Alocatii diferentiate

De când cu criza, cei din guvern au venit cu idei și soluții tot mai controversate pentru a aduce mai mulți bani la buget, de regulă pe spinarea celor care muncesc din greu pentru un trai mai bun, și anume clasa de mijloc. Recent, le-a venit ideea de a “ajusta” alocațiile copiilor în funcție de venitul părinților. Cum zicea și domnul Boc — copiii a căror părinți au Mercedes în curte nu au nevoie de o alocație mare sau chiar se pot lipsi de ea. După vorba “azi furi un ou, mâine un bou”, mă întreb cât mai durează până luăm și Mercedesul, dacă tot am început să luăm cu de-a sila alocația.

Raționamentul miniștrilor are logica sa, nu contest, pentru că un copil de bani gata cheltuie alocația aia într-o zi, iar altul sărac o dă părinților care au venituri și așa mici, pentru a ajuta la cheltuielile familiei. Și aici ajungem de fapt la problemă, la faptul că într-o familie săracă, pe care ministrul Șeitan vrea să o ajute, alocația nu ajunge aproape niciodată la copil. Câți părinți săraci nu au făcut, în mod iresponsabil, o mulțime de copii pe care nu-i pot întreține și cărora le limitează astfel orice șansă de viitor? România e plină de familii sărace, adesea de țigani, care fac copii mulți și trăiesc numai din alocație și ajutoare sociale, dar copiii lor rămân analfabeți și neinstruiți, o viitoare povară socială pe care noi sau copiii noștri o vor suporta. De multe ori în situații din astea alocația se duce pe băutură și țigări, prea rar pe rechizite, cărți sau hăinuțe pentru copii.

Așa că mă întreb, pe cine ajută de fapt măsura asta? În nici un caz pe părintele cu un salar decent, care dorește ce-i mai bun pentru copilul său. Lui i se va mai tăia un pic din venituri. Și cum ziceam, e discutabil dacă va ajuta familiile sărace. Impresia mea e că guvernele noastre nu fac decât să încurajeze lumea la sărăcie și ajutoare sociale ineficiente dar facile, în timp ce descurajează dezvoltarea clasei de mijloc, a oamenilor cu inițiativă, cu studii și cu dorință de bunăstare.

6 thoughts on “Alocatii diferentiate

  1. urasc din tot sufletul masurile astea populiste. nu vad relevanta legata de destinatia banilor, copilul bogat poate sa`si aprinda trabucul cu banii luati de pe alocatie din partea mea.
    parintii lui bogati cotizeaza la stat cat nu cotizeaza 10 familii sarace. daca vor sa ajute, atunci sa acorde ajutorul sub alta forma dar sa lase alocatiile egale pentru toti copiii.
    o idee mai buna ar fi asta: ajutorul social pt. copii sa se opreasca la 3. peste 3 copii nu mai primesti nimik de la stat pentru ca se considera ca ai din ce sa`i cresti. daca nu ai, nu`i fa. pun pariu ca multe familii vai de capul lor fac pe copii ca sa ia ajutor de pe ei si e o bataie de joc fatza de o viata nevinovata. cate familii bogate/instarite/care traiesc decent au mai mult de 3 copii? sincer, eu nu stiu nici una. dar cate familii de pocaiti saraci, tigani, jerpeliti au 5+ ? o groaza.
    masurile astea sunt luate ca sa pice in fund prostimea de bunatatea lui boc, acest robin hood al romaniei, sa luam de la bogati si sa dam la saraci.
    /puke

  2. La noi trebuie încurajată natalitatea în cadrul familiilor cu posibilități, o familie mai săracă să fie ajutată doar pentru un copil. Și nu neapărat prin ajutor trebuie să se înțeleagă bani dați direct părintelui sau copilului ci mai degrabă e nevoie de facilități — reduceri la cărți, la rechizite, la bilete de teatru, film, spectacole, burse, subvenționarea celor interesați de activități creative în afara școlii (cluburi de modelism, de pictură, dans, informatică, etc). Dar la noi se gândește cu curul, nu cu capul…

  3. la noi problema cu natalitatea e ca in idiocracy.
    se intalnesc 2 tineri intelectuali vorba aia, decid sa se casatoreasca. asteapta sa termine facultatea, apoi masteratul, apoi sa fie stabili cu locul de munca, apoi sa`si asigure apartamentul. apoi nu mai e bine ca o sarcina ar sta in calea promovarii si nah, trebuie bani. apoi se trezesc la 35 de ani si de abia fac un copil.
    se intalnesc 2 idioti. pana la 20 de ani au 4 copii dupa care incaseaza alocatii si ajutoare sociale.
     

  4. Păi ăia de care zici tu nu fac copilul pentru că nu au facilitățile de care spuneam. Dar vorba ta, ei au alte priorități. Și dacă fac la 35 de ani nu e chiar rău, dar efortul pe care ei trebuie să-l facă e și mai mare, pt că spre deosebire de familia simplă de care zici tu, cei cu pregătire vor să asigure copilului lor o altă educație și statul nu prea îi ajută. Nu există cărți subvenționate și multe alte lucruri.

    • da, pentru ca familia de care pomeneam eu isi face planuri pentru copil pana dupa facultate dar aia fara prea multa educatie/creier/bani isi opresc planurile pentru copil dupa ce s`a nascut, ca e “cum da Dumnezeu”.
      din pacate Dumnezeu nu da absolut nimik.

  5. Asta e unul dintre motivele pentru care as pleca din Romania, in cazul in care as vrea sa am un copil. Pe langa ce ai prezentat tu mai sus, dupa ce nasc, statul le da parintilor prima alocatie pentru copil dupa 5-6 luni. Deci in primele luni de viata copilul nu beneficiaza de nimic de la stat. Desi mama si tata cotizeaza din greu. Birocratia lu’ peste … Stiu cel putin 3 perechi de parinti care au primit alocatiile si trusourile de nastere cu intarziere de 5 luni.
    Ca sa nu mai spunem de cat costa o nastere … moasa cere bani, anestezistul cere, doctorul cere etc. Cunosc femei care au nascut in Ungaria. Au dat in total 400 de euro, iar bebeilor li s-au facut in maternitate tot felul de teste de alergie si prostii de genul. Toate erau gratuite.
    Indiferent de suma pe care o cotizezi la stat, e dreptul tau de cetatean sa fii ajutat. E o discriminare crasa retragerea alocatiilor pentru copiii care au parinti bogati. Chiar daca ma enumar printre romanii cu venituri modeste, sincer, tehnica asta de “sa dam poporului bani” mi se pare o prostie! Faciliteaza-i accesul in campul muncii, ajuta-l sa-si cumpere o casa, dar nu-i da bani pentru a lenevi. E cea mai mare prostie sa sprijini lenea si saracia!

Comments are closed.