Despre ceasuri mecanice

Revin de data asta pe tema ceasurilor mecanice, fiind un entuziast al mecanismelor complexe si precise, cu un comentariu lăsat de Cristian, un cititor căruia îi mulțumesc.

Consider ca ceasurile mecanice dispar, doar datorita superficialiatii oamenilor de a evalua un lucru, in cazul de fata ceasurile. Majoritatea sunt interesati de design si mai putin de mecanismul in sine. De ex marci entry-level ca Seiko sau Orient, produc si ceasuri mecanice (automatice) cu o precizie extraordinar de buna si cu o fiabilitate de asemenea destul de mare. Pe de alta parte sunt si marcile consacrate gen Tissot, Doxa, Atlantic etc care de asemenea si ele produc ceasuri mecanice, cu preturi ceva mai mari decat Seiko si Orient insa totusi la un nivel accesibil. Nu vorbim aici de Pateck sau Piguet care se adrseaza strict catre un segment exclusivist. Deci concluzia e ca ceasurile mecanice se produc in continuare, se afla in piata, insa dezinteresul oamenilor fac sa fie cumva situate intr-un con de umbra. De ex sunt marci germane care sub diferite branduri produc ceasuri care au in componenta lor mecanisme de la Poljot, marca de altfel ruseasca. Chiar si Poljot isi produc popriile ceasuri sub diferite nume (vezi Strela, Aviator, etc) care de altfel fac concurenta serioasa ceasurilor din segmentul celor mecanice.
De curand am facut un mic sondaj de opinie printre colegii de la firma unde lucrez, media de varsta fiind una destul de frageda si am aflat cu stupoare ca nimeni nu stie si nici nu a aflat ca ceasurile mai pot fi si altfel decat cu quartz. Am dat de vreo doi colegi mult mai inaintati in varsta care au zambit cu compasiune catre mine si fara sa spuna nimic mi-au aratat ceasurile lor, mecanice. Unul din ei avea un ceas mecanic la care capacul din spate era transparent , ceea ce a facut ca toti restul sa se uita cu o deosebita curiozitate la ceea ce era in interior. Ce a fost mai regretabil a fost faptul ca toti ceilalti au trait ferm cu convingrea ca si a lor quartz e fix la fel numai ca nu are capac transparent.

Deci concuzia e clara, prioritar in aceste vremuri este pretul si design-ul. Nimeni nu va dori un ceas pe care sa-l poarte mai mult de un an – sa fie ieftin si sa arate de efect. Restul e can-can.

5 thoughts on “Despre ceasuri mecanice

  1. “am aflat cu stupoare ca nimeni nu stie si nici nu a aflat ca ceasurile mai pot fi si altfel decat cu quartz”

    … mi-e imposibil sa cred ca se poate asa ceva !!!

  2. Cred ca raspunsul e ca respectivii nici nu si-au pus problema, iar din obisnuinta de a avea baterie la ceas au presupus ca asa sunt demult, iar ca pe vremuri nu erau ceasuri… oricum adolescentii si tinerii nu prea au vazut ceasuri mecanice. Si eu mai am in casa dar nu mai functioneaza 🙁

  3. Mai sunt si tineri care stiu ce inseamna un ceas mecanic si care au un astfel de ceas…eu am 21 de ani si detin un Orient mecanic……

  4. Nu mai exista persoane pe care sa le intereseze la ceasuri,altceva,inafara de pret(care trebuie sa fie cat mai mare)si brand-ul(care trebuie sa fie fashion,neaparat),doar cativa oameni aflati la o varsta mai inaintata,care au cunoscut ceasurile acelea care se fabricau odata..mecanice!

  5. Nu numai la ceasuri nu se pricep tinerii de azi, ci la mai multe lucruri. O campanie concertată şi extinsă de imbecilizare a societăţii româneşti a dus la această situaţie, incredibilă, în care un tânăr să nu audă de un principiu, oarecum banal, istoric vorbind, de funcţionare a ceasului. Au auzit, în schimb, de ţiganii aştia care cântă manele. Ăia sunt dumnezeii lor. în aceştia cred ei.

Comments are closed.