După clipurile de prezentare eram cam sceptic în legătură cu filmul ăsta şi pentru că am auzit multă lume vorbind de el, l-am vizionat. Am fost foarte dezamăgit, iar la un moment dat mă uitam ca la desenele animate “pentru oameni mari”, cum numeam eu când eram mic acele desene animate complicate, în care se vorbeşte mult şi totul e melodramatic.
Deşi subiectul este foarte generos, bătălia de la Termopile, una din cele mai celebre bătălii din istorie – o înfrângere glorioasă care a dus la victoria grecilor asupra perşilor, în nu mai puţin celebra bătălie navală de la Salamina – realizatorii filmului au făcut o varză din tot ce se putea face cu acest subiect.
Acţiunea se desfăşoară în Grecia antică, o ţară pe care o ştim cu toţii pentru fumuseţea peisajelor şi clima mediteraneană ce ne duce cu gândul la măslini, portocali şi mult cer senin, albastru. În schimb, acţiunea filmului pare a se petrece în infern, sau pe planeta Marte, la 200 de ani de la teraformare. Pe tot parcursul filmului nu am zărit un copac, un petec de iarbă, sau o pată de cer senin. Speram să văd cum îşi imaginează regizorul marele oraş Sparta, dar în afară de nişte coloane anoste nu am reuşit sa desluşesc prea mult. Păcat, mare păcat.
Pentru că nu era de ajuns, scenariştii au trebuit să taie şi să modifice istoria, pentru a crea o poveste mai facilă şi mai uşor de înţeles pentru norodul american halitor de popcorn în plictiseală. E mai facilă şi mai alb-negru povestea regelui trădat de toţi, dar care se sacrifică pentru ce-i care îl trădează, popor şi libertate, decât cum ne-o spune Herodot. El ne povesteşte cum Pitia, vocea Oracolului din Delphi, spune că pentru ca Sparta să nu cadă, regele ei trebuie să se sacrifice în luptă. În schimb, varianta oracolului corupt şi a călugărilor leproşi a plăcut mai mult scenariştilor. Din acel moment, am început să număr asemănarile sau influenţele cu Lord of the Rings!
Xerxes este acest Sauron care a corupt toate popoarele, înrobindu-le – “one ring to bind them all”! Perşii sunt fie goblini fie orci. “Nemuritorii”, trupele de elită ale perşilor, erau orci pe faţă, ca să nu mai zic de “bossul” ţinut în lanţuri, dezlanţuit pe Leonida. Scena m-a dus cu gândul direct la Boromir şi “tata orcilor” care i-a făcut felul. Golum nu putea lipsi, iar Ephialtes, trădătorul grec, i-a jucat bine rolul. Xercshessh.. my preşăăssss…
Discursul lui Leonida mi-l aducea în minte pe Bush, cu ale sale discursuri cruciate pentru libertate şi eradicarea a “all evil”. Mă rog.. ce să mai zic, totul a fost denaturat, transformat în bandă desenată, de unde s-au şi inspirat realizatorii (chestie care nu îi scuză). Sparta a fost prezentată într-o ipostază de bastion al virtuţilor şi a civilizaţiei, un fel de America, în antiteză cu Persia (teroriştii), o adunătura de orci, barbari şi animale monstruase. Sparta a fost o civilizaţie remarcabilă, dar nu se poate compara cu Persia, care era una dintre cele mai sofisticate civlizaţii ale epocii, şi cel mai mare imperiu din lume. Spartanii erau un popor deosebit de crud, având o societate hipersclavagistă, organizată pe caste (cam 100 de sclavi pe cap de spartan).
Deci nu mi-a plăcut filmul 300. Ca şi Troia cu Brad Pitt, a fost o varză după autori clasici. Nu am înţeles ce şi-a propus regizorul, nu am regăsit nimic din Grecia antică, personajele negative sunt groteşti (lipsesc coarnele lui Xerxes, totuşi… tz, tz), nu mi-a plăcut cum sărea sângele în toate părţile ca dintr-o plăcintă strivită, m-a amuzat “Golum”, dar filmul nu a avut nici măcar o scenă de umor.
Aştept “300 2 – Return of the King”! 🙂
Mie mi-a placut! A fost destul de melodramatic, si intr-adevar se putea renunta la anumite scene cam exagerate care-ti dadeau impresia ca urmaresti un fel de joc nu un film dar, per total mie chiar mi-a placut.
Cel mai mult mi-a placut faza cand Leonidas ii spune mesagerului persan “This is Sparta” si il arunca in groapa aia imensa.
