După agitația de dimineață din oraș, îmi dau seama că a reînceput anul școlar și că urmează imediat cel universitar. Bănuiesc că se duc la școală, de vreme ce s-au trezit așa de dimineață, deși după ținută și purtare aș zice că merg la o distracție cu gașca. Mai e ici colo câte un elev mai timid sau adormit, dar deja nu îi mai observ. Lucru cert, învățământul nostru e într-o mare criză, lipsindu-i perspectiva, calitatea și … respectul de sine, pentru că atât timp cât produci numai mediocrități pe bandă rulantă, mari pretenții nu mai poți avea.
Eu nu sunt atât de categoric ca Lili, care numește adolescenții “depravați”, pentru că ei sunt produsul generației de tineri care a luptat în Revoluția din 1989. O ciudată asociere care îți dă de gândit, nu-i așa? Poate fi un subiect de reflectat. Oare pentru asta s-a murit? Cine e de vina? Oare o mana de politicieni pot fi vinovati pentru deciziile si metehnele unui intreg popor? Hai sa nu stigmatizam ceea ce suntem, ci sa analizam ce eram inainte de 1989. Eram ce dorea Ceaușescu să fim, niște oameni între canoane, reguli și strictețe impusă cu frică. Fără el am devenit fiecare ce a dorit și a putut, în limitele orizontului pe care l-am avut.
eh, acuma chiar depravati nu sunt. si eu la varsta aia eram cu mintea numai la cluburi, evident ca si acuma sunt, dar la mine era o linie clara intre scoala si distractie. mai chiuleam, dar nu exagerat si la scoala stateam “in banca mea” si la propriu si la figurat.
chestia asta tine de educatie. copii aia provin din generatia parintilor de `89 care au iesit brusc din saracie facand trafic cu benzina si bisnita in turcia si ungaria cu haine si mancare si apoi si`au facut mici afaceri. banii s`au facut usor, pe smen si tupeu si copii au vazut chestia asta. astia`s generatia “de bani gata”, desi parintii nu invart cine stie ce sume ei tot se cred buricul pamantului si n`au respect. aia mai saraci imita pe restul si asta e situatia.