Există destui bani?

Aaron Spelling’s manor

Iară scriu despre bani, dar azi am un fix. Citeam într-un ziar despre casele celor mai bogaţi oameni din lume şi de oameni care au salarii anuale în dolari din 8 (opt) cifre (pentru cei cu matematica în pioneze, asta înseamna sute de milioane dă dolari). Mă întreb, există pentru cineva o sumă sau un nivel de bogăţie care să reprezinte un maxim, încât să zică, gata, am destui bani, destule case, maşini, bunuri, încât nu mai îmi trebuie nimic.

Mulţi pe care îi cunosc zic că nu îşi doresc milioane de dolari (pe unii îi sperie gândul de a avea foarte mulţi bani), dar fără excepţie îmi spun “doresc să am atâţia bani încât să duc un trai decent”. E o formulă foarte cunoscută, dar definiţia traiului decent variază de la un om la altul foarte mult. Pentru unii decent este să ai bani de medicamente, iar pentru alţii să ai o vilă şi măcar 2 maşini. Sunt şi aceia care consideră un trai decent situaţia în care au un venit asigurat care le permite să nu mai muncească toată viaţa. Eu unul m-aş plictisi teribil dacă aş trăi şi n-ar trebui să fac nimic toată viaţa. Deregula urăsc cuvântul “trebuie”, dar uneori e bun, pentru că mă mai scoate din amorţeala de a sta şi a nu face nimic. Şezutul pe bancă în faţa blocului şi contemplarea buruienilor ce cresc pe cei 5 metri de pământ ai blocului este un obicei iubit în România.

Dar revin la cei care prin diferite mijloace, prin merit sau nu, au ajuns extrem de bogaţi. Aaron Spelling avea casa din imagine, de cel putin 120 de camere. Iar el era singur cu nevastă-sa şi cu fiică-sa care oricum stătea în vilele ei, pe rând sau deodată, cum putea şi ea săraca. Dar mă întreb, la ce i-a folosit palatul ăsta şi la ce bun a dat aproximativ 30 de milioane de dolari pentru construcţie, ca imediat după ce a murit, nevastă-sa s-a grăbit să o vândă, probabil pentru bani de medicamente.

Chestia e că omul trăieşte, trage tare, sau parvine cu sârg, adună bani, apatamente, maşini, bunuri, suveniruri, iar după ce moare se duce pe lumea cealaltă într-un costum ieftin, nici măcar cu buletinul la el. Dacă faci diferenţa între momentul naşterii şi cel al morţii, singurul câştig e un costum de mort şi după obiceiuri, niste bani care oricum nu sunt convertibili “dincolo”.

Eu nu mă întreb acum pentru ce trăim, ci dacă bogăţiile au cu adevărat valoarea pe care oamenii le-o dau. Ce poţi face cu zeci de miliarde de dolari, tu un singur om? Ce fac cei care au salarii de sute de milioane de dolari? Ei cum îşi fac piaţa? Oare cumpără pâinea la franzelă sau cu tot cu brutărie? Ce faci când ai mai mulţi bani decât toţi locuitorii unui oraş obişnuit la un loc? Ai putea să le plăteşti la toţi facturile la telefon sau să iei pizza pentru tot oraşul. Sau ai putea să bei singur un whiskey într-o vilă cu 100 de camere goale, gândindu-te la următorul pahar pe care să îl bei. Ai bani dar dacă te tai, sângerezi ca un sărac, pentru că tot om eşti, cu 7 sau 2 zerouri la salar.

Eu cred că fiecare om e parte dintr-un incomensurabil puzzle viu dar majoritatea nu conştientizează “piesele” din jurul său. Sunt oameni totuşi pe care îi apreciez foarte mult, şi anume cei care au înţeles că se poate ca plăcerea de a dărui să fie la fel sau chiar mai mare decât plăcerea de a avea şi de a obţine bunuri. E o chestie să dai, mai ales necunoscuţilor. Cineva îmi zicea că poate fi şi un orgoliu, o altă formă de orgoliu, anume de încerca o formă de superioritate dumnezeiască asupra celor mai neavuţi, o formă de a umple un complex de insecuritate, probabil. Şi dacă ar fi aşa ce… din partea mea să fie cât mai “insecuri” cu putinţă.

Cât ar fi pentru voi “destul”? Ce aţi face cu “destui” bani? Ar fi vreodată destui?

4 thoughts on “Există destui bani?

  1. Pentru mine ar fi destul in momentul in care as avea o casa a mea. Cred ca e singura mea dorinta de mica fiind : sa am casutza mea, cu gradina mica in spate, cu vreo 2-3 pomi fructiferi prin fata casei, cu multe flori la fereastra. Nu vreau 10 masini, nici vila. Poate ma multumesc cu putin, dar asta e idealul meu. Cand am sa ajung acolo, am sa ma opresc.
    Sunt de acord cu tine in privinta a ceva ce trebuie facut. Daca nu stiu ca am ceva de lucru, efectiv lenevesc, las totul pe maine ca atunci voi avea chef. Unii ar spune ca e lipsa de automotivare, dar e bine sa stii ca ceva, cineva are nevoie de tine, nu?

  2. Sumele acelea de 8 cifre iti permit sa traiesti o viata la care multi doar viseaza, o viata cu posibilitati nelimitate, unde totul este la superlativ. In ziua de astazi 98% din oameni pot doar sa priveasca, sa admire si sa suspine dupa lucrurile si experientele pe care acei bani ii pot oferii. In ziua de azi tehnologia si creativitatea oamenilor ne ofera o posibilitate infinita de a cheltuii acei bani.

    La acesti oameni nu e vorba ca au atatia bani de nu le mai trebuie nimic, ei au o sursa care le permite sa nu mai aiba nici o grija din punct de vedere financiar, iar in acest mod ei se pot concentra doar pe lucrurile care le plac, pe cand majoritatea se chinuie zilnic sa mai stranga, se lupta sa faca ceva in plus, etc.

    Referitor la casa lui Aaron Spelling ce pot sa spun … toata lumea ar dorii sa guste din acea senzatie apetisanta pe care ti-o ofera sentimentul ca in sfarsit esti un mic rege, iar aceasta cladire imensa si impresionanta este in sfarsit castelul tau, un simbol al puterii imparatesti. El a gustat aceasta senzatie minunata, dupa care a vazut ca totusi in zilele noastre ceva de genul acesta nu isi are rostul, si intretinerea este prea costisitoare. Macar si-a satisfacut orgoliul …

    Acum referitor la ultimele intrebari din acest post …

    Cuvantul “destul” automat in mintea mea echivaleaza cu o limita, iar eu urasc limitele.

    Ce as face cu atatia bani ? Simplu …as face o multime de lucruri marete, care sa ma faca nemuritor, o amintire vie in mintile generatiilor urmatoare.

    Punct !

Comments are closed.