În România când cineva se apucă să facă ordine undeva de regulă face mai multă dezordine și haos decât era înainte. Eu întotdeauna am fost împotriva diplomelor “ușoare”, luate contra cost la facultăți particulare, dar nu pot generaliza și spune, ca doamna ministru, că toți de la facultățile astea (în speță Spiru Haret), sunt niște proști necizelați. Unii învață, alții mai puțin sau deloc, dar așa e la toate facultățile și nu numai la facultăți ci și în școli. Așa că leneși și proști sunt peste tot, doar că, insinuează dna ministru, la Spiru Haret sunt mai mulți decât media.
Cred că anularea diplomelor e cea mai mare prostie, pentru că, în loc să pedepsească universitatea și să își poarte mica cruciadă cu ei, ministra Andronescu lovește în tânărul absolvent, pe care trebuie să îl considerăm onest și competent, până la proba contrarie. Ce se întâmplă — cei cu diplomele astea urmează să își piardă slujbele, și tot ce au construit pe acea diplomă, master, studii aprofundate, cursuri și specializări, ca să nu mai zic de experiență, devine inutilizabil peste noapte. Mai mult, indiferent cum se va încheia scandalul ăsta, valoarea diplomelor de la universitatatea Spiru Haret a ajuns aproape nulă, și printr-un CV nimeni nu poate convinge un angajator că diploma sa are valoare. Astfel, o mulțime de tineri ajung, în plină criză economică, în situația neprevăzută de a-și schimba locul de muncă și mai mult, de a se recalifica sau reprofila, ceea ce e și mai greu.
Este practic imposibil să vi acum și să încerci să afli cine din absolvenții universității a învățat ceva cu adevărat și câți au făcut figurație. Situația îmi amintește de scandalul acela cu permisele auto, de la Pitești parcă, permise date pe bani grei, fără ca cei care au plătit să fi văzut vreun instructor auto la față (tot o formă de “învățământ la distanță”). Normal că după ce toată porcăria de acolo a ieșit la iveală, oricine și-a luat permisul de acolo a fost bănuit de necinste. Cum ar fi să le anulezi la toată lumea permisele și să îi chemi din nou să dea examenul după luni sau ani? Ce relevanță ar mai avea? Revenind, este clar că ăștia din minister nu s-au gândit la consecințele sociale pe care le va avea cruciada lor împotriva facultăților particulare. Pe de altă parte, îmi pare bine că ministerul dă cu parul în facultățile de figurație, dar nu așa se face treaba. Lasați omul de rând în pace, ocupați-vă de cauză, nu de efect! Mă rog, asta e o meteahnă tipică la români, de exemplu hai să aducem pușcăriași să curețe gunoiul în loc să punem niște coșuri de gunoi adecvate.
Cum ziceam la început, mereu am avut un dinte pentru facultățile de figurație, și asta deoarece cred că dacă vrei să faci o facultate, atunci îți faci timp și te duci la orele care trebuie, mai ales la activitățile practice și aplicații. Nu e obligatoriu și nici foarte necesar să ai facultate sau mai ales să termini facultatea până la 23 de ani (există niște prejudecăți bine înrădăcinate la noi în sensul ăsta). Diplomele nu sunt garanția succesului, și cu atât mai puțin cele de la facultăți lejere și specializări boeme de tipul comunicare nu știu ce, care nu se știe la ce folosesc. Este cunoscut că mulți oameni de succes, miliardari, mai ales din occident, nu au studii superioare, dar secretul lor este că s-au specializat foarte mult într-o direcție considerată de ei utilă, iar specializarea asta nu au făcut-o neaparat la o facultate. Mai mult, ce nu fac facultățile noastre, e că nu pregătesc absolventul pentru realitatea de pe piața muncii. Nu te învață cum să te autoevaluezi, cum să faci față la un interviu, cum să te orientezi raportat la ce e pe piață și nu te învață nimic despre self-leadership, un concept mai nou pentru noi, dar de vreme ce ne dăm occidentali și europeni, deja ar trebui să băgăm viteză și la capitolele astea. Așa că, după ce termini ești mai pierdut în spațiu decât la admitere, și pe deasupra, vine ministerul și îți zice că diploma ta e zero, după ce ai învățat și ai dat bani
De acord cu tine! O parere pertinenta. Singura chestiune pe care as adauga-o ar fi responsabilitatea studentilor. Domniile lor si-au asumat un risc mergand la o universitate despre care stiau ca scoate studenti pe banda si fara bataie de cap. Riscul asumat s-ar putea traduce prin pierderea diplomei daca a fost obtinuta la o universitate frauduloasa.
