Personaje preferate din cărţi

Precis că fiecare a avut la un moment dat un personaj favorit într-o carte. Mă adresez cititorilor mei care au citit măcar o carte (cărţile de poker şi manualul de la bicicletă nu se pun). Citesc mai multe bloguri ai unor oameni care citesc mult mai multe cărţi decât mine şi adesea îşi scriu impresiile despre cărţile citite, probabil sub formă de recomandare. Totuşi, o carte fără personaje interesante este proastă şi adesea acţiunea cărţii contează mai puţin decât personajele. Dar prea puţin, sau niciodată, am văzut o recomandare de carte în care să se prezinte personajele, şi nu vorbesc de cărţi documentar.

Dacă spun Alexandre Dumas mă gândesc imediat la D’Artagnan, dacă spun Mark Twain mă gândesc la Huckleberry Finn şi aşa mai departe. Sherlock Holmes, Jean Valjean, Robinson Crusoe, Ana Karenina, Hamlet — iată numai câteva nume sonore care îmi vin în minte din cărţile foarte cunoscute.

Înainte să ajung la liceu, personajul meu preferat era D’Artagnan, care era pentru mine un fel de Chuck Norris al secolului 17. Mi-a plăcut teribil cum a venit el la Paris pe calul lui portocaliu şi s-a băgat în toate încurcăturile posibile din cauza temperamentului său, ca ulterior să ajungă căpitanul muşchetarilor şi cel mai bun spadasin. Apoi personajele preferate s-au schimbat, şi îmi amintesc că într-o vreme eram fascinat de căpitanul Nemo. Capitanul Nemo in NautilusJules Verne îi dă opersonalitate foarte interesantă, a unui om enigmatic şi dur, dar în esenţă nobil şi pasional. Căpitanul Nemo pare un negativ, dar are acea figură de mentor pe care negativii autentici nu o au. Nemo (nimeni în latină) este omul care a întors spatele civilizaţiei pentru a se dedica unei lumi mai frumoase şi interesante decât pământurile oamenilor, şi anume oceanul. Oceanul este lumea lui Nemo, iar Nautilus este submarinul închisoare în care el însuşi s-a autoexilat. Nemo este un vizionar neînţeles, un savant sihastru cu a cărui imaginaţie a creat Nautilus, suma a tot ce avea omenirea mai bun de oferit. Nemo nu poate exista fără Nautilus şi pe mine m-a fascinat omul-maşină pe care l-a descris Jules Verne, tocmai pentru că avea slăbiciunile în care ne regăsim cu toţii — compasiune, regrete, furie, deznădejde. Nemo a intrat definitiv în topul meu în Insula Misterioasă, când reapare, bătrân şi slăbit, în ipostaza misteriosului salvator din umbră.

Huck si Jim mergand catre epavaTot atunci, printre personajele mele favorite era Huckleberry Finn, un fel de portret stilizat al lui Mark Twain, băiatul problemă care fuge de acasă cu un sclav negru. Personalitatea lui Huck am înţeles-o în timp, odată cu trecerea anilor. Mi-a plăcut povestea lui pentru că Mark Twain a fost senzaţional prin modul său de a reda povestirea la persoana I, prin vocea lui Huck, ce vorbea natural în dialect. Huckleberry fuge de un mod de viaţă cu care nu se poate identifica, de canoanele pe care i le impune societatea habotnică şi sclavagistă din America secolului 19, în căutarea unei noi identităţi, a unor noi sensuri şi a libertăţii pe care deşi o avea, nu conţinea valorile la care ţinea. Huck nu are cultură şi nici experienţă de viaţă, şi totuşi, pus în nişte situaţii de viaţă şi de moarte sau în care trebuie să aleagă între două rele, reuşeşte mereu să facă alegerea morală pentru a-şi ajuta prietenul “interzis”, sclavul Jim. El analizează mereu situaţiile în care intră şi adesea evidenţiază fără să vrea discrepanțele morale ale epocii și defectele dar și calitățile oamenilor.
Unul din pasajele care îl descriu pe Huck e momentul în care se hotărăște să îl salveze (din nou) pe Jim:

[..] cum îmi spunea mereu “puișorule” și mă răsfăța, și nu știa cum să mai mă copleșească în marea lui bunătate. La urmă mi-am amintit cum îl scăpasem de oamenii ăia [..] cât de recunoscător mi-a fost Jim atunci! Zicea că-s cel mai bun prieten pe care l-a avut vreodată și singurul lui prieten de astăzi. Tot gândindu-mă așa, privirile îmi căzură asupra răvașului pe care-l scrisesem domnișoarei Watson. Mare belea pe capul meu! Am luat hârtia. Tremuram ca o frunză-n vânt, fiindcă trebuia să mă hotărăsc o dată pentru totdeauna. Am chibzuit nițel, ținându-mi răsuflarea, apoi mi-am zis:
— Fie! Mă duc în iad! — și am rupt hârtia.
Erau gânduri și vorbe îngrozitoare, dar nu le mai puteam lua înapoi. Ce-am spus a rămas bun spus și nu m-am mai gândit să mă-ndrept. Mi-am scos din cap ideea asta, zicându-mi c-am să fiu iarăși ticălos, fiindcă așa îmi era felul și așa fusesem crescut, pe când cealaltă cale nu era de mine. Și, pentru început, mi-am pus în gând să-l scap din nou pe Jim din robie [..]

