Remember – prima zi de libertate – 20 decembrie 1989

Acum 20 de ani, Timișoara devenea sinonim cu libertatea. Era primul oraș liber din România și numele Timișoara era pe buzele tuturor din lume prin radio Europa Liberă din Munchen. “Armata e cu noi” a fost strigătul victoriei, momentul în care soarta comunismului în România a fost pecetluită. Au trecut 20 de ani de atunci și unii dintre noi fie au uitat, fie nu au apucat acele evenimente înălțătoare. Totuși, măcar odată pe an, avem datoria morală de a reflecta un pic, măcar un minut, la prețul plătit pentru libertatea și democrația noastră, pe care în general o luăm ca pe un dat, ca pe ceva firesc, ce există de la sine. Nu, libertatea românilor a costat cel mai scump față de celelalte țări satelit ale URSS, iar în cazul Timișoarei prețul a fost peste o sută de morți, inclusiv copii.

Continuarea jurnalului început pe 15 decembrie:

20 decembrie 1989, miercuri.

Timișoara era izolată. Nimeni nu intră și nu poate ieși din oraș. “Europa Liberă”, era singurul post de radio care mai avea ceva informații despre ce se întîmplă la noi. Restul țării era sub o liniște mormîntală. Aici în schimb, lumea era disperată, îndoliată, iar numărul morților îl credeam de ordinul miilor. Mulți erau dispăruți și nimeni nu știa nimic de ei. Teroarea te pîndea peste tot. Nu știai de la ce fereastră, sau de pe ce acoperiș se va trage.

Fiind la servici, aud că întreaga platformă industrială din Calea Buziașului, cica 15000 de oameni, Uzinele Mecanice Timișoara (UMT), Electromotor-ul și altele se mobilizează, sar gardurile intreprinderilor păzite de forțele de ordine, se grupează în coloane și pornesc spre sediul CJP și centru. În primele rînduri au fost femeile. N-a fost nici o manifestare de tip șovinist, și toate neamurile s-au unit pentru un singur țel – libertate. Tensiunea era la apogeu. Miile de oameni înconjoară clădirea CJP, unde veniseră primul ministru Dăscălescu și alții de la București. Li se prezintă dorințele poporului — eliberarea revoluționarilor arestați, demisia lui Ceaușescu și a tuturor, alegeri libere. Afară se strigă din mii de piepturi: “fără violență”, “libertate”, “vrem alegeri libere, “noi suntem poporul, jos cu dictatorul”. Se strigă “Armata e cu noi!”. Timișoara era primul oraș liber.

Eu îmi amintesc că pe atunci nu realizam, noi toți, nu numai eu, care eram un copil, ce se întâmplă. Adică ne era încă frică pentru că eram singuri împotriva tuturor. Armata era cu noi, dar erau tot aceia care trăseseră noi cu zile în urmă. Încă se mai auzeau împușcături, sunau sirenele (nu acelea de ambulanță, ci antiaerienele care azi nu știu dacă mai există) și se vorbea tot mai mult de teroriști care împușcă oamenii prin fereastră. Va urma un Crăciun pe care nu-l voi uita niciodată.

va urma

Citește și:

1 thought on “Remember – prima zi de libertate – 20 decembrie 1989

  1. Pingback: Remember – 20 de ani de la Revolutie – 21 decembrie 1989

Comments are closed.