Ințeleg că jurnalismul are mai multe forme și că se ocupă fie de senzațional, politică, divertisment și altele, dar nu înțeleg de ce există atât de multă dezinformare la televizor (și nu numai). Pentru că jurnalismul prost e un subiect vast, mă refer doar la acele emisiuni unde sunt invitați tot felul de semidocți ca să-și dea cu părerea despre evoluție, civilizații dispărute, extratereștrii, big bang, univers, fizică, astronomie, destin și ce mai vreți voi. Dar, din păcate, oamenii ăștia nu au nici o idee despre ce vorbesc, sau, în cel mai fericit caz, au citit multe lucruri pe care însă nu le-au înțeles.
Azi, dau peste un nene “scriitor” la un post relativ respectabil, care își dădea cu părerea despre univers, și explica tot felul de prostii despre big bang și formarea sistemelor solare. De acord că big bang-ul e o teorie (acceptată totuși de o bună majoritate a comunității științifice) dar dacă cineva nu o înțelege, asta nu înseamnă că de asta nu e valabilă sau că e proastă. Zicea domnul scriitor că el nu poate accepta ca materia să explodeze în infinit (referindu-se la big bang). Păi nene, teoria spune că tot universul s-a născut prin big bang, inclusiv spațiul, care e o consecință a energiei, nu doar materia/energia. Apoi zice o altă aiureală, că teoria după care sistemele solare se formează din nebuloase (nori de praf și gaze de dimensiuni astronomice) e greșită, pentru că nimic nu se poate forma dintr-un nor inert și nemișcat. O simplă recapitulare a noțiunilor de termodinamică din liceu ne spune că atomii și moleculele din orice gaz sunt în mișcare, cu excepția cazului în care am avea temperatura de 0 absolut (grade kelvin). Pe lângă asta mai avem radiații și perturbații gravitaționale de la stele din jur și alte corpuri, comete, planetoizi rătăciți etc, așa că, dacă pui cap la cap niște noțiuni elementare de fizică poți înțelege cum se nasc sistemele planetare. Important e să gândești cu mintea ta.
De ce nu se poate invita un tânăr doctorand în astrofizică sau pe cineva de la institutul astronomic, în loc de tot felul de reeditări de prof. Hîncu? În sfârșit…
O altă emisiune care îmi displace, deși adesea temele sunt interesante, e acea emisiune științifico-kitsch-fantastică a lui Oreste, care profită din plin de ignoranța oamenilor. E firesc ca lumea să nu știe despre fizica cuantică sau alte domenii sofisticate, dar atunci mai bine aduci pe cineva competent și cu darul de a explica, decât tot felul de genii ratate care bat câmpii într-un discurs prolix care te prostește mai mult decât te informează.
Ca o concluzie, îmi amintesc din nou invitații de la emisiunea dedicată inaugurării acceleratorului Hadron collider de la CERN pe Realitatea TV — un preot, un politician, un astrolog și un fizician (în alt studio). Cine a vorbit mai mult despre hadroni? Popa și politicianul. Când a vrut să zică și fizicianul ceva, au băgat publicitate. Ce a înțeles românul? Să dea bani la biserică pentru că vine sfârșitul lumii și nu se știe dacă prinde loc în Rai, și că trebuie să meargă la vot ca să voteze cu politicienii responsabili care nu ar investi în cercetare.
Oamenii sunt foarte usor influentabili. SI mai stau si cu frica de viata de dupa moarte. Nimeni nu vrea sa auda parerile specialistilor, nimeni nu vrea sa fie lamurit si – doamne fereste – sa isi dea seama ca au fost folositi de biserica, crezand intr-o minciuna care tine de 2000 de ani. E clar ca biserica o sa aiba ultimul cuvant, mereu!
Eu nu cred intr-o conspiratie din asta. Depinde foarte mult si de realizatori si de cei care dicteaza politica posturilor. Oamenii vor cauta mereu raspunsuri, de unde si curiozitatea pentru subiecte care aparent nu au nici o legatura sau folos pentru viata noastra cotidiana (de exemplu big bangul).
Totusi, apar momente cand stiinta sau consecintele unor experimente, cum ar fi cele de la CERN, ne-ar putea afecta viata. Si atunci, cei care realizeaza emisiuni, sunt datori cu niste explicatii reale, nu dezinformare.
Apoi, legat de minciuna care tine de 2000 de ani, cum zici… eu nu cred ca cineva ne minte de 2000 de ani, ci mai degraba fiecare generatie a continuat niste “minciuni” sau un status quo.
Cine era scriitorul?
Imi place cuvantul anti-spam din click-ul asta: “DOH”.
Nu i-am reţinut numele.
Am şi un cuvânt anti spam cricri 🙂
Tare. :)) Am dat mai multe refresh-uri ca sa vad ce cuvinte ai mai bagat si m-am hlizit pe-aici, dar pe ala nu l-am vazut. E un semn. 😀
asa ma distreaza toti \”oamenii astia de stiinta\” de la TV, bine ca revolutioneaza cunoasterea universului din studiourile OTViste ca probabil numai prostimea ii asculta, lumea invatata nici nu`i baga in seama.
nu era la OTV ci la N24
Nu cumva era tipul despre care-i vorba aici?
http://nucredetzi.ablog.ro/2008-10-21/upgrade-la-povestea-acceleratorului-de-particule-lhc.html