Nu a respectat istoria intr-adevar, dar ce mai conteaza cand vezi atatia tipi care arata atat de bine?!? (unde i-o fi gasit pe toti nu stiu )
[quote post=”63″]Nu a respectat istoria intr-adevar, dar ce mai conteaza cand vezi atatia tipi care arata atat de bine?!? (unde i-o fi gasit pe toti nu stiu )[/quote]
Lilişor dragă, ce fiară însetată de macho men se află în tine? 😀 Acum înţeleg de ce ţi-a plăcut! 😛
lui boromir nu i-a facut felul tata orcilor, ci tata uruk-hailor! te-am prins ca nu te-ai uitat cu atentie la film!!!!
io inca n-am vazut filmu, desi spun de o luna de zile ca il iau si il vizionez…
si inca ceva, ar trebui sa fie 300-3 sa se poata numi return of the king. ha!
filmul mi-a placut ff mult deoarece are o actiune complexa bazata pe batalia spartanilor impotriva persilor!! aceasta actiune din “300 spartans” se aseamana ff mult cu actiunea din filmul “lord of the rings” doar k aici se bat fortele raului, conduse de Sauron impotriva fortelor binelui, conduse de oameni!!!
Illidan, “I was not prepared” pentru asa un film slab. Sa fim seriosi, 300 nu are nici o legatura cu istoria, doar este inspirat din fapte reale. Este un film facut dupa o banda desenata!!!.. asa ca nu mai zi ca este o “actiune complexa” in care regizorul ne zugraveste batalia spartanilor impotriva orcilor (pardon, persi, ce mai erau si aia), ca sa parafrazez o formulare de lemn tip teza la romana.
Si mie imi plac efectele speciale si caftelile, bataliile epice gen fantasy – dar sa nu ma ia regizorul de prost si sa mi-i arate pe persi, care erau o civlizatie mult mai sofisticata decat grecii la acel moment, ca niste animale salbatice. Istoria este poate chiar mai spectaculoasa decat povestile fantasy, deci chiar nu era nevoie de nici o exagerare.. dar cum ziceam.. e un film facut dupa o banda desenata. Daca te poti rezuma la banda desenata, OK, dar eu am depasit varsta de BD 🙂
Mi-e mi-a placut! si asta fiindca nu am stat sa “disec” filmul, comparindu-l cu adevarul istoric. In ziua de azi nu mai poti sa te astepti la adevaruri istorice in filme (mai ales in cele americane), cum nu te poti astepta nici macar sa se tina de firul vreunui roman ecranizat de ei. Asa ca am inceput sa ma uit la filmele americane ca la niste picturi sa zicem. Adica in loc sa ma apropiu de pinza si sa caut detaliile, dimpotriva, fac citiva pasi in spate si admir intregul. Iar partea care nu a fost redata, partile lipsa sa le spunem, le completez eu.
La batalia de la Termopile ce e de admirat si de apreciat este curajul si tenacitatea acelor oameni. Nu mai spunem ca Leonidas a pornit la lupta cu o armata de 7000de hopliti si ca in acea batalie finala au fost 300 de spartani si 700 de thespieni.
Dar lasati deoparte detaliile astea “scenaristice” si incercati mai bine sa va transpuneti in lumea antica. Incercati sa va imaginati ce ati simti sa fiti in locul acelor soldati, si sa intrati intr-o lupta care noua celor de azi ni s-ar parea pierduta din start si ne-am preda fara sa incercam macar sa mai luptam… dar asa erau oamenii atunci si asa sintem noi cei de azi. Pt noi e o tragedie si daca ni se ia apa calda 3 zile, ce sa mai vorbim de a ne sacrifica de buna voie pt a apara ceva in ce credem (oare mai crede cineva inceva azi in afara de bani si confort personal?)
Inchei citind un mare spadasin japonez (imi scapa acum numele) care a spus inaintea unei batalii cam cea de la termopile: “daca ei vor veni 1000 si eu voi fi singur, voi merge sa ii infrunt”
(poate cineva dintre noi sa gindeasca asa ceva macar pt o clipa?)
@test_failed – 300 nu reflecta nimic din lumea antica, asa ca nu ai cum sa te transpui in lumea antica privind acest film. E un film de actiune si fictiune inspirat dintr-un fapt real. Lumea antica avea rafinamentul ei, nu era numai barbarism si violenta asa cum e prezentat acolo.. in fine. Deschide ochii cand o sa mergi prin Grecia, Italia sau Persia (Iran) si o sa vezi ce insemna antichitatea.