Cine are dreptate legat de repatrierea țiganilor?

Țiganii noștri ne-au șifonat cât se poate imaginea prin occident, deși nici românașii noștri nu au fost mai prejos, reputația românului pentru avutul altuia fiind pomenită și în emblematica noastră baladă Miorița. Mie nu-mi place ca atunci când ies din țară lumea să mă trateze ca pe un gunoi pentru că am buletin românesc; mi s-a întâmplat de câteva ori și îți cam strică cheful de concediu și de orice.

Cel mai urât am pățit-o la un hotel din in Italia, țară în care eu venisem cu maxim entuziasm și pe care o admir necondiționat, dar în final nu am rămas atât cu o furie în suflet pentru italieni, ci pentru românii care au făcut atâta rău încât să fim băgați cu toții într-o oală.

Nepoata lui Musolini zicea foarte bine mai demult, când problema țiganilor din Italia era la apogeu, că nu țiganii sunt principalii vinovați, ci guvernele României care nu sunt în stare să facă nimic ca infractorii să nu circule liberi prin Europa. Apoi mai e și faptul că aceleași guverne au fost incapabile să crească nivelul de trai atât cât oamenii să nu trebuiască să facă muncile de jos în țările din vest ca să-și poată întreține familiile.

Noi românii suntem cât se poate de sătui de ce fac țiganii și ne bucurăm că am scăpat de ei, de asta lumea a strâmbat din nas la Plai, când Misia a luat de mai multe ori apărarea țiganilor din Franța, blamândul pe Sarkozy, președintele Franței. E firesc să-ți pese de ce-i în ograda ta. Ce știe Misia, ei nu i-au furat țiganii portofelul sau mobilul de 3-4 ori, și nici n-a fost într-un cartier de vile țigănești deținute de oameni fără ocupație.

Dar realitatea din Franța e puțin altfel, și anume Sarkozy e la pământ în sondaje, așa că încearcă să revină un pic prin măsuri naționaliste (care prind bine oricând), cum e cea cu vălul Burka (chestie cu care totuși sunt de acord) și expulzarea țiganilor români. Să nu uităm că și ei au țiganii lor francezi și totuși nu îi expulzează niciunde…

Comisia Europeană are dreptate când îl condamnă pe Sarkozy. Nouă ne plac țările civilizate, dar nu facem exercițiul lor de gândire decât când ne convine. Vrând nevrând țiganii români sunt cetățeni europeni și nu ai voie să îi tratezi pe criterii rasiale, etnice, religioase, etc. Cel de-al doilea război mondial a început prin persecutarea evreilor și folosirea lor ca țap ispășitor. Uniunea Europeană s-a format tocmai ca lucruri de genul ăsta să nu se mai întâmple. Nici mie nu mi se pare corect să fiu discriminat pentru că sunt român, în fond nu e vina mea nici că sunt român, nici că alții au ieșit la furat prin Europa.

Eu tot arăt cu degetul la ai noștri politicieni care n-au făcut nimic ca să nu ne mai facem de râs în Europa. Unii din ei mai dau și o frunză de ajutor cu sigle copiate de pe net.

Eu am avut colegi țigani care își vedeau de treaba lor și munceau pentru pâinea lor. Dar infractorii nu mai trebuie lăsați să iasă din țară. Azi există atâtea soluții, numai minte și interes mai trebuie. In fine, pe mine mă dezgustă acest ping pong cu expulzați, nu face decât să ne accentueze și mai tare contururile de țară caricatură a UE…

8 thoughts on “Cine are dreptate legat de repatrierea țiganilor?

  1. Hm, nu condamn, dar nici nu ridic în slăvi măsura lui Sarkozy în ceea ce privește repatrierea țăranilor. Știi, mama are o vorbă și să-mi fie iertată exprimarea, dar e ca și când ai da o palmă unui rahat. Eu zic că țiganii sunt problema Europei, a Uniunii Europene, și doar dacă îi trimit înapoi de unde au venit nu mi se pare că rezolvă mare lucru. Îi bai cu integrarea lor, dar atât din cauza lor, cât și a tuturor, celor care nu facem nimic. Mă rog, nu noi neapărat, dar autoritățile. Sunt sigură că, așa cum ai precizat și tu, există unii țigani care ar munci pentru bani cinstiți, dar sunt discriminați la angajare. Și atunci nici nu-i angajează nimeni, nici nu-i pedepsește pentru toate mizeriile pe care le fac. Colac peste pupăză.

    • vezi ca este si un link de edit, poti sa iti editezi comentariul timp de cateva minute dupa ce l-ai postat.

  2. ceea ce nu intelege (sau se fac ca nu inteleg) nimeni este faptul ca tiganii nu vor sa fie integrati, nu vor sa aiba locuri de munca, sa faca un ban cinstit, sa plateasca impozite si sa fie cetateni onorabili. poate cativa din ei vor si au reusit dar majoritatea nu are de gand, ca merge si asa.
    sunt o sub-rasa cu o gandire primitiva si bazata pe instincte primare, vreau aia, o iau. nu ma intereseaza ca`i a altuia, eu o iau. oamenilor le este frica de ei si nici tiganii nu au facut nici un gest pentru a`si spala imaginea.
     

  3. Maddy, da, cam asa e, totusi eu zic ca problema nr. 1 e ca acesti oameni ies prea usor din Romania. Sa stii ca peste tot ei fac cam aceleasi probleme, dar statele din vest ii controleaza mult mai bine.

    Pe mine cel mai mult ma socheaza tiganii care vin din Franta sau Anglia in Mercedes sau alte masini luxoase si sunt plini de euro, sigur nemunciti.

    • nu prea ai ce masuri politically correct sa iei ca sa`ti tii in granitele tarii, ca nu le poti interzice dreptul la libera circulatie, ca deh, e oameni si ei.

  4. Pai e si vina statului roman, care exporta milioane de infractori. Si da, ai dreptate, libertatea de miscare trebuie limitata.

  5. Legat de acest subiect, as dori sa va recomand un film foarte bun al lui Emir Kusturica: The time of the gypsies. Sper sa va placa!

Comments are closed.