M-am îndrăgostit

Vă spun un secret: m-am îndrăgostit. 🙂

Dar de data asta nu e vorba de o fată, sau mă rog, este, dar mă refer la muzica ei. Nu pot spune că sunt un meloman, dar ascult cu plăcere şi muzică clasică mai ales când e vorba de ceva deosebit de care nu ştiam, şi sunt atâtea lucruri pe care nu le ştiu (cum ar fi muzica tradiţională Iraniană pe care am descoperit-o recent)

Este vorba de Sarah Chang. Probabil majoritatea dintre voi nu aţi auzit de ea, dar Sarah Chang este una dintre violonistele de top ale lumii, o virtuosa. Întâmplător am dat peste o interpretare a ei care mi-a făcut pielea de găină, cum se spune, şi imediat am vrut să ascult mai mult. Demult nu am văzut pe cineva să interpreteze cu atâta pasiune, să trăiască astfel muzica şi totodată să scoată un sunet atât de curat din vioară, un instrument deosebit de dificil, la care graniţa între armonie sublimă şi scârţâit este infinitezimală.

Născută în America din părinţi coreeni, Sarah Chang cântă de la 6 ani la vioară, fiind un copil geniu care la 12 ani susţinea concerte cu cele mai ilustre filarmonice din lume şi cu nume răsunatoare precum Placido Domingo. La 29 de ani, are un palmares formidabil şi se pare că interpretarea ei a ajuns la maturitate, stârnind admiraţie şi invidie deopotrivă.

Azi am să pun doar o melodie, binecunoscută multora, şi anume Suita Aerului de J.S. Bach, într-o interpretare fabuloasă, şi cu timpul am să revin cu altele, dar parcă nu e aşa interesant dacă vă dau totul deodată.

P.S. Deja mi-am “chinuit” prietenii cu linkurile astea, aşa că prin postul ăsta mă asigur că nu scapă nimeni.

6 thoughts on “M-am îndrăgostit

  1. Daca mi-ai fi citit blogul asta iarna, ai fi descoperit-o mai devreme 😀
    Doar ca eu nu am cultura muzicii clasice pentru a povesti atat de frumos…

  2. A, te referi la acest post, cu Bach, din martie anul ăsta. Este o melodie foarte cunoscută, adesea trivializată fiind folosită în tot felul de contexte, dar vei vedea alte interpretări mult mai interesante, pe muzica altor compozitori. Concertul de Mendelssohn este deasemenea impresionant. Va urma 🙂

  3. nu le prea am eu cu muzica clasica dar am recunoscut melodia cantata, n`am stiut ca e Bach dar stiu acuma. si mie mi s`a facut pielea gaina 🙂

  4. Pingback: Meditaţie din Thais