Viitorul cărților

Blogul Tomatei mi-a lansat indirect o temă, și anume cărțile și lectura (pentru cei care nu știu, mai demult exista o ocupație ciudată numită cititul cărților). De regulă nu obișnuiesc să scriu despre ce am citit, ca să mă dau cult sau “trendy”, dar m-am gândit la niște chestii – declinul cărților și dispariția cititului ca ocupație în timpul liber.

Poate sună pesimist, declinul cărților, de vreme ce niciodată nu a fost o abundență mai mare de cărți ca în prezent, dar saturația este primul semn al declinului. Fenomenul se regăsește și în celelalte arte: muzică, artă plastică, teatru, etc. Realitatea e că oamenii citesc tot mai puțin, iar dacă o fac, citesc ziare cu mondenități și tot felul de trivialități și platitudini inutile. Pe de o parte nu mai avem timp pentru citit, pentru că au apărut atâtea alte surse de divertisment sau informare, mult mai facile – home cinema, calculator, internet, gadgeturi, console de jocuri și așa mai departe. Pe de altă parte, este atâta informație încât trebuie să sacrifici ceva pentru altceva pe care îl consideri mai important – un documentar despre ceva nou, sau carte de specializare, etc. O chestie pe care o detest totuși, este ecranizarea unor cărți celebre, precum Iliada (vezi Troia cu Brad Pitt), odată cu sacrificarea poveștii inițiale, printr-o adaptare “modernă” după un calapod al mainstream-ului occidental (happy-end, eroi arhetipali, lupte nerealiste, etc). Păcatul erei digitale este că mută totul spre simțurile primare, văz și auz, închizând ochiul minții cu care ne imaginăm eroii cărților pe care le citim.

“Televizorul este un lucru educativ. De fiecare dată când cineva îl pornește, mă duc în altă cameră să citesc o carte.”
Groucho Marx

Kindle II, noua platforma Amazon pentru e-booksCărțile nu vor muri, vor evolua. Cititul poate va fi selectiv, vei căuta un anumit pasaj, un anumit citat, un monolog sau o replică, dar esențialul se va perpetua. Anumite cărți vor deveni piese de colecție, precum cele vechi, îngălbenite de vreme, dar viitorul este ceva în genul lui Kindle (dreapta), de la amazon.com, gadget ce a prins teren precum iPod-ul. Kindle e o copertă electronică în care vei avea toate cărțile pe care le dorești, plus adnotările tale și alte comentarii pe subiect. Cartea din hârtie va trăi în paralel cu cele electronice, dar cu timpul va avea soarta penei sau chiar a stiloului, înlocuit tot mai frecvent de banalul pix.