Cărți – Ultimul Gardian

Warcraft - Ultimul GardianCând eram mic, habar nu aveam ce e acela un elf. Pentru mine genul “fantasy” însemna Povești nemuritoare, 1001 de nopți, Greuceanu și alte cărți de gen. Jocurile pe calculator m-au introdus în lumea fantasy, cu creaturile-i imaginate de Tolkien și mitologia occidentală. Cred că primul meu joc fantasy a fost Warcraft – Orcs & Humans (prin 1994), care m-a captivat total și mi-a deschis apetitul pentru cât mai multe creaturi fantastice și conflicte mistice.

Anii au trecut și ceea ce a început cu Warcraft, s-a transformat în fenomenul World of Warcraft, jocul online care captivează peste 10 milioane de jucători din întreaga lume. Povestea jocului s-a dezvoltat atât de mult, încât datorită cererii, s-au scris cărți ce dezvoltă foarte mult întâmplările din joc, chestie care nu poate decât să mă bucure.

Ultimul gardian este o carte despre Medivh, cel mai puternic mag din Azeroth, și ucenicul său Khadgar, care se trezește prins în iureșul dramatic al destinului maestrului său. Scrisă cu destul talent, povestea ia o turnură filozofică prin felul în care Medivh explică magia și timpul, care în turnul său, aflat într-un punct de instabilitate al cosmosului, fluctuează și îl fascinează pe tânărul ucenic. Timpul este asemenea unui ceas mecanic, precis, previzibil în cursul său, dar totodată, evenimentele sunt imprevizibile, precum ordinea firelor de nisip ce se strecoară în clepsidră. Omul nu poate opri sau da ceasul înapoi, dar poate încerca să schimbe ordinea în care firele de nisip curg în clepsidră.

Medivh, the Last Guardian of TristfalMedivh (stânga) este omul împovărat de propriul său destin, hotărât și asumat de părinții lui dinaintea nașterii sale, un destin pe cât de măreț pe atât de dramatic și cutremurător, împotriva căruia încearcă să se opună. Ceilalți eroi, printre cele mai importante figuri din universul Warcraft, cum ar fi lordul Lothar sau regele Llane, sunt simpli pioni în dezvăluirea menirii lui Medivh, asistând neputincioși la schimbarea totale a lumii lor. Povestea lui Medivh îmi amintește de Anakin Skywalker, dar personalitatea lui este mai puternică și mai interesantă.

Nu este o carte de referință, ci mai degrabă o carte pe care o citești din plăcere și de asta o recomand.