De ce nu am voie să pozez?

Cine nu s-a întâlnit în România cu o formă de paranoia pe care eu o numesc fotofobie pozofobie (!?), sau felul agresiv în care ești avertizat că nu ai voie să faci poze în diverse locuri publice? Bănuiesc că puțini, pentru că atât eu cât și prieteni sau cunoscuți de ai mei s-au trezit în neplăcuta situație de a fi somați cu confiscarea aparatului de niște specimene de gorile albastre care se ocupă de security în locuri publice.

De ce nu am voie să fac poze în Mall și în magazin? Recent m-am întâlnit cu o prietenă într-un magazin și am vrut să îi fac o poză, dar imediat am fost atenționat că nu am voie să fac poze în magazin, ca și cum ar fi o instalație militară sau o bancă. De unde paranoia asta? Ce se întâmplă dacă fac o poză la tine în magazin? Poate o văd prietenii mei și așa aud de magazinul ăla, și poate trec pe acolo, dacă merită văzut! Când s-a deschis Iulius Mall în Timișoara, în 2005, era interzis să faci poze înăuntru, fiind somat de pază ca să opresc aparatul pentru că altfel mi-l confiscă. Era primul Mall de care auzisem care avea pe uși abțibilde cu fotografiatul interzis!

În București m-am lovit de aceeași mentalitate când fiind cu un prieten canadian care vizita România, un jandarm sau comunitar, ce era, nu ne-a lăsat să pozăm sediul CEC, o clădire istorică foarte frumoasă. Autoritățile mi se par foarte paranoice pentru că peste tot există un fel de tensiune față de cineva care vrea să pozeze sau să filmeze ceva pe spațiul public sau comercial, nu mă refer la spații private. Mi se pare normal că dacă merg la o expoziție gen showroom, să fac poze, sau să fac poze în magazin dacă îmi place ceva și vreau să arăt cuiva.

Cu toate că urăm cenzura și ne dorim libertate de exprimare, mentalitatea asta de a ascunde și de a interzice ceva cu orice preț a rămas…

5 thoughts on “De ce nu am voie să pozez?

  1. “Cu toate că urăm cenzura și ne dorim libertate de exprimare, mentalitatea asta de a ascunde și de a interzice ceva cu orice preț a rămas…”

    Urâm cenzura, nu o urăm, decat daca am plecat la ea la urat sa ne dea cozonaci :)) :p.
    Sper sa nu te superi pt.corectura.

  2. mi-se pare ca acuma ai voie sa faci poze in iulius mall, cand sa deschis iulius mall nu era gata si poate de aia, stiu ca am lucrat eu acolo, am lucrat la un stand…

  3. într-un un magazin de gsm din Mall nu m-a lăsat să fac poze, nu zic care, ca să nu le fac “reclamă”

  4. si totusi ai facut o multime de poze in Iulius Mall. Stii era culmea sa vina cineva sa te ia de guler si sa-ti interzica sa faci poze la “pestii” din centru :))
    Apropo, inca mai am pozele 😀

Comments are closed.