Munca trebuie să fie grea

Vi s-a întâmplat ca nu odată, lucrând, vorba aia, “la patron”, dar mai ales la bugetari, și să aveți sentimentul că pentru a vă asigura salarul trebuie să faceți ceva mai greu decât în mod normal, cu teama că dacă v-ați simplifica și ușura munca veți primi și mai mult de lucru, sau un salar mai mic, pentru că de – nu mai depui destul efort?

Obsesia muncii și a clasei muncitoare de la noi a dus la niște idei preconcepute întipărite în subconștientul fiecăruia. De exemplu, omul cel mai harnic din uzină este și cel mai murdar, sau cel care muncește în modul cel mai gălăgios cu putință.

Este foarte periculos să fi eficient și să îți ușurezi munca, pentru că vei primi ca recompensă alte sarcini suplimentare, și de aceea omul cu experiență la servici încearcă să facă un lucru în cât mai mulți pași posibil. Tastaturile silențioase sunt un coșmar pentru mulți care profitau de țăcăneala vechilor tastaturi pentru a arăta ce mult “lucrează”, mai ales când șeful era în zonă. Dacă ești conștiincios, înseamnă că vrei să te pui bine cu șeful sau ești fraier. Dacă stai peste program, dai de bănuit și riști să îi superi pe ceilalți, pentru că încerci să ieși în evidență. Dacă vi cu o idee bună, înseamnă că faci pe deșteptul. Nimănui nu îi convine să aibe un coleg mai deștept ca el, toți trebuie sa fie la fel de mediocri, pentru ca fiecare să își poată confirma poziția în raport cu ceilalți. Bă, tu ești oaie ca noi, ia nu mai face tu pe câinele!

Și așa s-a format un sistem în care omul este descurajat de la a avea o inițiativă sau idee, pentru că s-ar putea trezi cu mai multă muncă pe cap, la același salar, și la pretenții crescute din partea șefului. Bine ai venit “las’ că merge și așa”!

2 thoughts on “Munca trebuie să fie grea

  1. Chiar ca este foarte periculos să fi eficient, pentru că primesti alte sarcini in plus!!!!!! Daaaaaaa…pai, asta mai poate face lucruri in acelasi timp…ce bine!!!! M-am scos!!! :)))(paronul/jupanul) muhaha

  2. Ce spui tu e valabil in anumite domenii, nu peste tot. Eu o consider o chestie comunista sau puerila (ca atunci cand daca stiai foarte bine la o materie, intotdeauna se gasea unul care sa te acuze ca vrei sa te dai bine pe langa profesor). Invidia e un dusman foarte puternic la locul de munca, mai ales daca activezi intr-o fabrica sau intr-un domeniu care nu presupune munca intelectuala ci numai efort fizic. Oricum, tine de caracterul fiecaruia si e chiar inutil sa-ti bati capul cu astfel de nimicuri. Din pacate inca exista sefi care vor rapoarte de activitate pe fiecare zi, nu au incredere in tine si nu stiu sa aprecieze munca depusa. Din pacate …

Comments are closed.