Birthday paradox

Citind despre Javascript, am ajuns la parole encriptate în MD5 şi de acolo am aflat despre birthday paradox. Ştiaţi că, probabilistic, într-un grup de cel puţin 23 de persoane şansa ca două persoane să aibe aceeaşi zi de naştere este mai mare de 50%?

Este o chestie matematică, care a dus la noi metode de spargere de parole, dar totuşi, la mine în clasă nu am avut niciodată doi colegi care să aibe aceeaşi zi de naştere. Mi-aş aminti uşor, pentru că asta ar fi însemnat de două ori mai multe bomboane şi suc (când eram eu la şcoală, se aduceau bomboane şi suc, acum nu ştiu cum este).

În schimb, la facultate, într-un grup mult mai mare de 23 de persoane am avut un coleg pe nume Pascal, care avea aceeaşi zi cu mine, dar nu prea semănam. El nu era aşa de nesuferit ca mine ^_^

La mulţi ani Pascal, la mulţi ani mie! 😛

5 thoughts on “Birthday paradox

  1. La mult ani inca o data. Nici eu nu am avut colegi care sa fie nascuti in aceeasi zi, luna cu mine. In clasa paralela era o tipa care e nascuta in aceeasi zi, luna si an cu mine, dar cam infirma birthday paradox. La mine in clasa eram 30 de persoane, in cealalta clasa vreo 25.
    Nu se mai duc bomboane si suc la scoala? De mine era bine la scoala, ca ziua mea e vara, in timpul vacantei si nu trebuia sa duc la scoala nimic, egoista mica ce sunt. :))

  2. Cred ca mai degraba sansa sa fie in aceeasi luna e mai mare de 50%… Ar fi mai probabil asa, avand in vedere ca-ntr-un an sunt 365-366 zile, iar luni – 12… Avand in vedere numarul ales, 23, as opta pentru luni… Probabilitatea este raportul dintre numarul cazurilor posibile si numarul total al cazurilor(posibile si imposibile)…

  3. Ce coincidență! Eu am 5 “planete” în Fecioară, 6 dacă socotești și nodul nord

Comments are closed.