Ce nu-mi place la nationalistii maghiari

Odata cu alegerile parlamentare fiecare post are macar o emisiune electorala si astfel vrand nevrand tot dau de cate una. TVR are emisiuni in limba maghiara si hop, il vad pe domnul Marko Bela intr-o polemica in limba sa materna cu alti contracandidati. Eu nu am inteles politica sa si nici nu m-au convins argumentele sale. Dansul tot ii dadea cu limba maghiara peste tot, cu steagul unguresc, si intreba de ce populatia de etnie maghiara ar trebui sa participe la sarbatorile nationale romanesti.

In primul rand, nu am nimic cu cetatenii romani de etnie maghiara, germana s.a. mai ales pentru ca la randul meu ma trag din nemti si maghiari. Dar nu inteleg un lucru, si anume – atunci cand esti cetatean al unei tari, de ce nu vrei sa accepti limba oficiala si insemnele tarii respective, precum steagul, simbolurile si sarbatorile nationale? Pentru ca in orice tara cu care noi ne comparam, cu toate ca minoritatile se bucura de toate drepturile ca si ceilalti, toti accepta si respecta simbolurile nationale. Daca vrei sa devi cetatean american sau canadian, este musai sa cunosti limba oficiala, sa cunosti istoria si geografia tarii si sa respecti simbolurile nationale. SUA este un exemplu foarte bun, unde sunt oameni din toate colturile pamantului, dar toti respecta un singur steag, si anume “stars and stripes”. Nu cred ca exista cazuri in care un primar din SUA sa fi zis, eu nu particip la ziua nationala pentru ca sunt italian de origine, sau ceva asemanator! De ce politicienii nostri care zic ca reprezinta maghiarimea din Romania doresc sa arboreze steagul Ungariei in loc de cel românesc, sau sa nu participe la sarbatorile nationale? Sincer, treaba cu steagul nu ma deranjeaza atat de mult cat problema limbii, pentru ca sunt foarte multi “unguri” in Romania care nu stiu o boaba romaneste. Am folosit ghilimelele pentru ca si ei sunt cetateni romani. Parintii mei vorbesc maghiara, dar asta nu i-a impiedicat ca sa invete la perfectie limba romana, pentru ca pana la urma traim in Romania si sunt cetateni romani, iar cand ai o problema, apelezi la autoritatile romanesti, care vorbesc in romaneste, nu la cele unguresti.

Nu vreau sa fac un post nationalist, pt ca nu cred in nationalism, numai ca mi se pare nerealista politica pe care o duc nationalistii maghiari. Ei ca politicieni au de castigat niste locuri in parlament, in schimb cei pe care ii reprezinta au de pierdut, izolandu-se si mai mult de restul tarii. Va dau un exemplu simplu: am avut colegi la facultate din zona Mures, care avand nevoie de o diploma mai buna, au venit la Timisoara, si au constatat ca trebuie sa invete romaneste. Problema lor era ca se faceau de ras cand trebuia sa raspunda la tabla sau cand aveau de facut o lucrare scrisa. Pai cum vrei sa lucrezi in Romania ca inginer daca nu stii sa vorbesti corect o propozitie? Ce sa mai vorbim de relatii cu publicul sau vanzari… Rade lumea de tine.

In fine. Mi se pare trist ca mai exista oameni care cred in enclavizare si in concepte nationaliste anacronice. Iar din pacate, aceste discutii aprind spirite, de regula in tabere extremiste, de ambele parti, creeand probleme acolo unde nu sunt.