Probabil voi mai reveni cu tema asta, dar până atunci o sugerez celor care scriu des despre cărți, și pe moment mă gândesc la Tomata, Jen, și Lilișor.

12 thoughts on “Personaje preferate din cărţi

  1. intoarcerea lui Nemo din “Insula misterioasa ” este geniala…la fel si inmormatarea sa in mare. 🙂
    Un alt personaj al lui Jules Verne , protagonistul din Mathias Sandorf…adica contele de acelasi nume. Razbunarea acestuia este planuita foarte meticulos si revenirea sa este excelent gandita.

  2. Mare dreptate ai cu personajele, insa uite… astea de care ai vorbit tu exista deja de multa vreme. Adica sunt carti de referinta si datorita acestui lucru si personajele sunt celebre. Stai putin sa mai treaca niste ani si o sa vezi cum lumea o sa vorbeasca si de alte personaje din carti mai noi. Numai sa dobandeasca si literatura moderna si post-moderna niscai faima. 😉

  3. @Tomata — mă gândeam că ar fi minunat dacă voi, cei care citiţi noile apariţii, şi care oricum citiţi mai mult decât media, aţi scrie mai mult despre personajele din cărţile pe care le prezentaţi.

    Dar mi-ar plăcea să aflu care sunt personajele voastre preferate, chiar dacă sunt consacrate… şi ce dacă sunt.

  4. personaj preferat… printul Miskin (Idiotul)…presonajul lui Dostoievski pe care de curand l’am descoperit, m’a impresionat prin simplitatea si totusi complexitatea caracterului sau 🙂 .

  5. Sa stii ca la acelasi lucru ma gandeam si eu, la un moment dat cand nu stiam ce sa mai citesc. Si tind sa-i dau dreptate Tomatei, personajele descrise de tine au o istorie literara. Am o colega de serviciu, Adela, care mereu imi povesteste de diverse carti pe care le-a citit, si ea a citit nu gluma. Imi povesteste cu o asemenea patima incat adesea le imprumut de la ea sau de la biblioteca pentru a ma delecta cu ele.

  6. @Nabbu — una din fazele mele preferate e când îl scapă pe Jim de la ferma Phelps şi are o bucată de unt pe cap, sub pălărie. Dna Phelps îl reţine într-o cameră călduoasă iar untul i se topeşte, curgându-i pe faţă. Atunci doamna Phelps leşină şi ţipă că i se topeşte capul lui Tom (Huck).
    Mie mi-a plăcut tot timpul mai mult de Huck decât de Tom, pentru că Tom face pe ştrengarul cât timp el are casa lui şi o familie, dar Huck e un ştrengar pentru că el chiar nu are casă şi familie, el doarme în butoi şi fuge de taică-su beţivan.

    @lili — aştept să văd ce scrii

  7. din link in link am ajuns si pe aici si nu imi pare rau, dimpotriva, mi-am regasit prieteni din copilarie; mie imi e dor de Gulliver al lui Swift.

  8. @Nabbu — un citat din varianta originală, momentul în care Tom și Huck intră cu un negru (servitor) în coliba în care era închis sclavul fugar Jim, prietenul lui Huck (Jim îi recunoaște și e cât pe aci să îi dea de gol pe Tom și Huck, iar Huck îi face semn să tacă) Negrul servitor nu mai știe ce să creadă și cei doi îi zic că sunt vrăjitoare, pt că era f superstițios.

    “Oh, it’s de dad-blame’ witches, sah, en I wisht I was dead, I do. Dey’s awluz at it, sah, en dey do mos’ kill me, dey sk’yers me so. Please don’t tell nobody ’bout it, sah, er ole Mars Silas he’ll scole me; ‘kase he says dey ain’t no witches. I jis’ wish to goodness he was heah now — den what would he say! I jis’ bet he couldn’t fine no way to git aroun’ it dis time.”

  9. Pingback: Tomata cu scufiţă » Blog Archive » Top 10 – personaje preferate

  10. Pingback: Top 5 personaje preferate din cartile cu vampiri | Lilisor.net: blog personal feminin

Comments are closed.