Infantilismul din media. Presa e iresponsabila în general

Mie îmi plac mult poveștile, filmele fantasy și lucrurile care țin de copilărie. Toți avem momente când tânjim după copilărie. Dar, timpul a trecut și nu mai sunt copil; mă consider un om rațional și îmi plac oamenii mai deștepți și mai raționali ca mine. Deși locul oamenilor foarte deștepți ar trebui să fie undeva unde să fie văzuți și auziți de toată lumea, treaba asta nu se întâmplă, cel puțin în mass-media românească.

În afară de parlament, eu nu știu dacă există o altă instituție mai penibilă și iresponsabilă decât mass-media de la noi. Evident, am să mă explic.

Fairy

Avem tendinta de a trai intr-o poveste

Dacă privești cum este prezentat un eveniment la televizor, te poți întreba dacă românii sunt un popor infantil sau fără minte. De ce trebuie făcute montaje siropoase cu muzică de vioară sau Requiem de Mozart cand se prezintă inundațiile sau când moare cineva? Dacă moare cineva, un actor sau cântăreț mare, se fac niște reportaje gândite parcă pentru copii mici cărora nu le poți explica moartea.
 

Expresii de genul “cântă cu îngerii”, “îl face pe D-zeu să râdă”, “s-a dus la stele”, “a plecat puțin”, sunt lucruri care se spun copiilor mici, nu oamenilor mari. Și totuși, reporterii se întrec în tot felul de formulări pline de panglicuțe, mai strecoară o lacrimă, în loc să comenteze succint știrea, că doar omul trebuie să-și facă singur o părere și nu să i se dea cu ceapă pe la ochi. De fapt, când moare cineva, cuvintele sunt cam de prisos, iar cine a pierdut pe cineva drag înțelege ce spun.
 

Cam toate reportajele sociale sunt niște concerte de vioară, culminând cu inundațiile. “Oamenii au fost abandonați de D-zeu”, “s-a rupt cerul peste” Cioflingați, “s-a dezlănțuit urgia” sau “a sosit potopul” sunt lucruri cu care m-am obișnuit de ani buni. Montajele muzicale sunt tot mai lungi și văd mereu prim planuri cu grimasele unor bătrâni, oameni care se roagă “la bunul D-zeu” (care de bun ce e le-a distrus casele) și alte fețe disperate. Până la urmă eu la ce mă uit, la știri sau la drame indiene? În loc să văd niște apeluri lucide la calm și la ajutarea sinistraților, văd niște materiale lacrimogene care crează neliniște sau panică în rândurile celor care locuiesc în zone inundabile sau care au rude în astfel de locuri. Reacția poporului este “ne-o bătut D-zeu” sau “vine sfârșitul lumii, hai la cârciumă până nu o ia apa”, nu “hai să ne mobilizăm fraților!”.

Eu nu vreau să critic neapărat reporterul, pentru ca e și el un slujbaș acolo, dar presa este în general iresponsabilă și aruncă vina pe public, pentru că, chipurile, publicul “cere” un anumit tip de presă, muzică, filme, divertisment, etc. O televiziune nu e o langoșerie care vinde numai langoși cu brânză pentru că așa cere clientela de la colț. Se presupune că un redactor are mai multă cultură decât un patron de langoșerie și că înțelege că presa are un rol foarte complex în societate și poate manipula foarte ușor, poate crea panică și poate dezinforma. Dacă pe redactorul ăla nu-l duce capul, atunci o autoritate superioară, gen CNA, ar trebui să-i atragă atenția.

Un exemplu recent de presă iresponsabilă e prezentarea pe toate posturilor a otrăvii cu care s-a sinucis M.M. Cum ucide, unde se poate găsi, care e cantitatea letală minimă, am aflat până și culoarea. Sunt o mulțime de oameni depresivi cu tendințe de suicid care devorează informații din astea. Iar prezentarea morții artistei ca pe un basm frumos în care ea cântă cu îngerii nu face decât să îi împingă și mai tare pe anumiți nefericiți la gesturi extreme, de data asta cu “otrava sigură” prezentată la tv. Cred că e prima dată când se face reclamă unei otrăvuri. Mădălina Manole folosește otrava X este ca și Andreea Marin folosește “Head & Shoulders”. Folosește și tu!

