Ziua nationala a iahniei

1 decembrie ar trebui sa fie o zi de bucurie, pe langa faptul ca cei cu locuri de munca normale au o zi libera. Ziua nationala trebuie sa aibe ceva aparte si sa simti ca e o festivitate cu un prilej solemn – pana la urma e ziua tarii, nu a presedintelui. Doar ca la romani, nationalismul s-a confundat mult timp, si in mod intentionat (pentru binele anumitor partide) cu patriotismul. De asta, s-a dat tricolorul pe iahnie de fasole.

Ce nu-mi place mie la 1 decembrie, sunt pomenile cu fasole si tuica, la care se ingramadesc in general saracii si pomanagii. Din gloata care se aduna la fasole, pun pariu ca niciunuia nu ii pasa de ziua nationala sau de alte valori nationale. Ce se da e important. Si in general, la asta se rezuma ziua noastra nationala. La o pomana trista, cu oameni tristi si blazati, care se bucura si ei ajutati de o tuica si o fasole de la cazan. Apoi, nu-mi place ca nu vad steaguri peste tot. Pe unde am fost in Europa, am vazut drapelul national, cel european si cel al provinciei sau tinutului in care ma aflam. La noi nici de ziua nationala nu se arboreaza drapelul, cu mici exceptii, una fiind eu, care am un tricolor imens ramas de la revolutie, pe care il atarn de balcon. Mie nu mi se pare ceva exagerat sau nationalist, ci firesc.

In rest, ziua nationala e aproape mereu gri, impersonala, demagogica si cu miros de iahnie de fasole. Bine ca am putut dormi mai mult 🙂

3 thoughts on “Ziua nationala a iahniei

  1. am vazut si eu coada de 20m la fasole, si privirile pierdute si hainele cenusii, dar am mai vazut si copii si oameni veseli.. in legatura cu fasolea pe gratis, erau la vreo cativa metri departare stegulete, si stii, erau de vanzare, cum sa se mai bucure lumea de ziua nationala, daca nu li se dau nici macar stegulete. erau doi lei unul micut.. eu mi-am luat unul, in schimb fata cu care eram, nu, a zis ca i se pare un pret prea mare. anyway, fasolea e oare chiar pe gratis, sau i se scoate pretul cu steguletele?
    steguletul e acum intr-o ulcica mica langa pc 🙂
    back to the terrible evening now.

  2. Steguletele ar trebui sa fie gratis de ziua nationala. Macar sa primesti unul cu iahnia, daca tot trece patriotismul prin burta

  3. La Oradea a fost o zi frumoasa, soare, cald pentru perioada asta a anului. Chiar a fost o zi splendida de decembrie. Am vazut putin din parada de 1 Decembrie, am admirat copilasii care abia puteau pronunta Romania si care plangeau dupa un stegulet, mi s-a facut mila de batranii care venisera la manifestare doar pentru fasolea cu ciolan si am plecat acasa cu multe fotografii si imaginea unor pescarusi curiosi ce-si fac veacul pe Cris.
    1 Decembrie nu mai e ce a fost. E doar o alta zi libera in care te poti trezi mai tarziu si in care te poti plimba linistit prin parc.
    Nici macar batranii nu mai pretuiesc ziua nationala pentru semnificatia sa ci o considera doar o alta zi in care primesc mancare gratis din partea primariei si asculta muzica populara interpretata de un ansamblu pe o scena improvizata.

Comments are closed.