Nu ne-am saturat de populism

De când s-a anunțat reducerea cheltuielilor cu bugetarii, subiect pe care nu vreau să îl dezvolt prea mult, aud foarte multe discuții, de regulă aceleași pălăvărgeli interminabile din 1990 încoace. Românul amărât e obsedat că parlamentarul cutare câștigă și cheltuie nu știu câte zeci de mii de lei pe lună sau că președintele are nu știu cât salar. Eu nu vreau să zic că “aleșii noștri” nu sunt niște nemernici, dar totuși, hai să începem să gândim măcar din luna mai 2010: chiar dacă le luăm lor toate averile, noi nu vom trăi mai bine, pentru că suntem prea mulți săraci și suntem așa pentru că ceva nu funcționează la nivel de societate, economie, ce vreți. Faptul că Băse și guvernul își donează salariile într-un fond obscur, e populism, nu o soluție.

Românii au fost mereu un popor de haiduci, motiv pentru care printre eroii noștri naționali se numără Pintea, Andri Popa, Baba Novac sau Toma Alimoș. De aici și mentalitatea că românul trebuie să fie un haiduc care să ia (fure) de la stat, sau acum, că statul e lefter, de la bogați. Mă enervează oamenii pe care îi încălzește că parlamentarul cutare nu-și mai ia nu știu ce indemnizație sau că de mâine circulă numai cu mașina personală. Oamenii ar trebui să se preocupe mai mult de ce pot face pentru ei, nu de câte case are Năstase. Pentru asta avem presă, instituții, bla bla, știți voi.

Este regretabil că s-a ajuns aici, și parțial vina este a noastră, pe de altă parte sunt factori internaționali pe care nimeni nu i-a putut evita. Dar esența e că noi am votat niște păduchi și acum așteptăm ca ei să ridice ocaua. Vorba aia, culegi ce ai semănat. Și aici mă refer la parlament, pentru că ce nu pricepe lumea, e că parlamentul face și ciuntește legile, iar apoi un guvern sau președinte trebuie să își asume legile scrise cu picioarele de oameni care dorm pentru bunăstarea noastră. Americanii au o vorbă pentru asta: shit in, shit out.

Revenind, cei care nu înțeleg ce se întâmplă și de ce trebuie tăiate cheltuielile bugetare sunt proști sau total în afară (mai sunt și cei care se fac că nu înțeleg, dar aceia iau bani pentru a nu înțelege). Pensionarii care au muncit sunt victimele colaterale, pentru că ei, spre deosebire de bugetari, nu se pot angaja în altă parte (cu toate că și la bugetari, alternativa asta e cam teoretică). Dar realitatea e că o mare parte din din pensionarii cu pensii mici (cei mai mulți) sunt impostorii, anume acei handicapați care lucrează în Spania, sau sate întregi de orbi și ciungi.

Ca în orice moment de criză, sunt afectați și oameni nevinovați (mulți de data asta). Totuși adevărul e că nu vrem să acceptăm că trebuie să plătim acum pentru modul nostru de viață haiducesc care a dus la faliment, alimentat mereu de populisme ieftine și de diversiuni, prin care atenția ni se muta în curtea vecinului și nu la focul din propria ogradă.

3 thoughts on “Nu ne-am saturat de populism

  1. bine punctat, eu nicodata nu am fost curioasa de “capra vecinului” pentru ca e pierdere de timp. faptul ca cei aflati la conducerea tarii isi doneaza salariile e un gest de bun simt si psihologic parca te ajuta putin sa stii asta in conditiile in care tie ti`a taiat un procent sanatos din salariu.
    mi`e frica sa nu fi luat aceste masuri prea tarziu. acum 2 ani cand restul europei era adanc in criza noi radeam si nu faceam nimic. anul trecut a inceput sa se simta la noi – nimic. anul asta deja alte tari au iesit din criza si noi suntem in ultimul hal.
    mi`a placut si explicatia cu natura haiduceasca a comportamentului, mare dreptate si aici. as mai adauga si “lasa ca poate trece” / “nu se intampla”.

  2. Corect, noi avem mentalitatea poporului ales, adică nouă nu ni se întâmplă. Cunosc multe firme care stau şi aşteaptă să treacă criza, să le pice proiecte sau lucrări, fără să se agite, pt simplul motiv că nu ştiu cum să o facă. Evident se îndreaptă spre faliment, dar ei dau vina pe criză, nu pe lipsa lor de spirit proactiv.

    Pe mine nu mă ajută cu nimic faptul că Năstase donează bani în fondul solidaritatea. Ce naiba e aia? În 1990 s-a făcut fondul Libertatea în care toată lumea a băgat bani, ca proştii. Nimeni n-a văzut nici un ban, în afară de nişte băieţi deştepţi care au fugit cu banii.

    De ce nu fac parlamentarii din lefurile lor o cantină pentru pensionari? O masă caldă pe zi, timp de 6-8 luni? Aia ar fi o măsură concretă care ar ajuta mii de oameni. Sau de ce nu subvenţionează o farmacie două pe timpul crizei, că tot se taie toate medicamentele compensate, şi cunosc pensionari care au pensie de 500 şi dau 400 pe medicamente. Deci… soluţii ar fi, chiar dacă punctuale, dar nu vrea nimeni, exact cum spuneam mai înainte de firme care aşteaptă.

  3. Pingback: Realitatea TV = stress

Comments are closed.