Cat castigi intr-o viata

Banii nu aduc fericirea, dar o întrețin, mai ales pentru că te scapă de griji. Desigur, dacă ai mulți bani vei începe să ai alte griji, dar asta e o altă poveste. Un patron mi-a zis odată, într-un moment de sinceritate că un om care trăiește din salariu nu va fi niciodată bogat și că numai un om care se mulțumește cu puțin ar accepta să trăiască din salar. Mie mi s-a părut cam dură formularea asta, dar e o realitate, pentru că am făcut un calcul simplu:

N-am uitat că în România sunt foarte mulți cu salarii mizerabile, așa că exemplul meu e puțin optimist. Să zicem că un om muncește 35 de ani într-o viață (până la pensie, deși cu legea nouă a pensiilor am mai putea aduna câțiva) și câștigă 400 de euro pe lună. 400 € x 12 luni = 4800 € / an, care în 35 de ani sunt 168 mii de €, adică un pic peste 700 de mii de lei. Chiar și după mulți ani de pensie cu greu te apropii de 1 milion de lei, într-o viaţă!. A, și să nu uităm că o bună parte din acești bani îi plătești statului și nu numai pe diverse impozite, taxe, iar cea mai importantă parte… îi mânânci! Deci dacă aș scădea taxele și haleala aș rămâne cu mai puțin de jumătate. 300-400 de mii de lei?

Sincer, mie suma asta mi se pare foarte mică pentru o viață de om. Dacă n-ai nimic de la părinți, rude sau nu te căsătorești cu cineva mai cu stare, într-adevăr toată viața vei fi sărac, cel puțin în România, unde puțini au șansa de a câștiga peste 1000 de euro pe lună.

Bineînțeles că după un astfel de calcul îți poți pune o serie de întrebări… 🙂

12 thoughts on “Cat castigi intr-o viata

  1. Depinde și spre ce tinde fiecare și de cât luptă să își atingă țelul ( dacă are ), zic eu. 🙂 Poți rămâne mediocru … ori alternativele.

  2. Un om care castiga 400-500 de euro pe luna in Romania nu este neaparat mediocru. Nu toata lumea ajunge sa lucreze in multinationale. De ex, un profesor nu castiga 400 de euro.

    Care sunt alternativele, in afara de munca cinstita?

    • Referitor la profesori … Am lucrat pentru o firma de recrutare si plasare de personal. Am recrutat sute de oameni si printre acestia am intalnit si angajat foarte multi profesori (romana, istorie, matematica,etc.)  care doreau sa se angajeze ca operatori productie.  Salariile pe care au inceput sa le castige erau putin mai mari decat cele pe care le primeau in invatamant. 🙁

  3. M-am referit la alternativele de ”dincolo”, de plecare. Cât despre mediocritate, m-am referit la tot ce înseamnă asta, dar mai ales la faptul că îți cheltuiești toți banii pe mâncare și taxe, fără să ajungi să economisești ceva și pentru tine. 400-500 euro pe lună sunt deja bani buni în RO. 🙂

  4. Nu inteleg de ce 160 000 euro ti se pare o suma mica. Mie nu mi se pare. Totul depinde de modul in care alegi sa iti traiesti viata si de cum te vei folosi de banii astia.
    Ce termen de comparatie ai ? Cat la suta din populatia globului CHIAR CASTIGA suma asta intr-o viata?

  5. E putin, pentru ca nu-ti ajung nici sa iti cumperi o casa, eventual iti poti lua un apartament si o masina ieftina.

  6. Fericirea o gasiti in interior niciodata in lucrurile materiale!Mie mai mult mi-ar placea sa supravietuiesc decat sa traiesc bine ca bogatasi.

  7. Esti liber sa supravietuiesti, nu te obliga nimeni sa fii bogatas. :tired:

  8. Daca lipseste centrul,poti umple periferia cu tot ce vrei.Americanii se straduiesc din greu sa se bucure de o viata in care se pare ca nu sunt bucurii.Spre exemplu Baulii nu incearca deloc sa se bucure de viata.Fara nici un efort se bucura ,pur si simplu.Si nici macar nu au de ce sa se bucure.Sunt cersetori pe drum,cantecele lor nu sunt banale ,ceva din lumea de dincolo rasuna in ele.Ei nu incearca sa se bucure cum fac americanii.
    Sa nu uiti:orice lucru de care vei incerca sa te bucuri e pierdut.Vei incerca sa fii fericit si nu vei putea.Insusi efortul facut este absurd,pt k fericirea e aici,nu se poate dobandi.

  9. Bucuria e o stare care trece repede, fericirea e o senzatie si mai efemera, dar la fel si tristetea vine si trece. Viata este compusa din toate acestea, pentru unii mai multe bucurii, mai putine rele, sau invers.

    A te bucura de viata nu inseamna neaparat bani, eu nu asta am vrut sa spun. Deasemenea nu am vrut sa spun ca trebuie sa traiesti “altfel” – traieste clipa, etc, pentru ca oricum banii vor fi putini si nu merita sa te agiti pt ei… ideea e ca toti ar trebui sa facem o analiza asupra ce putem realiza in viata si sa ne schimbam asteptarile de la noi insine in functie de concluziile pe care le vom trage. Asta nu inseamna a renunta, ci a fi mai realist, mai pregatit, mai pragmatic…

  10. si ne folosim de toti banii cu care se contribuie pentru pensie?vazusem un calcul chiar..iesi la pensie si nu se stie cat mai traiesti(varsta de pensionare 65 de ani pt barbati) si este foarte greu sa beneficiezi de toata pensia pt care ai muncit.

Comments are closed.