Zilele Timisoarei 2009

Anul acesta Timișoara aniversează de zilele orașului (1-3 august) 90 de ani de la intrarea armatelor românești în Timișoara, la 1919, moment ce marchează începuturile administrației românești. Totodată, mai interesant din punctul meu de vedere, se aniversează 990 de ani de istorie a orașului, datorită unui document al împăratului bizantin Basil al II-lea din anul 1019. E un lucru despre care nu știam, eu știind că prima atestare documentară e de acum aproximativ 700 de ani, aniversare la care s-a inaugurat Piața 700 pe timpul lui Ceaușescu. Totuși, documentele lui Basil al II-lea pomenesc de “Castrum Regium Temes”, iar ulterior se vorbește de cetatea Times, nucleul în jurul căruia s-a format orașul de pe Bega. Basil al II-lea nu a fost departe de a cuceri Timișoara în campania s-a de extindere a imperiului către nord, îndreptată în special împotriva bulgarilor, pe care i-a cucerit în 1018. Împeriul Bizantin se întindea în acea perioadă, în partea de nord vest, de la marea Adriatică, până la Dunăre, deltă și Marea Neagră, fiind unul dintre cele mai importante imperii ale epocii.

Calareti la zilele Timisoarei 2009 Caleasca de la zilele Timisoarei 2009 Multimea ascultand istoria generalului Eugen de Savoia

Revenind la timișorenii noștrii, cu toată canicula asta, am surprins câteva din manifestările dedicate zilelor orașului, dar sincer nu m-au impresionat pentru că le lipsea anvergura și spectacolul. Festivalul Berii Timișoreana a fost parcă mai prezent. Câtiva oameni călare în costume ponosite de epocă, o caleașcă condusă de un vizitiu în blugi, și alte personaje neverosimile care îmi sugerau un carnaval școlăresc și nu o manifestare pentru o sărbătoare cu cifre rotunde. Probabil că atât s-a putut, dar zău că e păcat și ar trebui să se facă mai mult pentru că există un potențial enorm de exploatat.

Bonus — o poză pe care vă las să ghiciți voi de unde e:
Pe când și la Timișoara?

4 thoughts on “Zilele Timisoarei 2009

  1. Stimate domnule Sirg,

    hai maine cu noi la o intalnire neoficiala de bere. O sa fim mai multi si i-ai vazut la bloggereala. Iesim sa ne relaxam. Ce zici?

  2. Si Beer&Bricks e pe strada cu Time, pe undeva. Scuze ca nu ti-am raspuns mai devreme, dar n-am stiut si nici n-am avut vreme sa intreb cat am fost la banca. 🙂

Comments are closed.