Alternative la Winamp

Câteodată ascult muzică când lucrez sau navighez pe net, numai că în ultima vreme au început să mă nemulțumească playerele media, precum Winamp, Real, iTunes sau WMP. Când nu mai ai ce să îmbunătățești, începi să strici – asta au făcut cei de la Winamp. Au adăugat tot felul de chestii inutile, făcând programul mare și greu. Astfel m-am hotărât să renunț definitiv la Winamp…

Pentru că țin foarte mult la ordinea melodiilor, fiind un maniac al playlisturilor (Lili, te aștept să îmi mai faci câteva), îmi place ca playerul să poată gestiona simplu și inteligent liste, ceea ce mediaplayer din Windows nu face, iar restul se complică inutil. După ce am renunțat la Winamp, am găsit un softuleț numit Apollo, care face o treabă foarte bună și e minunat pentru cei care mai au un sistem arhaic sau nu vor să se complice.

Dar, recent, am găsit entuziasmat un nou player, și trebuie să recunosc încăodată, că rușii sunt foarte tari la soft. Ei păstrează tradiția Războiului Rece, când furau tot ce era bun de la americani și adaptau la ei, de regulă aducând și îmbunătățiri la care occidentalii nu s-ar fi gândit. AIMP 2 merge pe aceeași linie, fiind un Winamp clonat, dar îmbunătățit cu gândul la facilități noi și utile, fără a îngreuna aiurea sistemul.

Poate cea mai utilă deosebire față de părintele nelegitim Winamp, este la playlist, unde poți avea liste pe tab-uri, precum în Firefox. Așa poți schimba foarte simplu și repede între două albume sau selecțiile favorite de genuri diferite, mă rog, chestie valabilă pentru cei care ascultă mai mult de un gen de muzică 🙂

În loc să îngreuneze playerul cu multe funcții, spre cinstea lor, dezvoltatorii au ales să facă un utilitar separat, parte din kit, care să preia toate funcțiile de ID tag management, sortare, dar și CD rip, audio conversion și altele. Nici la capitolul estetic nu stă rău, este decent, și are este tradus într-o mulțime de limbi, inclusiv românește.

download AIMP2

Update: Lilişor mi-a sugerat încă o variantă foarte bună de player multimedia – Media Monkey – un program foarte bun la prima vedere, care excelează în special la organizarea colecţiei de melodii. Mersi pentru sugestie!

2 thoughts on “Alternative la Winamp

  1. Hehe, cine stie cand mai trec prin Timisoara. 😛 Nu prea mai folosesc Winamp, am trecut pe Media Monkey. Mi-am instalat o versiune veche de la Winamp si mereu cand il deschid ma intreaba daca nu vreau sa upgradez; e enervant!
    In ultima vreme tot caut radio-uri online pe care sa le ascult direct din browser. La serviciu am un proxy din cauza caruia nu pot asculta radio, nu pot folosi webcam si mai multe. Intr-o vreme ascultam Virgin Radio, dar au atat de multe reclame ca m-am plictisit. Ai vreo sugestie?

  2. Da, fă-ţi propriul radio online 🙂

    Nu am auzit de Media Monkey, trebuie să îl testez. Până atunci sunt cu AIMP, acum îs fan..

Comments are closed.