O ghicitoare medievală

Ormesby Psalter - Marcolf riddle late 13th century

O ghicitoare dintr-un manuscris din secolul al XIII-lea

În ultima vreme am parcurs multe materiale legate de perioada evului mediu în Europa, fiind interesat de artă şi miniaturi în special. Deşi arta medievală este cam simplistă, adesea naivă, este totuşi foarte sugestivă şi plină de diverse simboluri, aluzii şi alegorii, uneori chiar pamflete. Multe astfel de desene apar pe marginea manuscriselor, ca simple decoraţiuni (marginalia) înfăţişând creaturi alegorice, animale şi personaje ciudate. În manuscrisele franceze din secolul al XIV-lea, apar chiar aluzii sau pamflete pe marginea paginilor la adresa Templierilor, ordin distrus de Filip cel Frumos în 1312 după o lucrătură “ca la carte”.

Ghicitoarea de azi se referă la un personaj pe nume Marcolf, un fel de bufon care se pare că avea răspuns la orice, dar într-un fel destul de haios.
După ce l-a enervat pe regele Solomon, acesta i-a dat următoarea pedeapsă: Trebuie să vi nici călare nici pe jos, nici îmbrăcat nici dezbrăcat, nici încălţat nici desculţ aducând un dar care nu e dar.
Soluţia, în continuare…

Soluţia lui Marcolf

Soluţia lui Marcolf

E un fel de ghici ciupercă ce-i, dar pe mine m-a amuzat soluţia pentru un dar care nu e dar, adică un iepure, pentru că iepurele fuge, şi aşa rămâi fără dar.
Restul e destul de evident, Marcolf apare pe un ţap, atingând pământul deci nu e nici călare nici pe jos, gol, acoperit cu o pelerină şi cu un pantof. 🙂

Mai multe pe gotmedieval

13 thoughts on “O ghicitoare medievală

  1. Ghicitoarea asta o gasesti in multe tari din europa de est,  sub forma de poveste. De obicei, personajul principal e o fata frumoasa si inteleapta, care raspunde provocarii unui imparat.
    Stiu ca de curand ungurii au ecranizat povestea asta intr-un desen animat si unii s-au scandalizat ca, vezi Doamne, apare fata dezbracata in desen…

  2. stiu aceasta cerinta din povesti, de obicei aparea o fata calare dar acoperita cu un navod de pescuit (sexy).
    as vrea sa stiu ce`si indica pe degete cele 2 personaje din dreapta.

  3. Asa or fi aparut ciorapii de plasa. 😉

    Care personaje din dreapta?

  4. Cred ca posesorul blogului a plecat in cautare de alte ghicitori ca nu da nici un semn de viata 🙂

    • Am fost foarte prins cu diverse chestii, printre care hobby-ul meu mai nou, cel cu pendulele productie proprie. Revin in forta pe weekend 🙂

  5. A fost putin scandal anul trecut oarecum pe tema asta, ungurii au si ei o poveste despre o fata care s-a prezentat astfel mai mult nuda la curtea cutarui imparat, poveste despre care ungurii nu doar ca au indraznit sa faca un desen animat, dar culme a iredentismului, l-au si difuzat pe posturi de televiziune care atingeau solul scumpei noastre patrii.

    Nu stiu daca-ti mai amintesti scandalul

    • am citit pe un blog si am vazut si filmuletul.
      trebuie si fii batut in cap ca sa zici ca un desen animat e obscen, mi s`a parut dragutz animat si oricum publicul tinta, copiii, nu sunt asa perversi incat sa rada ca prostii la orice cu o vaga tenta sexuala.

Comments are closed.