De ce să nu te vaccinezi?

Acum câteva zile, m-am vaccinat şi eu împotriva virusului AH1N1. De ce? Pentru că mă simţeam expus, călătorind mult cu mijloacele de transport în comun şi interacţionând cu tot felul de oameni. Staţi că nu vreau să devin un militant al vaccinării, dar părerea mea e că dacă credeţi că sunteţi expuşi, trebuie să vă vaccinaţi pentru că nu e mare lucru, iar eu decând l-am făcut nu am avut nici o problemă.

Consider că a lua un vaccin (oferit gratis de medicul de familie) este o mică corvoadă care te poate scuti de o problemă mult mai mare — stressul unei gripe perfide pe care o poţi transmite anturajului, carantină, bani daţi pe medicamente, vizite pe la spitale sinistre de contagioase şi aşa mai departe. Deci prefer înţepătura.

Am auzit şi citit tot felul de fabulaţii pe seama vaccinurilor, de parcă decând are tot omul internet acasă, fiecare a devenit un expert în medicină. E greu să-ţi faci o părere când până şi medicii se contrazic, probabil fiecare cu interesele lui. Dar în special religioşii se dau foarte pricepuţi în biologie, ei care susţin creaţionismul — mutaţii genetice, cipuri, numărul fiarei, conspiraţii, de toate pentru toţi (proştii). Probabil că există riscuri şi posibile efecte nedorite pe termen lung datorită vaccinării, nu contest asta, dar la fel există o mulţime de alte riscuri la care ne expunem în fiecare zi şi pe care ni le asumăm — cum ar fi mâncarea cu tot mai mulţi conservanţi sau telefonul mobil — pentru că altfel fie ne-am întoarce în epoca de piatră, renunţând la toate, fie n-am mai ieşi din casă.

5 thoughts on “De ce să nu te vaccinezi?

  1.  

    Sultanul:
    – De ce nu? Probabil ca exista riscuri ale trecerii la mahomedanism, sa spunem ca o sa fierbi sub turban in arsita verii, dar … un mic “da” care il scutea de alte stressuri mai mari .
    Brancoveanu:
    – Eu sunt dintre oameni care cauta Adevarul, care pun totul deoparte pentru Libertate, iar inaintea lui “de ce nu?”, as preferea sa imi clarific “de ce da?”.

     

  2. Când vine vorba de lucruri ce ţin de ştiinţă, prefer să nu am puncte de vedere personale, decât în limita cunoştinţelor mele, dacă subiectul îmi permite. Dar de vreme ce nu mă pricep la vaccinuri, eu merg pe ce-mi spune medicul de familie şi alţi medici, nu pe ce spune un blogher, o vedetă tv, sau un popă.

    Când mi se strică maşina, mă duc la mecanic, nu la blogheri sau popi ca să mi-o repare. A, că s-ar putea să fie mecanici care să-mi zică, las’ că merge şi aşa, sau nu e nevoie de reparaţie, e o treabă. Dar dacă eu mă simt mai sigur cu o verificare  sau o operaţie de mentenanţă preventivă e treaba mea.

    Cât despre Brâncoveanu, să ţinem cont totuşi că el era prizonier de război, un domnitor înfrânt care oricum ar fi murit. El a ales să moară creştin, dacă se convertea la islamism ar fi murit de ruşine. Deci nu ştiu ce exemplu ai dat.

    Eu am impresia că treaba asta cu vaccinul face trafic şi lumea exploatează asta, ca şi cu virusul mileniului şi alte bazaconii efemere care au circulat la vremea lor. Plus că mai e la modă să fi contra şi să încerci să pari că ştii multe despre domenii în care lucrează oameni cu cel puţin un doctorat. Doar există wikipedia şi toţi ştim să dăm o căutare pe google, nu?

  3. am intrebat 2 medici (medicul meu de familie si medicul de familie al lui cipri) si ambii au zis ca recomanda asa ca l`am facut. intradevar e la moda sa fii paranoic si contra, ca sa dovedesti ce spirit liber si ce rebel impotriva sistemului esti.
    la cate alte chestii daunatoare am bagat si bag in mine chiar nu conteaza daca acest vaccin poate fi daunator. de fapt nici nu cred ca`i daunator, am incredere in medicii romani si in cei care au produs acest vaccin.
    si eu m`am vaccinat ca e mai usor sa previi decat sa tratezi.

  4. Este foarte uşor să vi cu teorii nonfalsifiabile, de tip conspiraţionist. Mai mult, nu necesită implicare şi responsabilitate, dar aduc trafic pe blog sau audienţă la tv. Ăştia sunt oamenii “lasă că ştiu eu mai bine”.

Comments are closed.