Există o vorbă — cum îți așterni așa dormi. Totuși, în mod normal, nu ar trebui să existe “facultăți frauduloase” sau “de figurație”, ba mai mult, cele private ar trebui să ofere mai mult și să fie mai puțin permisive decât cele de stat. Din păcate, noi nu avem nici măcar o facultate privată prestigioasă. De exemplu, sunt curios câți olimpici aleg să se ducă la facultăți private 😉
Sirg, cel putin in Bucuresti o diploma de la Spiru Haret nu valora nimic la angajare nici pana acum. Prin facultate se trece ca prin branza si din cauza acestei universitati s-a ajuns la concluzia generala ca univ private sunt varza. Gresit. De exemplu la Dimitrie Cantemir majoritatea profesorilor sunt de la AS si exigentele pe masura.
In alta ordine de idei, parerea mea ca invatamantul la distanta nu trebuie sa fie pus pe acelasi plan cu cel de la zi. Cei care fac cursuri la zi se chinuie fata de unul la ID, care poate sa nimereasca raspunsul corect la grile. Din pacate, pe CV scrii doar ce universitate ai terminat. Din punctul meu de vedere ID-ul nu este facultate, este un fel de curs pentru care platesti.
Dar, ai lasat adolescentul sa termine o universitate, nu poti sa-i pui cutitul la vene si sa ii declari diploma nula. E bataie de joc fata de cativa ani din viata unui om.
Dar, traim in Romania si asta ne mananca tot timpul, ne mai miram?
O facultate nu capătă reputaţie bună sau proastă pe baza exigenţelor profesorilor. Şi ce dacă profesorii sunt draconici sau mieluşei? Ceea ce confirmă o facultate pe piaţă, nu numai pe plan naţional, dar şi internaţional, sunt rezultatele absolvenţilor ei în muncă. Unde lucrează 3 sfert din promoţia 2002? La importante firme de renume mondial, pe poziţii de cercetare sau dezvoltare? Sau la firme obscure de apartament, shaormerii, etc? De exemplu, dacă băncile din România ar prefera absolvenţii de SE de la Cantemir înaintea celor de la stat, atunci ai putea să spui că facultatea de SE de la Cantemir e mai valoroasă, şi automat tinerii s-ar duce acolo.
@Laly – invatamantul ID nu e tot una cu invatamantul la Spiru Haret. Exista de fapt o ierarhie, pe primul loc fiind, desigur, invatamantul la zi. Dar sunt universitati, cum e Babes Bolyai, unde invatamantul la ID inseamna 2 intalniri pe semestru pt. fiecare materie in parte, unde profii iti explica diverse chestii, iar examenele nu sunt tip grila, ci de sinteza si gandire proprie. Tot nu se compara cu aceleasi materii tinute la zi, dar nici cu Spiru Haret nu se compara.
LOL, acum imi dau seama ca formularea “invatamantul ID” e pleonastica. Poate vroiam sa zic “invatamantul DD”, hahaha.
@Ur: Am zis in alta ordine de idei. Unde nu m-am explicat clar ca nu confund ID-ul cu invatam la zi? Si still nu cred ca poti trece printr-o facultate gandind de 2 ori pe an.
@ Sirg: Spuneam ca Spiru este mult mai joasa decat celelalte facultati private. La fel cum celelalte facultati private sunt mai low decat cele de stat, se stie.
Am eu o problema de exprimare? Oare am facut la Spiru?:D
@Laly: nu am de unde sa stiu ce vrea sa spuna fiecare prin “in alta ordine de idei”, e o formulare folosita pt. tot felul de intentii. 😛
Nu, n-am zis ca tu confunzi ID-ul cu inv. la zi, ci ca ID-urile difera de la o facultate la alta. E truism, normal, dar am simtit impulsul sa precizez pt. ca reiesea ca pui egal intre ID in general si SH (de la faza cu grilele). Anyway, nu e de 2 ori pe an, ci de 24 :P, daca sunt in medie 6 materii pe semestru, haha. Am si zis ca tot nu e nimic pe langa ce se face la zi, dar totusi e diferenta ca de la cer la pamant fata de SH (si prin calitatea cursurilor, a profesorilor etc. de care n-am mai zis), unde citeste fiecare un numar de capitole la o materie, descarca toate subiectele rezolvate si invata toate raspunsurile, ca la examen sa-i vina o parte din respectivele intrebari. Deprimant. :-s
Sunt in anul 3 la REI in cadrul UCDC si sunt total debusolata…deci diploma mea va avea vreo mica valoare?prea mica?deloc?stiu doar k nu am dormit in sesiuni si am invatat ca o nebuna sa zic asa,dar totusi reputatia facultati mele ma trage in jos mai mult decat in sus…
de precizat LA ZI