Noul Star Trek

Scotty: “N-C-C 1-7-0-1. No bloody A, B, C, or D.”

Sunt un fan Star Trek. Aproape pot zice că sunt un Trekker, dar îmi lipsește uniforma și tricorderul. Ca orice fan, am fost la noul film Star Trek, “A New Begining” și impresiile mele sunt împărțite.

În primul rând, e un film bine făcut, interesant și cu acțiunea cât se poate de intensă. Efectele speciale  pot mulțumi și pe cel mai pretențios trekker și te lasă cu gura căscată. Cred că sunt cele mai realiste efecte de gen pe care le-am văzut. Pentru cei neinițiați în universul Star Trek, filmul reia povestea jucată de distribuția originală din 1966, cu puțin înainte ca aceștia să ajungă pe USS Enterprise. Actorii sunt bine aleși, în special tânărul Spock și mie mi-a mai plăcut de “noul” doctor McCoy, care e foarte aproape de rolul lui DeForest Kelley, dar parcă, totuși, îi lipsește căldura celui din urmă.

Scotty: I’m givin’ it all she’s got capt’n!
Kirk: That’s not good enough!

Din păcate, “A New Begining” suferă de boala filmelor din ziua de azi, și anume pune accentul pe acțiune în detrimentul conturării personajelor, a intrigii și a atmosferei. De asta e un film cam comercial și mai puțin îndreptat spre marea masă de fani Star Trek, care vor mai multă profunzime într-un astfel de film, fiind vorba de personaje legendare din universul lui Gene Roddenberry. Eu am găsit un pic forțat modul în care personajele seriei originale au fost “adunate” la bordul navei Enterprise în acest film, chiar dacă e vorba de un eveniment deosebit ce schimbă linia timpului și așa mai departe. Căpitanul Kirk a activat pe alte nave începând cu gradul de sublocotenent, timp de mai mulți ani până a fost promovat căpitan, dar mă rog, de dragul acțiunii, în film îl promovează de la cadet la căpitan. Pentru că pomeneam de Kirk, nu prea mi-a plăcut cum au recreat personajul său – un tânăr plin de hormoni, iute la mânie, care caută bătaie cu lumânarea și împarte pumni și picioare la toată lumea. Foarte departe de clasicul căpitan Kirk – imprevizibil, idealist, pacifist, cu un talent deosebit de a ieși din situații imposibile folosindu-se de carismă, intuiție și șansă, în defavoarea fazerului și a pumnului.

Federația este o uniune umanitară și pacifistă, o utopie pe care și-o dorea Gene Roddenberry pentru viitorul omenirii, un viitor care nu se regăsește în noul Star Trek. Astfel nu am înțeles prin ce e omenirea mai bună în secolul 22, de ce “viitorul sună bine”. Starfleet este o chestie cool pentru tineri și cam atât am dedus eu. Nicidecum locul pentru elita elitelor, cei mai buni lideri, savanți și ingineri “to boldly go where no man has gone before”, dar în fine, hai să nu fiu cârcotaș.

Merită să mergeți la filmul ăsta. Nu are profunzimea serialului de acum 40 de ani dar este bine făcut și aștept continuarea.

Cireașa de pe tort a fost Leonard Nimoy (Mr. Spock din seria originală)

3 thoughts on “Noul Star Trek

  1. 1) A fost haioasa scena, dar au exagerat, Chekov nu vorbea chiar in halul ala, l-au caricaturizat, ca si pe Scotty dealtfel

    2) Nu merg, nici nu stiu ce-i aia.

Comments are closed.