Zmei si balauri

Vorbind de filmul Fire and Ice am ajuns sa dezbat cu CriCri infatisarea zmeilor si a balaurilor. Recunosc ca nu mi-am pus problema pana recent cum arata un zmeu. Azi vin cu doua propuneri. Pentru mine balaurul e cel de mai jos, iar zmeul arata cumva ca in poza a doua ๐Ÿ™‚ Voi ce ziceti? Sunt curios si de alte propuneri.

1)

Dragon

2)

Dragonkin

Modelele sunt din WoW

9 thoughts on “Zmei si balauri

  1. prima poza e cel mai adevarat dragon (balaur) din imaginatia mea, coada lunga, gheare, aripi lungi si solzoase.
    habar n`am cum arata un zmeu desi citeam de ei la petre ispirescu, culmea nu cred ca imi si imaginam cum arata. cred ca ii asociam cu niste persoane masive gen malac dar fara detalii mai clare. probabil dragonkin`ul nr. 2 e potrivit pt. un zmeu.

  2. CriCri – care dintre ei totusi?

    Ieri am reascultat in format mp3 povestea Greuceanu de Ispirescu. Dupa ce se dadu Greuceanu peste cap si se facu musca, auzi ce vorbeau zmeoaicele. Si asa afla ca zmeii erau plecati la vanatoare in codrul verde, iar cel mic avea sa se intoarca de cu seara, cel mijlociu la miezul noptii, iar zmeul cel mare dimineata. [..]

    Sarind peste detalii, zmeii vin calare peste podul sub care se ascunse Greuceanul. Dar caii zmeilor se temeau de Greuceanu si sarira inapoi 77 de pasi. Problema – cum putea “zmeul” din fig 1) sa vina calare pe un cal (pleonasm, dar in wow “calarim” de toate, ursi, berbeci, tigri, elefanti, mamuti, s.a. ๐Ÿ™‚ )

    O alta abilitate a zmeilor este aceea de a-si schimba forma, deci puteau sa fie si oameni. Dupa ce Greuceanu ii biruie pe zmei, zmeoaicele se transforma pe rand in copac si gradina ca sa il otraveasca pe Greuceanu.

    mama cate filozofie pe tema zmeiilor ๐Ÿ˜€

  3. ๐Ÿ™‚
    Pai ma refeream ca merg amandoi, primul ca balaur si al doilea pe post de zmeu.
    Da, la ce ai zis si tu in comentariul asta m-am referit, cand am argumentat ca zmeul nu e dragon, in sensul ca zmeii faceau treburi mai greu de facut pt. un dragon mare, gras si patruped. Dar, evident, poate fi daca isi schimba forma; numai ca nu e starea lui naturala. :))

  4. P.S. Eu mi-am amintit treburile astea de cand am citit Greuceanu si celelalte cand eram mica. ๐Ÿ˜› ๐Ÿ˜›

  5. BALAUR – animal fantastic de proportii uriase, in mitologia romaneasca, inchipuit sub forma de sarpe cu aripi, picioare si mai multe capete sau tot sub forma de sarpe, dar cu solzi mari si cap de cal. Este o intruchipare a raului, razbunator si distrugator. De multe ori apare si ca personificare a cruzimii omenesti. Prezent in majoritatea basmelor romanesti.

    ZMEU – fiinta legendara in basmele romanesti, asemenea balaurului (v) ; apare si ca fiinta a vazduhului cu atribute fantastice: varsa foc pe gura, umbla cu o falca in cer si cu una in pamant, iar pe cap are o piatra nestemata care lumineaza ca soarele. De obicei, adora fetele frumoase, pe care le rapeste, ceea ce il face de temut. Este invins insa, mai totdeauna de Fat Frumos

    George Lazarescu – Dictionar de mitologie, Editura Ion Creanga Bucuresti, 1979

Comments are closed.