9 thoughts on “Infantilismul din media. Presa e iresponsabila în general

  1. chiar ca ai dreptate. nu ma prea uit la TV asa ca nu am remarcat astea in mod deosebit.
    totul se prezinta cu o atitudine gen Miorita. da, o sa mor, n`am ce face, stau si astept.
    in loc sa se prezinte stiri se prezinta povesti lacrimogene ca sa ne deprimam toti, nu sa ne informam. asta e unul din motivele pentru care nu ma uit la stiri, chiar nu am chef si dispozitia sa ma incarc cu problemele altora.

  2. Cine nu se uita la tv (de la noi) zice ca exagerez sau ca bat campii. E mai bine ca nu te uiti, desi mie imi place sa fiu informat si sa aud pareri, nu-mi ajunge sa citesc in diagonala presa pe net.

    Eu zic ca s-a ajuns prea departe cu ce este permis in presa sau la tv. Azi la stirile de la Antena1 la “observator” era la inceputul jurnalului o prezentare 3D astrologica (nu astronomica) despre cum a fost cerul raportat la horoscopul Madalinei, si explica acolo foarte serios de eclipse si de Luna neagra care ar fi favorizat sinuciderea ei.

    Deci eu inteleg astrologia ca un tip de divertisment similar cu prezicerile caracatitei Paul sau cu ravasele trase de papagal la balci, dar discutiile despre Luna neagra la jurnalul de la ora 19 sunt pura dezinformare.

    Pentru cei care nu stiu, Luna neagra (astrologica) sau Lilith este o un “astru” imaginar, despre care s-a crezut ca exista in jurul Pamantului, dar care s-a dovedit ulterior ca nu exista, iar comunitatea stiintifica nu accepta existenta unui astfel de satelit, cat ar fi el de mic. Ganditi-va ca NORAD monitorizeaza obiecte de dimensiunea sculelor de mana scapate de astronauti. Lilith este f important in astrologie, dar cu toate astea nu reusesc sa inteleg cum te poate impinge la sinucidere un astru imaginar!?

  3. Asemenea discutii aveam si eu cu Luci, tovarasu de filme, privind spalarea de creier facuta de media.. parca nu-i asa de ridicola ideea ca tv-ul si programele de stiri sunt create in scopul de a tine populatia intr-o stare de semi-excitare si departe de probleme reale. Te mai miri de ce e lumea apatica si inghite atatea cacaturi de la guvern?
    Articolul tau mi-a amintit de modelul stirilo “no comment” de pe euronews. Simple filmari de 30 desecunde ce prezentau stirile principale fara comentarii si fara efecte speciale.. raw footage.. Erau suficiente si mult mai personale decat toata scalambaiala asta cu iz de divertisment ieftin.. daca era un razboi era de-ajuns sa vezi 30 de secunde de bombardament sa-ti dai seama ca-i iadul pe pamant, daca erau inundatii, cutremure, 30 de secunde de “urmarile dezastrului” te infiorau, nu erau necesare cuvintele.. imi lipsesc astfel de stiri.

  4. Richie, parerea mea e ca nu exista o conspiratie pentru a tine publicul intr-o stare anume. E mai simpla varianta in care cei care fac presa, ma refer la redactori si redactori sefi sunt pur si simplu mediocri atat ca oameni cat si profesional. Ca sa concepi si sa pui in practica o conspiratie trebuie sa fi inteligent si foarte bun profesional, nu ajunge sa fi doar viclean, cum sunt unii moguli media de pe la noi.

    Stirile gen no comment presupun si un anumit tip de montaj, fineturi pe care nu prea le-am intalnit in stirile de la noi. Un alt tip de reportaj deosebit este cel foto, va recomand tuturor The Big Picture (probabil tie o sa iti placa pt ca tocmai au un fotoreportaj cu turul Frantei)

    Lumea e apatica pentru ca autoritatile sunt surde la ce vor cetatenii si lumea s-a obisnuit cu faptul ca de exemplu daca suni la politie sa reclami un lucru cum ar fi niste boschetari sau un nesimtit care tureaza motorul la 2 noaptea, nu se intampla nimic. Starea asta de spirit s-a generalizat.

    • de acord cu Sirg, genul asta de stiri sunt cele mai simple. Diferenta de la cer pana la pamant intre un articol care ne spune cum au murit 3 oameni intr`un accident de masina si un articol de investigatie, care presupune munca de documentare.
       

    • din seria “infantilismul in promovarea unui site”. hai sa spamam ce prindem, poate gasim clienti la fetite pe net. go get an STD!

Comments are closed.