Piramida lui Maslow, de ce lipsește o jumătate?

Desi se pot aduce diverse critici piramidei lui Maslow, ce atrage la ea este simplitatea. De fapt orice sinteza va avea niste neajunsuri datorită simplificarii. Cu vreo 7 decenii în urmă psihologul Abraham Maslow prezenta într-o lucrare ce va deveni celebră, piramida nevoilor omului, sau cum o știm astăzi, pidamida lui Maslow. (n-am să insist prea mult pentru că subiectul e foarte cunoscut)

Piramida lui Maslow

Piramida lui Maslow

În primul rând aș zice că în România, piramida lui Maslow (dreapta) nu are jumătatea superioară. Din păcate, pentru unii dacă trece de piciorul broaștei, și asta e adevărat. De ce la noi nu sunt importante moralitatea, creativitatea, lipsa prejudecăților, respectul în general, sau competența?

Eu aș da vina pe trecutul nostru comunist, perioadă care nu s-a orientat spre indivizi ci spre mase și clase sociale. Desigur, piramida concepută de un american este destul de nepotrivită pentru a descrie o societate comunistă, dar astăzi ar trebui să ne identificăm destul de mult cu această ierarhie.

România este totuși un copăcel albastru cu steluțe aurii, dar cu rădăcini roșii, așa că nu trebuie să ne mirăm când mai iese câte un lăstar roșu, comunist, și ne trădează. Mă refer la faptul că aici identitatea individului este mai puțin importantă și primează apartenența la grup și acceptarea în grup (și din partea grupului), o chestie mai degraba comunistă decât occidentală (mă rog, după mine și corporatismul e o formă de comunism, dar asta e un subiect pentru un alt post).

În cultura occidentală este minunat să fi diferit și chiar excentric, în schimb la noi ideea de a fi diferit (vezi vârful piramidei) înseamnă a fi o anomalie de circ, mulțumită curentului tabloid din presa noastră care insistă numai pe grotesc.

Bineînțeles că într-o astfel de societate primează conformismul în tandem cu autoritatea. Societățile tip patul lui Procust au mereu un organism corector foarte activ, de regulă atât de activ încât execută și nu discută, de unde și minerescul “noi muncim, noi nu gândim”. Dacă pe timpul comunismului acest organism era Partidul, după revoluție rolul a fost preluat chiar de societate, prin reflecția sa, și anume modelele pe care le promovează și genul de televiziune pe care îl consumă.

În România vedem tot mai mult cum se propagă conformismul, mulajul pe trend, tinzând uneori către tribalism (noi vs ei, deci huo): avem conformism religios, conformism superstițios, conformism consumerist, social, tradiționalist, mediatic, etc. Ideea e că trebuie să aparții la ceva, în loc să fi ceva, cineva, TU, nu altul, o copie.

6 thoughts on “Piramida lui Maslow, de ce lipsește o jumătate?

  1. Eu cred ca “esita” o explicatie pentru aceasta stare in care se afla Romania si in acelasi timp “o cura”.
    Explicatia pentru lipsa jumatatii superioare a piramidei este ca dupa revolutie libertatea a fost promovata agresiv ca fiind lipsa bunului simt (pot sa fac ce vreau), ceea ce a dus la distorsionarea a ceea ce insemana bine si rau. Ca urmare din pacate sunt considerati in societatea romaneasca “oameni de success”: smenarii, smecherii, tzeparii care au ajuns sa fie considerati “oameni de afaceri” iar oamenii de valoare marginalizati.
    Totusi eu consider ca din ce in ce mai mult situatia se remediaza, incep sa apara adevaratele valori si piramida sa se refaca, un aport foarte mare il are CRIZA, deoarece CRIZA a adus cu picioarele pe pamint oamenii, pe multi dintre ei ii forteaza sa o ia din nou de la capat incepand cu baza piramidei…

  2. Si democratia prost inteleasa e o cauza, sigur ca da, dar nici eu nu m-am gandit pana nu demult la orientarea tarilor fost comuniste spre colectiv si nu spre individ.

    De asta simteam ca intre mine si prietenii mei nascuti in occident (Canada, Anglia, Olanda) e o bariera culturala, pt ca ei erau mereu foarte indiferenti la ce face restul lumii si preocupati de ei si cei din jurul lor (familie, prieteni apropiati).

    Un exemplu: la români inca mai e important ce zic vecinii, blocul, blocul vecin, țațele  de la piata de la care cumpara zarzavaturi, etc.

    Din pacate, criza va adanci si mai mult problemele structurale din Romania si ce face mai rau, contureaza clase sociale – bugetari, asistati, pensionari, indentifica tapi ispasitori – tiganii. Sigur, va fi si o insanatosire, un fel de triaj, dar cu prea multe victime colaterale.

  3. azi am dat de blogul tau si imi place cum scri si despe ce scri.  nu vad niciude abonare la articole prin mail sau macar un twitter sa te pot urmari. ❓

  4. Multumesc pentru aprecieri. Te poti abona prin RSS din sectiunea “meta” de sub blogroll. Stiu ca e cam discret linkul, mi s-a mai spus, asa ca il voi pune undeva sus. Te mai astept!

Comments are closed.