • spirtoasele nu sunt vinuri şi bere nu cred ca era nevoie de paranteze :)).  Şi eu urăsc să îmi afum hainele oriunde merg, încerc cât pot de mult să evit zonele “afumate” tocmai pentru a nu’mi mirosi hainele, pentru că mirosul acela odată impregnat este absolut groaznic. Încet încet o să crească taxele la vicii, cei care într’adevăr nu se vor putea lăsa se vor transforma în cei mai buni contribuabili iar cei care vor putea vor fi sănătoşi, 2 iepuri dintr’o lovitură.

    • nu`s de acord cu tine. e bar, e normal sa fumezi acolo. eu nu fumez dar nu ma deranjeaza pentru 2-3 ore cand ies ca totul pute a fum. daca nu vreau fum, ma duc la restaurant sau la cofetarie dar nu mi s`ar parea ca barul mai e bar daca nu`i fum si intuneric.
       

      • Am fost la foarte multe întâlniri cu blogherii și alți prieteni în tot felul de localuri și părerea mea e că 1) încă se fumează enorm de mult (fumătorii de regulă fumează țigările una după alta fără pauză) și 2) este penibil că localurile respective nu încearcă să ventileze cât de cât spațiile închise, deși aparatele există.

        O dată am fost într-un bar la subsol unde fumul devenise atât de supărător încât toți aveam ochii roșii și nu se mai putea sta. Așa că am plecat mai repede deși atmosfera era faină și aș mai fi stat.

  4. problema cu fumatul e mai complicata. eu nu fumez dar am prieteni care fumeaza. incearca din greu sa se lase dar, chiar daca aceasta criza financiara i-a lasat cu buzunarele goale, continua sa-si cumpere tigari. fumatul e o boala care nu poate fi vindecata cu usurinta.

    • Da, pt. ca nicotina actioneaza pe receptorii dopaminergici. Tine si de ereditate, unii sunt mai vulnerabili la adictii. Dar sunt si solutii, chiar si cabinete de consiliere pt. a renunta la fumat si dau si pastile ajutatoare.

  5. Eu zic sa incercati la inceput sa va lasati singuri de atatea ori pana cand sunteti siguri ca nu puteti face asta de la voi putere. Daca dupa incercari esuate inca vreti sa va lasati ,rugati-va lui Dumnezeu sa va ajute. Va va ajuta !! Eu asa am reusit. Cred ca totul consta in a rezista gandului aceluia de a fuma o tigara. Dumnezeu poate lua acel gand de la voi! INDRAZNITI!

  6. @M eu tot ma intreb de ce bunul D-zeu nu ne impiedica de la a ne apuca de fumat si alte lucruri rele de la bun inceput… doar el e bun si ne iubeste. Parintii iubitori nu isi lasa copiii sa se apuce de fumat ca dupa aceea, daca sunt rugati, sa ii ajute sa renunte la fumat… zic si eu

Comments are closed.