Revoluţia în direct.. pe twitter

Dacă acum aproape 20 de ani revoluţia română se transmitea în direct la televizor, iată că vremurile s-au schimbat şi putem asista la revoluţii în direct pe bloguri şi… twitter, platforma de blog tip SMS, cum o numesc eu.

De foarte multă vreme mă uitam la Iran pe hartă ca la un butoi cu pulbere care stă să explodeze, şi iată că tensiunile interne ale acestei ţări, probabil cea mai complexă din lumea islamică, încep să iasă la iveală cu ajutorul internetului. Statisticile arată că Iranul este ţara cu cele mai multe bloguri, comunitate care s-a dezvoltat ca o reacţie la cenzura din presă şi televiziune. Faptul că guvernul iranian se teme de bloguri arată puterea blogurilor de a răspândi idei şi opinii, totodată creând mici comunităţi online reformiste şamd.

Ştirea care m-a amuzat cel mai tare e că guvernul american a rugat compania ce deţine Twitter ca să îşi amâne revizia, pentru ca iranienii să poată comunica cu presa occidentală despre revoluţie, transmiţând o mulţime de evenimente la care presa nu poate avea acces. Preşedintele Obama a întărit la rândul său faptul că iranienii trebuie să fie lăsaţi să se exprime, (adică băieţii de la twitter să ţină serviciul online), că de, până la urmă 140 de litere sunt mai bune decât un pumn în gură, nu? 🙂

Părerea mea e că americanii încing spiritele acolo, în încercarea de a destabliza Iranul şi de a crea un curent pro occidental pentru a evita un conflict de tipul Irak, dar rămâne de văzut ce “merite” va avea Twitter în toată povestea asta.

Sursa